Nem akar influenzás lenni? Ezekről szokjon le!

#influenza #köhögés #nátha #megelőzés
2019.01.03. Módosítva: 2019.01.03.

Lassan kezdődik az influenza- és náthaszezon, érdemes tehát elkezdeni feltölteni a vitaminraktárakat és beszerezni a mézet meg a teát. Van azonban néhány olyan rossz szokás, melyeket ha elhagyunk, tovább csökkenthetjük a betegség rizikóját!

Sokkal nagyobb eséllyel lesz beteg például az, aki hajlamos elfeledkezni a kézmosásról, ez az egyszerű művelet ugyanis a nátha és influenza elleni küzdelem első lépése. A legtöbb ember (sajnos) még mindig tartja magát ahhoz a régi és elavult illemszabályhoz, hogy a tenyerébe köhög, majd kézmosás nélkül fogja meg a különböző tárgyakat és felületeket.

Influenza: kórokozók ellen védekezni kell

A kilincsekről, fogantyúkról, a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóiról, villanykapcsolókról, asztalokról pedig könnyen a szervezetünkbe kerülhetnek a kórokozók. A gyakori kézmosás azonban segíthet megszabadulni ezektől! Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy bár időnként nem áll rendelkezésünkre kézmosási lehetőség, a kézfertőtlenítő zseléket vagy kendőket víz nélkül is használhatjuk!

Rendkívül rossz szokás – és az influenzaszezonban még kellemetlenebb következményei lehetnek – az állandó arcpiszkálás. Sokan önkéntelenül is tapogatják, birizgálják az arcukat, rágják a körmüket. Ezzel pedig nagy mértékben megnövelik annak az esélyét, hogy a kezükön található kórokozók a szájukba, orrukba, esetleg a szemükbe, vagyis a szervezetükbe kerüljenek.

Korábban már említettük, hogy az sem a legjobb, ha a tenyerünkbe tüsszentünk, köhögünk – bár még mindig jobb valamivel, mintha a levegőbe "engednénk szabadon" a nyálcseppecskéket és velük együtt a kórokozókat. Próbáljuk meg inkább megszokni azt, hogy a könyökhajlatunkba vagy egy zsebkendőbe tüsszentünk, köhögünk, így ugyanis sokkal kisebb az esélye annak, hogy a kórokozók a kezünkre, onnan pedig esetleg másokra is átkerüljenek. Hogyan előzheti meg az influenzát? Olvasson tovább!

Minél erősebb a szervezetünk, minél jobban működik az immunrendszerünk, annál nagyobb az esély arra, hogy le tudjuk győzni a szervezetünkbe kerülő kórokozókat, vagy ha mégis megbetegszünk, annál gyorsabban gyógyulunk majd meg (és a tünetek is enyhébbek lehetnek). Ehhez azonban megfelelő életmód szükséges – ez egy újabb indok arra, hogy lemondjunk az egészségtelen ételekről vagy a dohányzásról, mérsékeljük az alkoholfogyasztást, többet kezdjünk mozogni és a stresszt is próbáljuk meg csökkenteni.

De ha már megbetegedtünk...

Nemcsak a saját gyógyulásunkat lassíthatjuk azzal, ha betegen is emberek közé megyünk, de másokat is könnyebben megfertőzhetünk, mégis sokan választják ezt a megoldást (gyakran kényszerből). Pedig minél többet próbálunk meg pihenni, regenerálódni, annál gyorsabban gyógyulhatunk meg – ha azonnal újra bevetjük magunkat a munkába, amint egy kicsit is jobban érezzük magunkat, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy visszaesünk. Ráadásul, ha betegek vagyunk, nem tudunk annyira koncentrálni és még az egyszerűbb feladatok elvégzése is hosszabb időt vehet igénybe.

Forrás: EgészségKalauz