Ezeket látta már?

Saját DNS-ből előállított, személyre szabott vakcina a rák ellen

rákbetegség, vakcina, DNS, rákos megbetegedések, rák kiújulása, AstraZeneca, koronavírus, kutatás

A technológia hasonló elven működik, mint amit az AstraZeneca használt a koronavírus ellen, de sokkal személyreszabottabb: minden egyes rákbeteg számára egyedi vakcina készülhetne.

A koronavírus járványban tökéletesített technológia felhasználásával létrehozott oltást a fej- és nyaki rákos megbetegedések hagyományos kezelése után adják be a betegeknek. Ezen betegeknél ugyanis nagy a kockázata a rák kiújulásának.

A Clatterbridge Rákközpontban folyó klinikai kísérlet előzetes adatai azt mutatják, hogy az első nyolc beteg közül, akiknek beadták az oltást, még több hónap elteltével sem újult ki a rákbetegség. Azoknál viszont igen, akiket nem oltottak be.

A számok túl kicsik ahhoz, hogy határozott statisztikai következtetéseket lehessen levonni belőlük.

Christian Ottensmeier professzor, orvos onkológus szakorvos és a központ klinikai kutatási igazgatója azonban a Sky Newsnak elmondta, hogy "óvatosan optimista".

"Bevallom, nagyon bizakodó vagyok, igen" - mondta. "Eléggé izgatott vagyok, mert minden adat a jó irányba mutat."

A vakcinával Franciaországban és az Egyesült Államokban petefészekrákos betegeken végzett kisebb klinikai kísérletek is ígéretes eredményeket mutatnak.

Hogyan működik a vakcina?

A TG4050 kódnevű oltóanyagot a Transgene nevű francia vállalat állítja elő az AstraZeneca covid vakcinájához hasonló technológiával.

Az egyes betegek daganatából származó DNS-t "kivágják és beillesztik" egy ártalmatlan vírusba. Amikor a genetikailag módosított vírust befecskendezik a szervezetbe, az immunrendszert arra tanítja, hogy figyelje a rákos sejteket, és remélhetőleg még a daganat kialakulása előtt, korai stádiumban elpusztítsa azokat.

Sokkal okosabb, mint az ember

"Az immunrendszer olyan dolgokat is lát, amelyeket a vizsgálatokon nem látunk" - mondta Ottensmeier professzor.

"Ha be tudjuk tanítani az immunrendszert arra, hogy kiválassza azokat a sejteket, amelyek egyébként visszaeséshez vezetnének egy olyan időpontban, amikor még csak nem is látjuk őket, akkor a betegeink hosszú távú túlélési esélyei sokkal nagyobbak lesznek."

Az orvosok optimisták az oltással kapcsolatban, amely perszonalizálható, tehát az egyén rákos megbetegedésére szabott.

A daganatos sejtek DNS-ében lévő mutációk betegenként eltérőek. Azzal, hogy minden egyes beteg számára egyedi vakcinát készítenek, a vakcina hatékonyabban célozhatja meg az elburjánzott rákos sejteket.

Ez is érdekelheti:

Forrás: skynews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához