Ezeket látta már?

Mitől fájhat a mell? Ilyen, amikor ciszta áll a háttérben

mellfájdalom, mellrák, mell, fájdalom, oka

A mellfájdalom nagyon gyakori a nők körében. Szinte mindegyik korosztályt érintheti.

A fájdalom helye és intenzitása egyénenként eltérő, a jellege pedig éles, tompa, szúró, égő is lehet, de sok nő túlzott feszülésről számolhat be. A legtöbbször a fiatalabb, menopauzán még nem átesett nők panaszkodhatnak rá.

Ciklikus vagy nem ciklikus mellfájdalom

Fontos megkülönböztetni a ciklikus illetve a nem ciklikus mellfájdalmat. Az előbbi szoros összefüggésben áll a menstruációs ciklussal és a szervezetben végbemenő hormonális változásokkal, míg az utóbbi azoktól függetlenül jelentkezik. A ciklikus fájdalom főleg a fiatalabb korosztályt (a 20 és 45 év közöttieket) érintheti, míg a nem ciklikus mellfájás az idősebbekre (50 év felettiekre) jellemző.

A ciklikus fájdalom okozza a mellfájdalmak mintegy háromnegyedét, a menstruáció előtti egy-két hétben lehet a legintenzívebb, és mindkét mellet egyformán érinti.

A mellfájdalom leggyakoribb okai

Bár a nők számára igen ijesztő lehet a mellfájdalom – különösen azért, mert az elmúlt évtizedekben egyre több információnk van a mellrákról –, de a fájdalom hátterében csak nagyon ritkán áll daganatos betegség. Bár az igaz, hogy van olyan mellráktípus, melynek a fájdalom a fő tünete, ez meglehetősen ritka, és más tünetekkel (pl. az egyik mell méretének szabad szemmel is jól látható megváltozásával, a mell bőrének megvastagodásával, narancshéjszerűvé válásával, az egyik mell kipirosodásával stb.) jár együtt.

Nagyon gyakori eltérés az úgynevezett fibrocisztás emlőbetegség (fibrocisztás masztopátia), mely tulajdonképpen a mell kötőszövetes állományának "felszaporodása". A mellben kisebb-nagyobb rugalmas, mozgatható csomók alakulnak ki, és a fájdalom a menstruációs ciklussal összefüggően növekedhet, illetve csökkenhet. A fibrocisztás masztopátia tünete lehet emellett a mell, illetve a mellbimbó érzékenysége, viszketése, esetenként a váladékozás is. A fibrocisztás emlőbetegség nem azonos a mell rosszindulatú daganatával (sőt egyes szakemberek szerint nem is tekinthető betegségnek).

A fogamzásgátló okozhat mellrákot? Olvasson tovább!tovább!

Fájdalmat okozhatnak a mellben kialakuló ciszták: a nagyobb ciszták általában kitapintható dudorokként, csomókként jelennek meg, de a legtöbb esetben jóindulatúak, és csak akkor kell őket kezelni, ha túlságosan sok kellemetlenséget vagy fájdalmat okoznak. A ciszták kialakulhatnak vagy csak az egyik vagy minkét mellben, a méretük is változó lehet (az apróbb ún. mikrocisztákat csak képalkotó vizsgálattal lehet észrevenni), az alakjuk kerekded vagy ovális, jól elkülöníthető határokkal. A kitapintható ciszták szőlőszemre vagy vízzel töltött lufira emlékeztethetnek.

Mellfájdalom alakulhat ki a gyógyszerektől is

Bizonyos gyógyszerek szedése is mellfájdalommal járhat együtt, elsősorban azoké a gyógyszereké, melyek a hormonrendszerre hatnak. Ezek közé tartozhatnak például a fogamzásgátlók, a meddőség kezelésére használt szerek, a progeszteron- és ösztrogénpótlók. Ezek mellett azonban bizonyos antidepresszánsok, vízhajtók, vérnyomáscsökkentők mellékhatása is lehet a fájdalom. Ha nemrég kezdtünk el új gyógyszert szedni, és mellfájást tapasztalunk, mindenképpen beszéljünk erről az orvosunkkal!

Gyulladás okozta mellfájdalom

A masztitisz, vagyis mellgyulladás rendkívül fájdalmas betegség, mely a leggyakrabban a szoptató nőket (de nem kizárólag őket!) érinti, oka a tejcsatorna elzáródása. A masztitisz tünetei a fájdalom mellett a láz, az általános gyengeség, a mell rendkívül érzékennyé és meleg tapintatúvá válása, kipirosodása.

Meglepő módon, a mellfájdalom oka nemcsak magában a mellben kereshető: a bordák és a szegycsont találkozásánál lévő porcos részek gyulladása (bordaporc-gyulladás, kosztrokondritisz, costochondritis) is kisugározhat a mellbe. A fájdalom köhögésre, fizikai megterhelésre vagy mély lélegzetvételre fokozódhat.

Melltartó és mellfájdalom

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a nem megfelelő méretű, túlságosan szoros (vagy éppen bő), kényelmetlen melltartó is okozhat fájdalmakat, hiszen éppen a feladatát nem látja el! A felmérések szerint a nők mintegy 80 százaléka rossz méretű vagy éppen fazonú melltartót visel, és nem veszi figyelembe azt sem, hogy a méreteink változhatnak is. Érdemes legalább kétévente szaküzletben segítséget kérni a melltartóméretünk megállapításához!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen tünetek jelzik az agresszív, gyulladásos mellrákot

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához