Ezeket látta már?

Agyi köd: a változókor egyik tünete is lehet

menopauza, klimax, mentális köd, elbutulás, memóriazavar, emlékezetzavar

A klimax során átélt memóriazavar és összpontosítási képtelenség ugyanolyan valós tünet lehet, mint a hőhullámok vagy az álmatlanság.

A "menopauzás köd"-ben szenvedő nőkkel kognitív feladatokat hajtattak végre a kutatók, hogy lássák, mennyi a valóságtartalma a panaszoknak. Kiderült, tényleg nehezebben jegyeztek meg adatokat és figyelmük gyakrabban kalandozott el.

A nők elég jó megfigyelők. Ha azt mondják, memóriazavaruk van, az valószínűleg igaz is

– mondta el a társszerző, Pauline Maki, a Chicagoi Egyetemről.

Másfelől azonban az életkorral járó mentális hanyatlást általában nem veszik észre magukon az emberek, ami arra utal, hogy a kutatás témáját adó emlékezetzavar nem csak az öregedés miatt jelentkezik a nőknél.

Szerintem néhányan a hőhullámok miatti rossz alvásra vagy a lehangoltságra fogják, ezért jó, hogy rendelkezésre állnak ezek az elemzések

– tette hozzá Pauline Maki.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a menopauza során a nők kétharmada számol be emlékezetzavarokról. A szóban forgó kutatás során 75 nőt vizsgáltak, akik olyan szempontok szerint értékelték a saját memóriájukat, hogy milyen gyakran felejtenek el dolgokat, és mennyire súlyos a feledékenységük. Az általános egészségi állapotukról, kedélyükről és hormonszintjükről is gyűjtöttek adatokat. A menopauza kezdeti szakaszában jártak, amikor egyre ritkul a menstruációs ciklus és elkezdődnek a jellegzetes tünetek is. Átlagéletkoruk 40-60 év között mozgott.

A menopauza tünetei gyógynövényekkel, hormonok nélkül is kezelhetők - olvasson tovább!

A figyelemzavar a menopauza minden szakaszára jellemző lehet

41 százalékuk jelzett súlyos feledékenységet. Ők általában sokkal rosszabbul is teljesítettek a munkamemóriát és figyelmet felmérő teszteken. A mindennapi életben a munkamemória problémái esetén többször is el kell valamit olvasnia az illetőnek, hogy értelmezni tudja a részleteit. A figyelemzavar pedig azt jelenti, hogy könnyen kizökkenti őket például egy sziréna hangja. Az emlékezettel kapcsolatos gondok nem terjedtek ki azonban a verbális memóriára, bár a menopauza későbbi szakaszában, illetve erőteljes egyéb tünetek esetén ez is megjelent egyes nőknél.

Habár a súlyosabb tünetektől szenvedőket gyakrabban kínozta lehangoltság és hőhullám, a kutatásból kiderült, hogy ezek mégsem magyarázhatták teljes mértékben a gyenge munkamemóriát és figyelmet, vagyis a menopauzás elmeköd nemcsak a rossz hangulat és a zavaró testi tünetek következménye, hanem a hormonszintek változása közvetlenül befolyásolja.

A menopauzás mentális köd nem az elbutulás előszobája

Bár a kutatók nem találtak összefüggést a vér ösztrogénszintje és az emlékezőképesség között, valószínűleg fontos az agyban bekövetkező ösztrogénszint-változás, ezt viszont szinte lehetetlen mérni - mutatott rá Pauline Maki. A menopauzával járó változások mellett egy csomó más stressz is éri a nőket, például a munkahelyen, a gyermeknevelésben, a szülőkről való gondoskodás kapcsán, ami szintén ront az emlékezeten és az összpontosító képességen, tette hozzá Nancy Woods, a Washingtoni Egyetem professzora. Hozzátette azt is, hogy a megfigyelések pozitív üzenetet is hordoznak: amin ezek az hölgyek keresztülmennek, az normális, problémáikat pedig nem kell az elbutulás korai jelének tekinteni. Kutatások igazolták, hogy a hormonszintek stabilizálódásával a legtöbb nő visszanyeri kognitív képességeit.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőhullámok és hangulatváltozások: vény nélküli megoldások változókori panaszokra

Forrás: Medipress