Ezeket látta már?

Lyme-kór fertőzés: ezekkel a betegségekkel keverhetők össze a tünetei

Lyme-kór kullancs kullancscsípés tünetei lappangás jelei

A Lyme-kór talán a legismertebb, kullancs által terjesztett bakteriális eredetű betegség, mely elsősorban az idegrendszert támadja meg.

Antibiotikumokkal általában jól kezelhető, de ennek elmaradása esetén súlyos következményei lehetnek.

A betegség okozója a Borellia családba tartozó, spirálra hasonlító alakú baktérium, elsősorban a Borellia burgdorferii. A Lyme-kór a leggyakoribb betegség, melyet a kullancsoktól kaphatunk el, Európában nagyjából 65 000 embernél diagnosztizálják évente, azonban még így is relatív ritka, hiszen mindössze a kullancscsípések egy százalékának következménye Lyme-kór. A legtöbb megbetegedés késő tavasszal és nyáron történik. Jelenleg nincs ellene védőoltás.

Lyme-kór: akár évekig is lappanghat

A számos szervrendszerünkre hatással van, így a betegség tünetei rendkívül sokfélék lehetnek, és az is előfordulhat, hogy egy fertőzött nem minden tünetet észlel magán, sőt léteznek aszimptomatikus fertőzések is, vagyis a betegnél semmilyen, a Lyme-kórra jellemző tünet nem jelentkezik. A tünetek a kullancscsípést követően nagyjából két héten belül jelennek meg, de néha akár évekig is lappanghat a betegség. A Lyme-kórnak általában három stádiumát különítik el.

Az első stádiumban csak lokális fertőzésről van szó. Az egyik első, egyben igen jellegzetes tünete a Lyme-kórnak a erythema migransnak, "vándorló bőrpírnak" nevezett, céltáblára emlékeztető bőrkiütés. Ez a csípés helyén jelenik meg, általában nem fáj és nem viszket, de tapintásra meleg lehet. A kiütés belső része (a "céltábla" közepe) a legsötétebb árnyalatú, kifelé fokozatosan halványul. Az első tünetek közé tartozik emellett a fejfájás, az izomgyengeség, a láz, az általános rosszullét és gyengeség.

A következő stádiumban, a lokalizált tünetek megjelenése után néhány héttel a fertőzést okozó baktérium a véráramba kerülve egyéb szervrendszereket is megbetegíthet. A bőrtünetek a test más részein is jelentkezhetnek, távol az eredeti csípés helyétől. Az esetek 10-15 százalékában az idegrendszerrel összefüggő tüneteket is tapasztalhatnak a betegek, melyet összefoglalóan neuroborreliosisnak neveznek. Ezek között olyan súlyos problémákat is találhatunk, mint az agyhártyagyulladással összefüggő nyakmerevség, fényérzékenység és fejfájás. A gerinc idegei begyulladhatnak, ez pedig igen erős fájdalommal, az érzékelés zavaraival, alvászavarokkal járhat együtt. Agyvelőgyulladás is előfordulhat, ez pedig és hangulatingadozást okozhat. A Lyme-kór megtámadhatja a szív ingerületátvivő rendszereit is, és így a betegség következménye szívritmuszavar is lehet.

Hazánkban a legtöbb kullancs a nyugat-magyarországi területeken fordul elő. Hazánkban a legtöbb kullancs a nyugat-magyarországi területeken fordul elő. Forrás: EgészségKalauz

A Lyme-kór kezelése

Amennyiben nem kezelik (vagy nem megfelelően kezelik), a Lyme-kór a harmadik stádiumban krónikussá is válhat, a kullancscsípés után néhány hónappal. Ebben az esetben a kórokozó az idegrendszert, az ízületeket, a szívet is megtámadhatja. A rendkívül súlyos, fájdalmas, elhúzódó tünetek közé tartozik az állandó fájdalom, a zsibbadás, a bizsergő-égő érzés a végtagokban; a kognitív nehézségek, az álmatlanság, a depresszió, a pánikrohamok, a szorongás. A központi idegrendszer gyulladása miatt gyengeség, szédülés, sőt vizeletzavarok is megjelenhetnek a betegnél. A Lyme-kórral összefüggő, fájdalmas ízületi gyulladás elsősorban a térdben jelentkezik.

A betegség diagnosztizálását, illetve kezelését megnehezítheti, hogy gyakran egy-egy kullancsegyed nemcsak egy betegség kórokozóit hordozza, vagyis egyszerre több betegséggel is megfertőzhet minket. Szintén nehézséget okozhat, hogy nem minden betegnél jelentkezik a rendkívül jellegzetes bőrkiütés, így a Lyme-kór akár hónapokig "észrevétlen" maradhat, és különösen az előrehaladott stádiumban más krónikus betegségekkel, például , sokízületi gyulladással, krónikus fáradtság szindrómával vagy a lupusszal is összekeverhetik.

A Lyme-kór kezelhető (esetenként a kezelőorvos megelőző céllal is javasolhatja az antibiotikumot, még a tünetek megjelenése előtt, mert ez a kutatások szerint csökkentheti a Lyme-kór kialakulásának rizikóját), a kúra átlagosan 1-4 hétig tart, természetesen a betegség súlyosságától és a beteg egészségi állapotától függően. Amennyiben az ízületet érintő tünetek (az ízületek gyulladása, fájdalma, bedagadása) nem múlnak, vagy visszatérnek, újabb antibiotikum-kúrára lehet szükség. A legtöbb esetben a Lyme-kór jól gyógyítható, ám néhány beteg még évekkel később is tapasztalhat tüneteket, például fáradékonyságot vagy ízületi fájdalmakat, még akkor is, ha megfelelő kezelést kaptak.

Hogyan kell helyesen kiszedni a kullancsot?

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kullancscsípés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához