Ezeket látta már?

Súlyos betegségeket jelezhet előre, ha ilyen formájú a szája

arcidegbénulás korai jele tünete lefelé görbülő száj

Ezekről a jelekről ismerheti fel időben a betegséget, mutatjuk mire jó, ha időben felfigyel.

Az arcunkban található izmoknak, illetve az azokat irányító idegeknek sok létfontosságú feladata van: a segítségükkel rágunk, beszélünk, fejezzük ki az érzelmeinket. Ha ezek az idegek begyulladnak vagy roncsolódnak, az izmok mozgatása nehézkessé válik, vagy akár teljesen el is lehetetlenül.

Az arc izmait irányító idegek sérülését, károsodását okozhatja például fertőzés (pl. középfülgyulladás vagy Lyme-kór), az ideg gyulladása (melynek hátterében akár krónikus betegségek is állhatnak), a fejet közvetlenül érő trauma, agyvérzés vagy daganat is. Az arcidegbénulás leggyakoribb típusának, a Bell-féle arcidegbénulásnak a pontos oka azonban ismeretlen.

Autoimmun betegségek, például a szklerózis multiplex is növelheti az arcidegbénulás kialakulásának rizikóját. Az idegbénulás érintheti csak az arc egyik felét, de mindkettőt is. Előfordulhat, hogy a betegség okozta izomgyengeség vagy bénulás rövid idő alatt alakul ki, de akár hónapok is eltelhetnek, míg az alig észrevehető tünetek akár elviselhetetlenné fokozódnak.

Az arcidegbénulás tünetei

Az arc idegei részben az arcot érő ingerületek továbbításáért, részben az izmok mozgatásáért felelősek, ezért a lehetséges tünetek ezt a két nagy területet érinthetik. Az arcidegbénulás tünete lehet például a zsibbadás, az érzéketlenség, a viszketés, a szurkáló vagy égető érzés, illetve a fájdalom.

Az érzékelési zavarok nemcsak az arc "külső" részén jelentkezhetnek: az ízérzékelés is megváltozhat, sőt az érintett oldalon a hangokra való túlérzékenység is jellemző lehet.

Mivel az izmok mozgatása, mozgása is nehézségbe ütközhet (sőt akár a teljes mozgásképtelenség is jellemző lehet), az arcidegbénulás jellegzetes tünete az arc "lefittyedése", a száj sarkának lefelé görbülése, a félig zárt szemhéj vagy a pislogás feletti kontroll elvesztése, a beszéd zavarossá, nehezen érthetővé válása – hiszen a beteg nem képes megfelelően artikulálni –, a rágás-, illetve a nyelésképtelenség.

A beteg olyan egyszerű "műveleteket" sem tud elvégezni, mint a fütyülés vagy a gyertya elfújása, a mosolygás vagy a homlokráncolás. Emellett fokozott nyáladzás, csökkent könnytermelődés, a fülbe irányába kisugárzó erős fájdalom is jelentkezhet.

A legtöbb bénulás okozója a stroke - olvasson róla!

Hogyan kezelhető az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulásban szenvedő betegek gyógyulási esélyei természetesen attól is függnek, hogy milyen zavarok okozzák a bénulást. Bizonyos esetekben a bénulás különösebb beavatkozás nélkül elmúlik, máskor gyógyszeres kezelésre vagy éppen műtétre lehet is szükség lehet (pl. hogy az idegeket károsító, nyomó daganatot eltávolítsák).

Amennyiben az idegkárosodás izomgörcsökkel, akaratlan idegrángásokkal jár együtt, úgynevezett botoxinjekciókkal is kezelhetőek a tünetek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alig tud a sarkán járni? Gyakori tünete ennek a betegségnek

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

zsibbadás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához