Ezeket látta már?

Megfázott vagy influenzás? Hasonlít kettő, de máshogy kell kezelni!

nátha, megfázás

A nátha ellen nincs oki terápia, nincs gyógyszer, és eltart jó egy hétig, mire kilábalunk belőle, tehát, marad a tünetek csillapítása.

De vajon hogyan létezik az, hogy ma, az űrhajózás, a világháló és a génsebészet korában még mindig nem sikerült végérvényesen megszüntetni a náthát, mint oly sok más fertőző betegséget? Egyszerűen azért, mert legalább 120 különböző vírus (rhinovírusok, koronavírusok) tehető felelőssé, ráadásul emberöltőnként mindig újabb és újabb vírustörzsek alakulnak ki. Ezért igen nehéz feladat egy általános oltást kifejleszteni ellene.

Nem egyszerűen megfázás, ez nátha!

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy természetes immunitás sem alakulhat ki a nátha ellen, mert éppen az előzőek miatt egyetlen fertőzés nem adhat életre szóló védettséget. Tehát el kell fogadnunk: sok mindenre van, de a nátha ellen nincsen gyógyszer. Nem marad más hátra, mint legalább tünetileg csillapítani a bajt.

Jóllehet a köznyelvben megfázásként is emlegetjük a náthát, valójában a lenge öltözködésnek csak kevés köze van az utóbbi kialakulásához. Legfeljebb annyi, hogy hideg közegben a vírusok könnyebben győzik le a szervezet természetes védekezését. Ezt azzal magyarázzák, hogy a lehűlt nyálkahártya kevesebb interferont, azaz vírus-ellenanyagot képes termelni, így a kórokozó könnyebben tud elszaporodni. A 33-35 fokos hőmérséklet optimális a rhinovírus számára. Pont ennyire hűl le a testhőmérséklet az orr külső járataiban Óriási szerencse, hogy a náthavírusok nem bírják a savas közeget, így azok, melyek a torokból a gyomorba jutnak, elpusztulnak.

Csak egy kis megfázás?

A nátha tünetei 24-72 órás lappangási idő után jelentkeznek, de e „nyugalmi időszak” után rohamosan romlik a beteg állapota. Minél hamarabb el kell dönteni, hogy a meglehetősen általános, felső légúti tünetekkel járó betegség valójában nátha-e, vagy influenza. Már csak azért is, mert utóbbinak lényegesen súlyosabb szövődményei lehetnek.

Ami a két betegségben közös, hogy mindkettőt vírus okozza, és mindkettő leginkább párásabb-hűvösebb időben szedi a legtöbb áldozatot. De a két betegség a tüneteikben jelentősen különbözik egymástól: a nátha rendszerint lassan, pár nap lappangás után alakul ki, majd három-négy nap alatt meg is gyógyul a beteg. Ha náthásak vagyunk, akkor orrfolyást, torokkaparást tapasztalhatunk.

Ha magas láz is fellép, akkor már inkább bakteriális ráfertőződéssel kell szembenézni. A betegség ráhúzódhat a fülre, a tüdő hörgőire - csakis ebben az utóbbi esetben, és ha azt az orvos előírta, indokolt az antibiotikum.

Olvasson tovább: Ez is lehet az orrfolyás oka!

Komolyabb panaszok: akkor ez már influenza?

Az influenza másképpen jelentkezik, komolyabb betegség, a szövődményes kockázatok nagyobbak. Hirtelen lép fel magas lázzal, fejfájással, izom- és végtag fájdalmakkal jár. A tüsszögés és az egyéb náthás panaszok többnyire nem jelentkeznek, viszont a torokfájás annál gyakoribb és rendkívül erős. További tünete lehet a hidegrázás, és, ha elhanyagolják, tüdőgyulladás léphet fel, de ritkán a gyomorra, szívre, agyra is ráhúzódhat az influenza. A gyógyulás pedig jóval lassúbb a náthánál, két vagy több hétig is eltarthat.

Influenza ellen létezik védőoltás, amelyet évről-évre meg kell újítani. Ez a kutatók dolga. Felkészülni arra, hogy az adott évben az influenzavírusoknak mely csoportja okozhat (majd!) járványos megbetegedést. Ennek megfelelően kell elkészíteniük az új, az éppen aktuális influenzavírus elleni védőoltást, amely főleg a kisebbek és az idősebbek számára nagyon ajánlott, mert a szövődmények leginkább náluk válhatnak súlyossá.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nátha, megfázás, köhögés: ezek a módszerek segíthetnek!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#orrfolyás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához