Ezeket látta már?

Miért nem védett már az, aki átesett a covidon? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

covid, védettségi igazolvány, oltási igazolvány, oltás, vakcinainfó, orvos válaszol

Jó napot kívánok kedves doktorok! Szakmai érvekre lennek kivancsi, hogy önök mit gondolnak a védettségi igazolvány átalakulása mögötti orvosi érvekről.

Gulyás Gergely, kormányinfó

"A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, az oltás fog védettséget jelenteni – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón."

Február 15-től kinek lesz érvényes a védettségije? Fontos változásokat jelentettek be a Kormányinfón

Nem a Gulyás Gergelyről, nem a kormányinfóról szeretnék választ kapni! Csupán szakmai érvekre lennek kíváncsi, hogy önök mit gondolnak erről. Segítsenek értelmezni, megérteni ezt az egészet.

  1. Miért nem számít már védettnek az, aki természetes módon szerezte meg az immunizációt? Tényleg szeretném ezt megérteni, mert bár 3 vakcinával oltott vagyok, mégis megdöbbentőnek találom ezt az intézkedést és érthetetlennek. 
  2. "A fertőzés kiállás nem ad megbízható vedettseget", ez csak a Coviddal van így egyébként? Vagy például influenza, bárányhimlő stb. esetében melyik a jobb: átesni a betegségen vagy oltatni? Laikusként, józan paraszti ésszel azt gondoltam, hogy a legjobb, ha az ember természetes módon szerzi meg a védettséget, és a vakcina tulajdonképpen ennek a megszerezhető védettségnek egy mesterséges alternatívája.

Munkájukhoz további sok sikert kívánok Önöknek! És köszönöm a segítőkészségüket!

Kedves kérdező!

Ez nekünk is teljesen új helyzet.

  1. Mi magunk régóta fújjuk, hogy a fertőzés kiállása nem ad megbízható védettséget, ez lehet az egyik faktor. A másik, hogy egyes kutatások szerint a korábbi variánsokkal való megfertőződés nem ad védettséget az omikron ellen. A jelek szerint az operatív törzs ezen faktorok alapjan úgy vélte, hogy immár csak az oltás adta védelmet vélik biztosnak.

Tudjuk hogy ez újabb kérdésáradatot vet fel, elsősorban a pár hete meghozott "2 oltás utáni fertőzés=4 hónap várakozás a 3. oltásig" szabállyal kapcsolatban, de ezekre még mi sem tudjuk a választ, a rendeletek és ajánlások megjelenéséig.

  1. A védőoltások direkt úgy vannak kialakítva, hogy minél immunogénebbek legyenek, így sok kórokozó esetében ezzel erősebb védettség érhető el. Lásd: polio, feketehimlő, kanyaró, diftéria, szamárköhögés. A természetes immunitás nem tüntette el ezeket, az oltás pedig vagy teljesen, vagy közel teljesen igen.

Ennek magyarázatáról a GYIK-ben írtunk.

Még extrémebb példák:

  • Ha valaki HPV fertőzött, és beoltjuk, a vakcina adta robosztus immunválasz képes kipucolni azt a fertőzést, ami előtte évekig jelen volt, és a természetes immunitás nem tudott vele mit kezdeni.
  • Még durvább példa: ha valakibe bekerül a veszettség vírusa, az illető egyetlen esélye, ha minél hamarabb aktív és passzív immunizálást kap, mert ezzel olyan erős immunválasz generálódik, ami az aktív korokozót is kisöpri. Ha a fenti metódus elmarad, az esélyek nem tul jok: emlékeim szerint eddig 10-20 dokumentált túlélő volt összesen, akik ráoltás nélkül életben maradtak.
Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához