Ezeket látta már?

Ilyen fájdalmak jelzik a méhen kívüli terhességet

hasi_fajdalom_2

Milyen típusú fájdalommal, mikor találkozhat egy kismama és mit jelezhetnek a rettegett hasi fájdalmak?

A várandósság, főleg az első baba egy sor olyan dologgal állítja szembe a kismamákat, amiket azelőtt nem tapasztaltak, éppen ezért azok sokszor ijesztők lehetnek.

Belenyilall a belekbe a fájdalom

Ez a terhességnél előfordul, nem jelent bajt. Ahogy a méh nő, úgy lesz egyre kevesebb helye a belső szerveknek. Át is rendeződnek, a gyomor feljebb kerül, a belek helyzetet változtatnak, hiszen helyet kell biztosítani a méhnek, amely az eredeti méretének közel 500-szorosára növekszik.

A terhességi hormonok hatására az emésztés lelassul, és ha ehhez ráadásul még keveset is mozog a kismama, akkor a kettő együtt könnyen vezet puffadáshoz, a béltartalom pangásához, székrekedéshez. Mindez pedig oka lehet a belekbe nyilalló fájdalomnak is.

Mit tehet? Megfelelő folyadékfogyasztással, sétával, könnyű mozgással és rostdús táplálkozással uralható ez a típusú terhességi fájdalom.

Bekeményedő méh okozta fájdalom

Ez az a bizonyos Braxton-Hicks féle összehúzódás, ami nagyon hasonló lehet a vajúdáshoz, de nem az. Ráadásul már igen korán jelentkezhet, csak az elején még nem veszi észre a kismama. A 13. héttől is jelen lehet a mindennapokban, de ha nem válik rendszeressé és fájdalmassá, akkor nincsen gond.

Mit tehet? Amíg óránként négynél kevesebb összehúzódást érzékel, addig nagy baj nem lehet, de minden esetben hallgasson az ösztöneire. Ha úgy érzi, nincs minden rendben, inkább telefonáljon orvosának, vagy keresse fel személyesen, ha nincs is gond, legalább a szakember megnyugtatja.

Lágyék környéki, féloldalas fájdalom

A méhnek nem csak a mérete, hanem a súlya is jelentősen megnő, ezzel együtt pedig megvastagodnak a tartó szalagok is. Azonban hirtelen mozdulatra, vagy erőltetésre a szalagok nyúlása fájdalommal járhat. Az is gond lehet, hogy a méh ilyenkor a környező szövetekre nehezedik. Ha ezt a tünetet tapasztalja, szépen lassan, kapkodás nélkül álljon fel, és induljon neki egy lassú sétának.

Mit tehet? Ez a típusú fájdalom valamilyen felszálló fertőzést is jelenthet. A húgyúti problémák mindenképpen kellemetlenek, de a várandóssággal minden olyan fertőzés, mely a medencét érinti, vetéléssel fenyeget. Ennek megfelelően a lehetőségekhez mérten kerülni kell a kialakulás esélyét, és várandósvitamin készítményekkel támogatni a szervezet megfelelő működését.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha:

Erős fájdalom jelentkezik a has felső részében a 20. hét után. Olyan érzés, mintha erős gyomorrontással küzdene az ember. Ez azonban könnyen jelezheti előre a HELLP szindróma kialakulását is. Ha pedig erről van szó, akkor az időtényező döntő jelentőségű. Mentőt kell hívni, és a szülészetre menni, hiszen ez a gond nagyon gyorsan fordulhat rosszra, sajnos életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Tüsszentésre, köhögésre, fizikai aktivitásra rosszabbodó fájdalom

Ha végre pozitív lesz a terhességi teszt, és az öröm határtalan is, mindenképpen figyelni kell az első napokban, hetekben a fájdalomra, mely a hirtelen erőkifejtésre, tüsszentésre, köhögésre, illetve fizikai terhelésre erősödik. Az ehhez kapcsolódó tünetek ugyanis a legtöbb esetben méhen kívüli terhességet jeleznek.

Mit tehet? Ezt a gondot UH-vizsgálaton szűrik, ám előfordulhat, hogy még a képalkotó vizsgálat előtt jelentkeznek a tünetek. A méhen kívüli terhességnél a várandósság biztosan nem marad meg, de ha nem kezelik időben, akkor könnyen erős fájdalommal járó belső vérzés alakulhat ki, ami az anya életébe is kerülhet.

Hátfájás hosszan tartós hasfeszüléssel, vérzéssel

Ha ezt a tünetegyüttest tapasztaljuk, haladéktalanul mentőt kell hívni, mert lepényleválásról lehet szó, ami koraszülést, vagy vetélést idézhet elő. A vérzés ilyenkor lehet jelentős, vagy egészen kevés is, de a gond attól még jelen van. jó esetben csak részleges leválásról van szó, amit még orvosolni lehet, rosszabb esetben császármetszésre is szükség lehet.

Mit tehet? Fontos, hogy a kismama figyeljen a testének jelzésire és ha olyasmit tapasztal, ami megérzései szerint gondot okoz, nyugodtan hívja, keresse fel orvosát, hiszen a szakember biztosat tud mondani.

Önmaga azzal teheti a legtöbbet a várandósságáért, ha egészségesen étkezik, és rendszeresen mozog is. a terhesség jelentette kihívást a szervezet számára érdemes várandós vitaminnal is támogatni – ebben a szakemberek többsége egyetért -, ám ezek között is a szerves kötéssel rendelkező készítményeket keressük, melyek a trimeszterek igényeinek megfelelő tagolásban adagolják az anyagokat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nagy baj lehet, ha Hashimotó mellett jódot is visz be a szervezetébe!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához