Ezeket látta már?

Mozgással a fájdalom ellen!

2017.10.10. Módosítva: 2017.10.11.
testedzes

Csak a fájdalomcsillapítás és rendszeres mozgás segíthet a mozgásszervi panaszokon!

A népbetegségnek számító mozgásszervi fájdalom miatt nem sportolunk rendszeresen, holott a megfelelő, rendszeres mozgás a testi és lelki egészség kulcsa! - állítják a szakemberek. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének Szeniormozgásprogramja a mozgással járó fájdalom legyőzésében segíti az idősebb korosztályt!

Ma Magyarországon a felnőttek kétharmada, míg a 60 év felettiek 80%-a él rendszeres fájdalommal, küzd valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel. A porckopás, a hát-, derék- és láb-, valamint ízületi fájdalmak általános népbetegségnek számítanak, és sajnos ezek nem gyógyíthatóak.

A betegségek szintentartása csak a testsúly csökkentésével, a szervezet rendszeres mozgatásával lehetséges, de a panaszok miatt jóval kevesebbet mozgunk a kelleténél. A rendszeres mozgásra nem csak fizikailag, hanem szellemileg is szükségünk van.

A rendszeres, megfelelő testmozgás ugyanis elősegíti az idegpályák "olajozását", a koncentráció fejleszti az orientációs készséget.

Ezzel kapcsolatban Juhász Eszter gyógytornász elmondta: "Első lépés minden esetben a fájdalomcsillapítás! A szenior korosztály általában 8-10 tablettát szed naponta kisebb-nagyobb egészségügyi problémáira, és ez jelentősen megterheli a szervezetet. A mozgásszervi fájdalmakat éppen ezért érdemes külsőleg használatos gélekkel, krémekkel csillapítani, amelyek akár 12 órán keresztül megszüntetik a fájdalmat. Az idősek többsége sajnos még mindig úgy véli, hogy a klasszikus gyógyszerek hatékonyabbak a mozgásszervi fájdalmak ellen is, mint a helyileg használt egyéb készítmények. Ezért az edukáció ezen a téren nagyon fontos!"

Találja meg mindenki a számára megfelelő mozgásformát Találja meg mindenki a számára megfelelő mozgásformát Forrás: EgészségKalauz

"A könnyed séta, a kerékpározás, az úszás, az idősebbek számára kifejlesztett szeniortánc mind-mind olyan mozgásformák, amelyek alapvetően kímélik az ízületeket, és bárki, akár idősebb korban is gyakorolhatja őket. Ha valaki komolyabb testi problémákkal küzd, akkor érdemes gyógytornászhoz fordulnia, aki személyreszabott gyakorlatokkal segítheti a felépülését."

A rendszeres mozgás előnyeit kommunikálva a Nyugdíjasok Országos Szövetsége 2017-ben hívta életre a Szenior-mozgásprogramot. A kezdeményezés célja, a fájdalomcsillapítással kapcsolatos edukáció, illetve, hogy meghozzák a nyugdíjasok kedvét a rendszeres mozgáshoz.

Dr. Nagy Sándor, a NYOSZ szenior mozgásszakértője elmondta: "Ha valaki a séta, kirándulás, gyaloglás és könnyed sport mellett dönt, az számos előnyt könyvelhet el: a közös mozgás átmozgatja a testet, segít a testsúly kordában tartásában és nem utolsó sorban kiváló társas tevékenység, szórakozás, amely lelkileg is építi a résztvevőket.

Időskorban nemcsak a mozgás, de a megfelelő táplálkozás is nagyon fontos. Olvasson tovább!

Az idei évben több tucat vidéki sporteseményt szerveztünk tagszervezeteiken keresztül, ahol a nyugdíjasok közösen mozoghattak, sportolhattak és megismerhették az egészséges életmódra vonatkozó ajánlásokat. Idén október 19-én lesz a program záróeseménye Budapesten, a Sport 11 központban, amely ingyenesen bárki számára látogatható.

Itt várjuk mindazokat, akik semmilyen sport-előélettel nem rendelkeznek, de szeretnének mozogni, és azokat is, akik fájdalommal élnek, de szeretnének fájó tagjaikat mágis átmozgatni.Létrehoztunk egy információs weboldalt is a témával kapcsolatban. Bízunk benne, hogy ezzel egyre több nyugdíjas döntött a rendszeres mozgás mellett, elindulva a fitt és aktív életmód felé."

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához