Ezeket látta már?

Ha ilyen a lába, nagyobb az esélye a demencia kialakulására

nyugtalan láb szindróma, demencia, alváshiány, elbutulás

A kutatók szerint ez is egy rizikófaktor, sőt, akár figyelmeztető jel is lehet.

A nyugtalan láb szindróma (RLS) a demencia kockázati tényezője vagy a demencia korai figyelmeztető jele lehet idősebb felnőtteknél - derült ki egy új kutatásból. A nyugtalan láb szindróma egy olyan állapot, amely kontrollálhatatlan késztetést okoz a lábak mozgatására, jellemzően az esti vagy éjszakai órákban, amikor ülünk vagy fekszünk.

Egy idősebb felnőttek körében végzett nagyszabású vizsgálatban az RLS-ben szenvedőknél több mint egy évtized alatt jelentősen nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint az RLS nélküli társaiknál. Az RLS összefügg a rossz alvással, a depresszióval, a szorongással, a rossz táplálkozással és az elhízással - ezek mind a demencia ismert kockázati tényezői.

Nyugtalan láb szindróma is egy rizikófaktor lehet

A vizsgálathoz koreai kutatók mintegy 2500 RLS-ben szenvedő felnőttet és egy több mint 9900, RLS nélküli emberből álló kontrollcsoportot vizsgáltak. Mindannyian átlagosan 73 évesek voltak. Körülbelül 10 év alatt összesen 874-en közülük demenciát diagnosztitáltak, és az RLS-ben szenvedőknél szignifikánsan nagyobb volt a demencia kialakulásának valószínűsége (10% versus 6%).

A demencia kockázatát befolyásoló tényezők figyelembevétele után az RLS-ben szenvedő felnőtteknél 46%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint az RLS nélküli felnőtteknél. A tanulmányt nemrég publikálták az Alzheimer's Research and Therapy című szakfolyóiratban.

"Az RLS megelőzheti a gondolkodás és a memória demenciához vezető hanyatlását, és a demencia újonnan azonosított kockázati tényezőjének vagy nagyon korai jelének tekinthető" - állítják a kutatók.

Az álmatlanság is növeli a demencia esélyét

"Ma már egyre több olyan szakirodalom van, amely az alvást a kognitív hanyatlás módosítható kockázati tényezőjeként mutatja be" - mondta Dr. Thanh Dang-Vu, a kanadai Montreali Concordia Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a vizsgálatban.

Megjegyezte, hogy korábbi tanulmányok szerint mind az álmatlanság, mind az alvási apnoe növeli a kognitív hanyatlás és esetleg a demencia kockázatát.

"Ez az új tanulmány azt sugallja, hogy az RLS-t is a demencia alvással kapcsolatos kockázati tényezőjének kell tekinteni" - mondta Dang-Vu.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nyugtalan láb szindróma

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához