Ezeket látta már?

Szűnni nem akaró torokfájás: ilyen jelek utalnak rá, ha rák okozza

torokfájás, torok, fájdalom, reflux, orrdugulás, torokrák

A torokrák első tünetei hasonlítanak a megfázáséhoz.

Ha már hetek óta torokfájással küzd, ami ellen az eddig bevált kezelés sem használ, akkor az elhúzódó panasz kezeléséhez orvosi segítségre lehet szüksége. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen kiváltó okok állhatnak a háttérben.

Bakteriális felülfertőzés

Az őszi és téli időszakban gyakori torokfájás az esetek többségében vírusos eredetű, így a kezelése tüneti: torokfertőtlenítő tabletták, fájdalomcsillapító és sok folyadék. Ha azonban a torokfájás nem múlik, sőt ahogy a napok múlnak még fokozódik is, akkor mindenképp mutassuk meg orvosnak, mert bakteriális felülfertőzés miatt antibiotikum szedésére lehet szükség.

Torokfájás: 3 jel, hogy antibiotikumra van szükség - kattintson!

Irritáló anyagok a levegőben

Torokfájást okozhat a dohányfüst és a szennyezett, szmogos levegő belélegzése is. Ez ugyanis irritálja a nyálkahártyát, krónikus gyulladást képes előidézni a nyálkahártyán, az így kialakuló torokfájás pedig tartósan megmarad.

Torokrák

Súlyos esetben a torokfájás a torokrák tünete is lehet, ezért, ha dohányosként jelentkezik ez a tünet, vagy tartós rekedtséget tapasztalunk, ne halogassuk az orvos felkeresését!

A torokrák első jelei hasonlóak a megfázáshoz. Emiatt a korai szakaszban a betegséget nehéz diagnosztizálni.

A torokrák első jelek általában:

  • rendszeres gégefájdalom
  • daganatok a nyakon
  • nyelési probléma
  • a hang megváltozása.

A torokrák kifejezett tünetei összetettek:

  • vágó fájdalom a torokban;
  • krónikus köhögés;
  • súlyos fogyás;
  • duzzanat a nyakon;
  • fájdalom a fülben.

A nyilvánvaló tünetek nem elegendőek a torokrák diagnosztizálásához. A diagnózishoz vizsgálatokra, tesztekre van szükség - forduljon mielőbb orvoshoz!

Tartós orrdugulás

Többek közt orrpolip, orrsövényferdülés, szénanátha tünete is lehet a tartós orrdugulás. Ez nemcsak nappal kellemetlen, hanem éjszakai is, amikor a nyitott szájjal való alvás miatt reggelre kiszárad a torkunk. Ha reggelente száraz torokkal, rekedten ébredünk, a szájlégzés is lehet az oka. Ha a probléma hosszabb ideig megoldatlan marad, tartós torokfájás is kialakulhat.

A gátolt orrlégzés, orrdugulás hátsó garatfali csorgást is eredményezhet. Ez lehet csak egy érzet, ami a krónikusan gyulladt nyálkahártyán jelentkezik, de lehet egy valódi váladékcsorgás is, amikor a fokozott mértékben termelődő orrváladék a garat irányában lecsorog. Az érintettek emiatt gyakran krákognak, köszörülik a torkukat, fekvő helyzetben köhögőrohamok is jelentkezhetnek. A probléma kialakulhat gyakori arcüreggyulladás, nem megfelelően kezelt allergia vagy akár orrpolip miatt is, kezeléséhez fül-orr-gégész segítségére van szükség.

Torokfájás: reflux is lehet az oka

Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ez okozza a gyomorégést. A reflux azonban nemcsak a gyomor és a nyelőcső, hanem a garat területén is tüneteket okozhat, jellegzetesek az elhúzódó torokfájásos panaszok. Ilyen esetben a torokfájás mellett a kiváltó okot, a reflux betegséget is kezelnie kell gasztroenterológusnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájpenész: oka, tünetei, kialakulása és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyomorfájás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához