Ezeket látta már?

Szorongva megy emberek közé? A pajzsmirigy zavara is kiválthatja

randi, stressz, szorongás, skizofrénia

A kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a Hashimoto-thyreoditiszben szenvedők körében magasabb a depresszió és a pánikbetegség előfordulása.

Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa ezért arra figyelmeztet, hogy a pszichiátriai és az endokrinológiai betegek esetében különösen lényeges a kezelést komplex, holisztikus megközelítésben végezni.

A pszichiátriai betegségek lehetséges okai és tünetei

A pánikbetegség és a depresszió előfordulása világszerte nő, felnőttkorban mindkettő nők körében fordul elő gyakrabban. A depresszió hátterében biokémiai okok, örökletes és pszichológiai tényezők is ismertek, de a hormonális háttér szerepe is jelentős, a depressziós embereknek rendszerint igen magas a kortizol – stressz hormon – szintjük.

A depresszió tünetei:

  1. az érdeklődés beszűkülése
  2. alvászavarok
  3. a beteg szomorúnak érzi, könnyen elsírja magát
  4. önképe negatív, érdeklődése beszűkül
  5. motiválatlan, fáradtnak, lassúnak érzi magát.

A pánikbetegség kialakulásában a biológiai elmélet szerint felmerül a noradrenalin szerepe, de a betegeknél jellemző a fokozott szorongásérzékenység és a rossz megküzdési technikák alkalmazása is.

A pánikbetegség tünetei:

  1. fulladás érzés, légszomj
  2. mellkasi nyomás, szívdobogás
  3. remegés, hidegrázás, verejtékezés
  4. halálfélelem
  5. émelygés, zsibbadás.

Az ezerarcú Hashimoto

Az autoimmun eredetű pajzsmirigy gyulladás kialakulásának pontos okai nem ismertek. Megjelenésében szerepet játszhat a genetika, a környezeti ártalmak – szmog, dohányzás – is. Elsősorban szintén nőket érint, gyakran épp szülés után jelennek meg az első tünetei.

A szervezet egy rossz immunválasz miatt olyan anyagokat kezd el termelni, amelyek ártanak a pajzsmirigynek, ami a szerv alul- (ritkábban túl-) működéséhez vezet. A Hashimoto tünetei attól is függenek, hogy alul-, vagy túlműködést okoz-e. Előbbi esetben jellemző a lassultság, fáradtság, hízás, erősebb és hosszabb menstruáció és székrekedés, míg utóbbi felpörgeti a beteget, álmatlanságot, fogyást, ritkuló havi vérzést és hasmenést okoz. Hajhullás és nyakfeszülés, rekedtség mindkét esetben előfordulhat.

Kapcsolat az endokrinológiai és pszichiátriai kórképek közt

A JAMA folyóirat korábbi számában jelent meg az a 19 174 résztvevővel végzett kutatás, amely az említett pszichiátriai betegségek eddig ismert kiváltó okai mellett egy új tényezőre hívta fel a figyelmet. Az adatok összegzése után ugyanis a kutatók megállapították, hogy az autoimmun pajzsmirigy gyulladásban érintettek körében lényegesen nagyobb a valószínűsége a depresszió és a szorongás, illetve a pánikbetegség kialakulásának. Balázs professzor szerint ezért a pajzsmirigybetegekben szükség van a pszichiátriai tünetek szűrésére és kezelésére egyaránt. A depressziós és a szorongásos betegeknél pedig célszerű a Hashimoto irányába is vizsgálódni.

Bélflórán keresztül gyógyítható a depresszió - kattintson tovább!

„A laboratóriumi vizsgálatok előtt a beteg vizsgálata fontos és a laboratóriumi tesztek ezt nem helyettesítik. A beteg alapos kikérdezését követő kivizsgálás során a TSH mellett az FT3 és az FT4 mérését is el kell végezni, és a pajzsmirigy-peroxidáz antitesteket is meg kell határozni. Az érintett pácienseknél minél előbb személyre szabott kezelést kell alkalmazni, melyben a szokásos levotiroxin mellett a szelén kiegészítés segíthet javítani a hangulatot. Az antidepresszánsok megválasztásánál is körültekintően kell eljárni, a klasszikus triciklusos készítmények helyett pajzsmirigybetegek részére a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók a megfelelő gyógyszerek.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így betegíti meg a hormonrendszerét a stressz az endokrinológus szerint

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stressz

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához