Szponzorált tartalom

Klimax kisokos: ezek a legfontosabb tudnivalók a változókorról

#hüvelyszárazság #változókor #klimax jelei #hangulatingadozás
2020.11.09.
Klimax kisokos: ezek a legfontosabb tudnivalók a változókorról

Változókor, klimax, menopauza – ha akarjuk, ha nem, előbb utóbb minden nő életében bekövetkezik a termékenységet lezáró hormonális átalakulás. Íme címszavakban, mire számítsunk, valamint az is, hogyan küzdhetjük le a nehézségeket!

Menopauza. A 40-es életévek végén kezdődik el a nőknél az a hormonális változás, amelynek során fokozatosan megszűnik a petefészkek nőihormon-termelése, és ennek következtében eleinte rendszertelenné válik, majd idővel végleg megszűnik a menstruáció. Hivatalosan az utolsó menzeszt nevezik menopauzának, ám az angol nyelv hatására a köznyelvben egyre gyakrabban használják ezt a szót is a klimax avagy a változókor szinonimájaként.

Hőhullám, izzadás. A női szervezetben a csökkenő hormonszint jellegzetes „klimaxos” tüneteket okoz. A legismertebbek ezek közül a hőhullámok, illetve a fokozott izzadás. A hőhullám egyfajta hirtelen hőségroham, amely egy-két percig tart csupán, ám az érintett ez alatt a röpke idő alatt a lábujjától akár a haja tövéig leizzadhat. A hőhullámok, illetve az izzadás mérséklésében a Cimicifuga (magyarul poloskavész) segíthet. Ezt a gyógynövényt már az észak-amerikai indiánok is sikerrel alkalmazták „női bajok” ellen. Válasszunk patikai készítményt, amely lehetőleg magas koncentrációban tartalmazza a Cimicifuga hasznos hatóanyagát!

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Alvászavarok. A klimax idején zajló hormonális változás megzavarhatja az alvásritmusunkat, ezért rendszeressé válhat az alvászavar, a kialvatlanság. A problémát éjszakai hőhullámok is tetézhetik, amelyek után még nehezebb lehet újra álomba szenderülni. Jegyezzük meg: az orbáncfű, a macskagyökér, a citromfű vagy a levendula jó hatással van az alvásra.

Hangulatingadozások. A hormonális változás a lelket is megviseli. Nem véletlen, ha a változókor sokak számára egyet jelent a sírósság, ingerlékenység, a „klimaxos” hisztik időszakával. A szélsőséges érzelmi ingadozás ellen ugyancsak az orbáncfű lehet segítségünkre: a „lélek napsugarának” is nevezett hasznos gyógynövény ugyanis természetes antidepresszáns. A benne lévő hatóanyagok támogatják az agy neuronjainak egészséges működését, amitől nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Hüvelyszárazság. Elsősorban az ösztrogén hormon hiányának következtében alakul ki, jellemzően a változókorban a hüvelyszárazság. Ezt a tünetet nem szabad elhanyagolni, mert nemcsak a szexuális életet lehetetlenítheti el, hanem a mindennapokban is kényelmetlen érzést okoz. Ráadásul a kiszáradt hüvelyhám a fertőzésekre is jóval fogékonyabb lesz. Patikában szerezzünk be hüvelyszárazság elleni készítményt, méghozzá lehetőleg olyat, amelyik hormonmentes.

Hízás. A fokozott súlygyarapodás könnyen lehet a változókor leglátványosabb „tünete”, ha nem teszünk ellene semmit! Az évek előrehaladtával az energiaigényünk folyamatosan csökken, a menzesz elmaradása után pedig különösen, hiszen a szervezetünknek nem kell többé hónapról hónapra méhnyálkahártyát építenie. Tanácsos tehát csökkenteni az energiabevitelünket, azaz kevesebb kalóriát fogyasztanunk, mint korábban. Emellett a rendszeres testmozgás ugyancsak fontos!

Csontritkulás. Az ösztrogéntermelődés megszűntével a csontritkulás kockázata is növekszik. Helyezzünk hangsúlyt a kiegyensúlyozott, egészséges, ugyanakkor kalciumban gazdag étrendre, valamint iktassunk be minél több mozgást a mindennapjainkba. A súlyzós edzések különösen ajánlottak a csontritkulás megelőzésére.

Forrás: Phytotec Hungária