Milyen tünettel menjek be haladéktalanul a covid osztályra? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

koronavírus, teszt, vakcinainfó, orvos válaszol, oltás, Pfizer

Szép napot! Többször kértem már segítséget, de szerencsére eddig személyesen nem voltam koronavírusban érintett. Ez sajnos ma reggelre megváltozott.

Éjszaka 3.5 éves kisfiam magas nehezen csillapítható lázzal kelt, én pedig reggelre lettem rosszul. (lüktető fejfájás, torokfájás, láz, olyan gyengeség amitől egy fakanál is ólmos súlynak tűnt, és izomfájdalmak)

Mivel hirtelen csak 1 "gyorsteszt" volt itthon, és Sanyika nem volt hajlandó pohárba "köpködni" magamat teszteltem ami pozitív lett. (kisfiamnak igyekszek hozatni egy külső orrjáratból elvégezhető tesztet)

Oltottsági státuszom: 3 Pfizer oltás, viszont a harmadikat tavaly szeptemberben kaptam mivel lombik eljárásra készültünk és a szakorvos szerette volna ha minél hamarabb felveszem a teljes oltási sort.

Ez is érdekelheti!

Alapvetően az aggodalmamat fokozza, hogy jelenleg 16. hetes kismama vagyok, ráadásul veszélyeztetett terhes. Ugyan a lombik eljárás előtti utolsó hónapban sikerült spontán teherbe esnem (ebbe 1 év endokrinológiai kezelés, teljes életmódváltás, fogyás, mozgás és sok remek szakember segített) de az alapproblémáim miatt kiemelt figyelemmel vagyok kísérve. (Inzulin rezisztencia, pajzsmirigy alulműködés, alacsony AMH miatti petefészek kimerülés gyanúja miatt készültünk IVF-re.) Ráadásul februárban végig táppénzen voltam egy kisebb hematóma miatt ami mostanra szerencsére teljesen felszívódott. A baba a legutóbbi utlrahangon remekül volt, genetikai ultrahangja/mérete/magzatvíz mennyisége kiváló.

Ha egy kicsit meg tudnának nyugtatni és tanácsal ellátni a következő kérdésekben azt nagyon megköszönném.

  1. Háziorvosom elég nyugodt volt. Szerinte nincs okom aggodalomra, csak maradjak a terhesség alatt is alkalmazható tüneti kezelésnél. (C-vitamin, D-vitamin, paracetamol, sok folyadék,pulzoximéterrel figyeljem a paramétereimet, hívjam ha rosszabbodok) Viszont délutánra elkezdett kicsit szúrni a hátam, ami kicsit megrémít. (nem állítom, hogy nem lehet pszichoszomatikus tünet) Lázam ma 2x volt 38 fok fölött, de eddig 3panadollal 37.5 körül tutam tartani. Ezzekkel a rizikófaktorokkal mi az a jel/tünet amivel haladéktalanul menjek be covid osztályra?
  2. Sajnos az Inzulin rezisztenciám a terhesség alatti extra szigorú diéta (150gch/1600kcal étrend, lassú/gyors szénhidrátok figyelésével és mérésével) mellett is rosszabbodott, 3 hetente belgyógyászhoz kell járnom a vércukornaplómmal, mert nagy a GDM esélye. (még nem adott inzulint a doktornő, mivel a baba paraméterei jók, és diétával még éppen határértékeken belül tudom tartani a cukromat.) Jelenleg viszont volt pár kiugró értékem (tegnap este szokásos vacsora után 9.2, ma ebéd előtt leesett 4.1-re, majd ebéd után 7.5 lett, vacsora után 8.5) Ha jól tudom most a betegség okozhatja ezeket a nagyobb kilengéseket. (már letesztelt/kimért ételeket ettem) Mennyire kell ezektől most megrémülni? Vagy most pár napig fogadjam el, hogy ez várható? (mondjuk nem segít, hogy nem kívánok szinte semmit)
  3. Kisfiam tesztelése szükséges ebben az esetben? Neki most 38 fok alatt van a láza, reggel óta enyhén hurutos köhögést produkált. (Neotuss szirupot, lázcsillapítót, C+D vitamint kapott)
  4. Párom ápol most mind a kettőnket, így elszeparálni nem igazán tudjuk magunktól mivel én nagyon gyenge vagyok nem nagyon bírom kisfiamat emelgetni, szédülök ha felállok és sétálni kell. (igyekszem maszkot hordani 1 légtérben, fertőtlenítem a kezem) Ő 2 hónapja esett át a betegségen enyhe tünetekkel (szintén 3x oltott) Van okunk őt is félteni?

Elnézést ha kicsit rémültnek tűnik az írásom, de igazából kicsit az is vagyok. Eddig sikerült elkerülnöm ezt az aljas betegséget, aggaszt, hogy pont egy ilyen "érzékeny" időszakban talált meg. Köszönöm a tanácsokat, további szép napot!

Kedves Kérdező!

  1. A GYIK fájlok között érdemes lenne átolvasni a "Covid-os lettem " című részt, ott részletesen összeszedtük, mire szükséges odafigyelni.
  2. A fertőzés/gyulladás valóban emelheti a vércukorértékeket. A legjobb az lenne, ha legalább telefonon tudna konzultálni az önt gondozó diabetológussal.
  3. Kisfia tesztelése nem feltétlenül szükséges, nyilvánvalóan ő is Covid-19-ben szenved. Gyermekorvosuk mindenképpen tudjon a betegségről!
  4. Van rá sajnos lehetőség, hogy a párja is elkapja a betegséget, de a súlyos lefolyás ellen az oltásai és közelmúltban lezajlott fertőzés is nyújt védelmet.

Jobbulást az egész családnak!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol