Ezeket látta már?

Ha így étkezik, kisebb lehet az esélye a demenciára

elbutulás demencia étrend kutatás diéta

A kutatók azt nézték meg, hogyan van-e kapcsolat a demencia és bizonyos antioxidánsok szintje között.

A memóriát érintő betegség megjelenését erősen gátolja, ha a vérben magas három antioxidáns, a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje - ami pedig a spenótban megvan.

A Neurology tudományos szaklapban publikált kutatás szerint a lutein és a zeaxantin különösen magas a zöld leveles zöldségekben, például a spenótban, a fodros kelben vagy a borsóban, míg utóbbiban a narancs és a papaya bővelkedik. A kutatók szerint ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni az agyat a sejteket romboló stressztől, és így a demenciával is felvehetik a harcot, azzal együtt, hogy további vizsgálatokra is szükség van még mindezek pontos tesztelésére, ugyanis az alanyok esetében az is befolyásoló tényező volt, hogy mennyire aktívak a hétköznapokban, vagy hogy milyen körülmények között élnek.

  • A kutatók azt találták, hogy a magas antioxidánsszinttel rendelkezőknél alacsonyabb a demencia kockázata
  • A lutein és a zeaxantin megtalálható a zöld, leveles zöldségekben, például a kelkáposztában és a borsóban
  • A béta-kriptoxantin olyan gyümölcsökben található, mint a narancs, a papaya és a mandarin

A tudósok régóta hangsúlyozzák, hogy az egészséges táplálkozás kivédheti a demenciát azáltal, hogy javítja a szív és a keringési rendszer egészségét – hiszen mindkettő köztudottan szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

Antioxidáns imádat: ezért legyen óvatos vele, ha daganatos beteg >>

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán étrend, amely sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket és halat tartalmaz, csökkenti a vérnyomást, ami a demencia kockázati tényezője.

A diéta eredményességét az emberek most tovább növelhetik az említett három vegyület pótlásával.

A kutatás során:

  • Dr. Beydoun és munkatársai több mint 7000 amerikai vérmintáját elemezték. 
  • Valamennyi résztvevő legalább 45 éves volt, és  a vizsgálat elején fizikai vizsgálaton és interjún is átesett.
  • Ezután átlagosan 16 évig figyelték őket, így a szakértők nyomon követhették a demencia arányát.
  • A résztvevőket három csoportba osztották a vérükben lévő lutein és zeaxantin, valamint béta-kriptoxantin antioxidánsok szintje alapján.

Az eredmények:

  • A kutatók számításai szerint minden literenkénti 15,4 mikromol lutein és zeaxantin szint növekedése hét százalékkal csökkenti a demencia kockázatát. 
  • Eközben a béta-kriptoxantin literenkénti 8,6 mikromol/literes növekedése 14 százalékkal csökkentette a demencia kialakulásának esélyét. 

Az antioxidánsok demenciára gyakorolt ​​hatása csökkent, ha más tényezőket is figyelembe vettek, beleértve az iskolázottságot, a jövedelmet és a fizikai aktivitást.

"Lehetséges, hogy ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni az antioxidánsszint és a demencia közötti kapcsolatot" - tette hozzá Dr. Beydoun.

A csapat azt is elismerte, hogy az eredmények korlátozottak, mivel a vizsgálat kezdetekor vett vérmérések egy mérésén alapulnak, ami azt jelenti, hogy „nem feltétlenül tükrözik az emberek élete során elért szintjét”.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#demencia

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához