Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

6 tanács az orvostól: így kerülje el nyáron az intim fertőzéseket

strand fertőzés megelőzés nőgyógyász tanács

A legtöbben ilyenkor csak arra vágyunk, hogy a forró mindennapokat egy medence partján pihenjük ki, azonban jó, ha tudja, hogy a strandolás magában hordozza az intim fertőzések veszélyét is.

Dr. Orosz Kornélia, nőgyógyász az Intima.hu-n osztotta meg jótanácsait a megelőzéssel kapcsolatban.

1. Váltsunk gyakran fürdőruhát!

Tudta, hogy ha szárazra cseréli a fürdőruháját, miután kijön a vízből, akkor jelentősen csökkentheti az intim fertőzés veszélyét? Strandszezonban a bakteriális és gombás fertőzés a leggyakoribb, ezek szaporodásának pedig jó alap egy nedves fürdőruha.

2. Használjunk úszótampont!

Az úszótampon akkor is jó szolgálatot tehet, ha éppen nem menstruál. Ma már könnyen beszerezhető és nagyon hasznos lehet, hiszen segít, hogy a hüvelyflórát kevesebb negatív hatás érje.

Ha fogékonyabb a fertőzésekre, érdemes megfontolnod a használatát, azonban nem árt tudni, hogy a probiotikus tamponokhoz könnyen hozzászokhat a szervezet, így csökkenhet a hüvely saját védekezőképessége.

Fontos: Figyeljen a gyakori cserére, hiszen a ciklus alatti tampon használat rengeteg veszélyt rejt, akár toxikus sokk szindrómát is okozhat. Menzesz alatt ne, vagy csak gyengébb ciklus esetén, illetve az utolsó napokban menjen medencébe, de csak rendszeresen cserélt tampon mellett.

3. Készítsük fel a szervezetünket!

Egy egészséges hüvely sokkal kisebb mértékben van kitéve a fenti fertőzéseknek. A bakteriális fertőzéshez hozzájárulhat az immunrendszerünk, valamint a hüvely állapota is. Egy strandszezon előtti nőgyógyászati vizsgálat mellett, erősítse az immunrendszered: akár szedhet olyan gyógynövény-alapú készítményeket is, melyek segítik a hüvelyflóra normális működését.

4. Kerüljük a gombáknak kedvező ételeket, italokat!

A sok cukros étel és ital nagyban növelheti a gombás fertőzések kockázatát. Nyáron hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat étkezés szempontjából: több jégkrémet, fagylaltot, cukros üdítőt fogyasztunk. Figyeljen a cukorbevitelre: ezzel nagymértékben csökkenthető a fertőzés lehetőségét!

5. Használjunk intim törlőkendőt!

Vigyen magával a strandra egy csomag intim törlőkendőt és használja időről időre. Ezek a törlőkendők támogatják a hüvely normális pH-értékét.

6. Figyeljünk az öltözékre!

Kerülje a szűk ruhákat, helyette hordjon inkább szoknyát és pamutból készült fehérneműt!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lyme-kór fertőzés: ilyen krónikus betegségekkel keverhetők össze a tünetei

Forrás: Intima.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához