Ezeket látta már?

Esküdt ellenségek: ezek a hétköznapi dolgok mind a májat veszik célba!

shutterstock 2296658113

A máj sokféle, létfontosságú funkciót ellátó szervünk, ezért figyelnünk kell arra, hogy melyek a fő károsítói. Olyan dolgok is szóba jöhetnek, amit minden nap használunk.

Ha közös pontot szeretnénk keresni az édességek, a cigaretta, vagy a paracetamol között, akkor mindhárom a máj ellensége. Ez a lista nem teljes, mutatjuk a főbb károsító tényezőket:

Alkoholfogyasztás

A máj legnagyobb „rosszakarója” az alkohol, hiszen egy pohár sör, vagy egy-két pohár vörösbor ebédre, vacsorára nem tűnik nagy mennyiségnek, pedig már ez is káros, ha rendszeresen fogyasztjuk. Egy nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent felmérés szerint az alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatása egyértelmű: a toxicitás már az első gramm alkoholnál kezdődik.

Ha nem is érezhető a részegség, az alkoholfogyasztás rendszeres időközönként történő ismétlődése az, ami árt a májnak, mert nincs elég ideje a májnak regenerálódni a köztes időben. Ami rövid távon gyulladást okoz, középtávon májfibrózist, ami szinte minden krónikus májbetegségben megjelenik. Hosszú távon a májzsugor és a májrák a végzetes következmény, ha a beteg nem hagy fel az alkohol rendszeres fogyasztásával.

Zsír és a cukor

A túl sok cukor is terhelt a májat, zsírrá alakítja át a cukrot, ugyanis ha a máj meghaladja cukortárolási kapacitása határait, zsírtermelésbe kezd. A zsír nagy dózisban megtámadja a májat. Adott esetben egy tábla csokoládé annyi bajt okozhat a májnak, mint egy pohár vörösbor.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukrok bevitelének az energiafogyasztás 10%-a alá csökkentését ajánlja, illetve az egészségre nézve az 5%-os mérséklés még hasznosabb lenne. (Ebbe az ajánlásba beletartoznak a monoszacharido – pl. glükóz, fruktóz - és a diszacharidok pl. szacharóz, kristálycukor.) Az ajánlott mennyiség 25 grammnak (kb. 6 kávéskanálnyi cukornak) felel meg naponta. Míg köztudottan az édes üdítők, sütemények vagy csokoládék túl sok cukrot tartalmaznak, addig az iparilag feldolgozott élelmiszerekben a rejtett cukrokat is érdemes figyelni a tájékoztatókon. (Pl. a pizza, fehér kenyér, felvágott, ketchup, egyéb szószok.)

Túlsúly és elhízás

A test hízásával növekszik a máj is. Érdemes a testtömeg index (BMI) alapján kiszámítani egyénre szabottan, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozik-e. Már 5-10%-os kezdeti súlyvesztés lehetővé teszi a májban lévő zsír mennyiségének csökkentését. Ahhoz, hogy visszanyerjük, vagy megőrizzük ideális testsúlyunkat, vegyük észre az éhség és a jóllakottság jeleit.

Tanácsos segítséget kérni dietetikustól, táplálkozási szakembertől, hogy alakítsuk át az étrendet. Ha érzelmi problémák is befolyásolnak táplálkozásunkat, pszichológus tanácsát is kérjük ki.

Dohányzás

A számos rákbetegség okozója a dohányzás és a májat sem kíméli. Ne felejtsük: soha nem késő abbahagyni. Kérjünk segítséget, ez növeli a leszokás sikerének esélyét. A dohányzás felgyorsítja a krónikus/idült májbetegség cirrhosisba (májzsugorba) való átmenetét.

Gyógyszerfogyasztás

A gyógyszerek szintén károsíthatják a májat, heveny vagy krónikus májbetegség jelentkezhet. Ilyen lehet pl. az antibiotikumok, antidepresszánsok, epilepszia ellenes szerek vagy különösen a paracetamol szedése. Ez utóbbi a májban bomlik le, és a megszabott dózis nagymértékű túllépésekor esetén közvetlen mérgező hatás következtében a májsejtek elhalását okozhatja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyi alkohol károsítja a májat? Jóval kevesebb, mint gondolná!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához