Ezeket látta már?

Kalciumhiány: súlyos kimenetele lehet, ha nem vesszük időben észre

osteoporosis_0

A kálciumhiány sokáig tünetmentes lehet.

A kalcium számos fontos biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetünkben, de a vérünkben „szabadon” keringő kalcium mennyisége szigorúan szabályozott. A kalciumhiány, még ha enyhe mértékű is, azonban igen gyakori probléma, mely az elterjedt vélekedéssel ellentétben nemcsak az idősebb hölgyeket érintheti.

A kalciumhiány tünetei

A kalcium fontos szerepet játszik például az izom- és emésztőrendszer megfelelő működésében, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. Nélkülözhetetlen a csontfejlődéshez, illetve ahhoz, hogy a csontjaink erősek, ellenállóak maradjanak. A csontjaink emellett kalciumraktárként is működnek: a szervezetünkben található kalcium mintegy 99 százaléka a csontokban található, és bonyolult biokémiai, illetve hormonális folyamatok szükségesek ahhoz, hogy a kalcium a véráramba, majd onnan a rendeltetési helyére kerüljön. Hasonló folyamatok segítségével "szívódik vissza" a kalcium a vesékben, ha a kalciumszintek túlságosan alacsonynak bizonyulnak.

Az enyhe mértékű kalciumhiány hosszú ideig tünetmentes lehet, vagy olyan általános tünetekkel járhat, melyek miatt nem is gondolunk a kalciumhiányra. Azonban ha nem foglalkoznak a kalciumhiánnyal, az azzal összefüggő kellemetlen tünetek idővel rendkívül súlyos problémákká nőhetnek, szélsőséges esetben pedig halálos következményekkel is járhatnak. Szerencsére, a kalciumhiányt könnyű kideríteni, hiszen csak egy egyszerű vérvizsgálat szükséges hozzá.

A kalciumhiány első tünetei között találhatjuk az izomfájdalmakat és izomgörcsöket, a végtagok gyakori zsibbadását vagy a kezekben, lábakban tapasztalható bizsergő érzéseket. A kalcium hiánya növeli a fogbetegségek, a fogszuvasodás rizikóját is. Mivel a kalcium mennyisége az immunrendszer működését is befolyásolja, akinek nincs elegendő a szervezetében ebből az ásványi anyagból, gyakrabban betegszik meg.

Mivel a szervezetünk a csontjainkból vonja ki a sejtek működéséhez szükséges kalciumot, ez idővel a csontok elgyengülésével járhat, ami megnöveli a csonttörések kockázatát, lassítja és nehezíti a törések gyógyulását. Idővel a csontritkulás az általános testi erőre is kihathat, sőt a tartásunkat is befolyásolhatja. Rendkívül fontos ezért például az elegendő kalcium a kis- és nagyobb gyerekek számára, mert a túl kevés kalcium akár visszafordíthatatlan fejlődési zavarokat is okozhat.

A legsúlyosabb esetekben a kalciumhiánynak akár életveszélyes szövődményei is lehetnek, például szívritmuszavarok vagy a szívverés lassulása. A korábban már említett izomgörcsök pedig nemcsak a vázizomzatot érinthetik, hanem a gégénél, hangszálaknál található izmokat is. Ez pedig akár fulladást is okozhat, hiszen a görcsösen összeránduló izmok elzárhatják a levegő útját.

Alvászavarok a kalciumhiánytól?

Az alvászavarok meglehetősen gyakoriak, a felnőttek (és sajnos a gyermekek) jó része túl keveset alszik, vagy éppen nehezen alszik el, gyakrabban felriad éjjel. Az alváshiánynak számos oka lehet, többek között a túl sok stressz vagy a pszichés zavarok, de például az is befolyásolhatja az alvásunkat, hogy milyen a hálószoba hőmérséklete. A kalcium hozzájárul, hogy a melatonin nevű hormonból (mely az alvás-ébrenlét ciklusait szabályozza) elegendő termelődjön. Ha túl kevés a kalcium, melatoninból is kevesebb termelődik, ennek pedig az a következménye, hogy nem tudunk elég mély álomba merülni. A kalcium hiánya emellett növelheti az elhízás rizikóját, illetve nehezítheti, lassíthatja a fogyást.

Az étkezési zavaroktól egyenes út vezet a csontritkuláshoz. Olvasson tovább!

Mi állhat a kalciumhiány hátterében?

A betegség oka a legtöbb esetben elég egyszerű: az érintettek nem fogyasztanak elegendő kalciumot, illetve kalciumban gazdag ételt. Gyakoribb lehet a kalciumhiány az egyoldalú táplálkozást folytatóknál, az étkezési zavarokkal küzdőknél, vagy azoknál, akik hosszabb ideig hányásos-hasmenéses betegségben szenvedtek. Ritkábban előfordulhat, hogy a kalciumhiány hátterében hormonális vagy felszívódási zavar áll, de a vesebetegségeknek, a veseelégtelenségnek vagy a hasnyálmirigy-gyulladásnak is lehet velejárója a kalciumhiány.

Mivel a szervezetünk elektrolit-egyensúlyát nemcsak a kalcium mennyisége befolyásolja, hanem más ásványi anyagok is, ha ezekből túl sokat fogyasztunk, az a kalciummennyiség csökkenését okozhatja. A túl sok magnézium vagy a túl sok cink egyaránt növeli a kalciumhiány rizikóját. A kalcium hasznosulásához D-vitaminra is szükségünk van, így a vitaminhiány következménye kalciumhiány lehet.

Forrás: EgészségKalauz