Ezeket látta már?

10+1 egyszerű tipp gyerekeknek az egészséges látásért

szem, szemészet, látás, gyerekek, szemgyulladás, szemdörzsölés, rövidlátás, szemüveg, kontaktlencse

Számos egyszerű szemápolási tipp létezik a gyermekek látásának megóvására és a megfelelő szemhigiénia kialakítására. A Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze, dr. Barcsay-Veres Amarilla segítségével összeszedtük, hogy szülőként mire érdemes megtanítani a gyerekeket.

1. Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a tökéletes látásához, ezért szülőként óriási a felelősségünk abban, hogy mi kerül a gyermek tányérjára. Törekedjünk arra, hogy minél több olyan ételt készítsünk számukra, amelyek kiválóan támogatják a szem egészséges működését. Nagyon fontos, hogy fogyasszanak minél több szezonális, friss zöldséget, tojást, halat, húst és gyümölcsöt. Mindemellett ösztönözzük a kicsiket arra, hogy kerüljék a többszörösen feldolgozott ételek fogyasztását.

2. Megfelelő folyadékbevitel

A szemünk is – akárcsak az egész szervezetünk – annál jobban működik, minél inkább gondoskodunk a megfelelő hidratálásáról. Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot, azt a szemünk is megérzi. Kiszáradhat, ami pedig homályos látást és fejfájást eredményezhet. Ösztönözzük gyermekünket, hogy naponta legalább 4-5 pohár vizet igyon meg. Iskolásoknál a dolgozatírás előtt pedig különösen hasznos lehet a plusz folyadékbevitel az agy számára. A megfelelő vízmennyiség természetesen igazodjon a csemeténk életkorához, az adott napi tevékenységhez és az időjáráshoz is.

3. Minőségi alvás

A szemünk tökéletes működéséhez a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is hozzátartozik. A zavartalan éjszakai alvás segíti a sejtek megújulását, fiatalon tartja a testet és ellazítja a szemet. Nagyon fontos, hogy már egészen kicsi korban alakítsuk ki gyermekünk számára a megfelelő alvási rutint, és ehhez biztosítsunk számára nyugtató környezetet. Tizennégy éves korig legalább 9-10 órát aludjanak a gyermekek.

4. A szemüveg és kontaktlencse használat szabályai

Amikor szemüveget kap a gyermekünk, készítsük fel annak megfelelő használatára. Hívjuk fel rá a figyelmét, hogy játék közben könnyen leeshet és eltörhet. Egy rögzítőpánt segítségével megelőzhetjük ezt a problémát. A kontaktlencse akkor ajánlott, ha a higiéniai feltételek adottak és a gyermek maga is ki-be tudja tenni a lencsét. Egyes esetekben már 6 évesnél is szükség lehet kontaktlencsére. Figyelmeztessük a gyermekünket, hogy csak tiszta kézzel vegye ki és helyezze be a lencsét, ne hordja a megadott időnél hosszabb ideig, és kizárólag ápolófolyadékban tárolja.

Kontaktlencse betegségek: így előzhetjük meg - olvasson tovább!

5. Képernyő előtt töltött idő szabályozása

Egyre több fiatal tapasztalja magán a számítógépes látás szindróma tüneteit, vagyis azokat a látásproblémákat, amelyeket a számítógép és okostelefon előtt töltött túl sok idő okozhat. A tinédzserek naponta átlagban 7 órát bámulják a különböző kütyük képernyőjét, aminek fáradt, vörös, száraz szem lehet az eredménye. Szemük tehermentesítése érdekében biztassuk őket a 20-20-6 szabály alkalmazására. Vagyis átlag 20 percenként, kb. 20 másodpercig fókuszáljanak egy olyan tárgyra, ami legalább 6 méter távolságra található.

6. Szabadtéri tevékenységek

2050-re az európai lakosság fele rövidlátó lesz, ha nem teszünk ellene. Ennek oka ugyancsak a túlzásba vitt telefon- és tablethasználat. Talán nem is gondolnánk, de a szabadtéri tevékenységek sokat segíthetnek a gyermek szemének egészséges fejlődésében. Mégis hogyan? A több mint 2 óráig tartó képernyő előtt töltött idő nagyban hozzájárulhat a gyermekkori rövidlátás kialakulásához. A terhelt, fáradt szemizmok viszont a szabadtéri tevékenységek során ellazulnak, miközben D-vitamin is kerül a szervezetbe.

7. A szem dörzsölésének kerülése

Egy kutatás szerint egy óra alatt átlagosan 16-szor érintjük meg az arcunkat, vagyis egy nap alatt 256-szor adjuk meg az esélyét, hogy kórokozókat juttassunk a szervezetünkbe. A gyerekek kifejezetten hajlamosak dörzsölni a szemüket, ha úgy érzik, hogy valami irritálja azt, vagy nem látják jól az iskolában a táblát. Mondhatjuk a gyermekünknek, hogy dörzsölés helyett mossa le a szemét hideg vízzel, hogy enyhítse az irritációt. És habár az elmúlt időszakban minden a kézhigiéniáról szólt, nem árt a kisgyerekeket folyamatosan figyelmeztetni, hogy koszos kézzel ne piszkálják a szemüket. A szemdörzsölés kiváltó oka látásprobléma is lehet, érdemes szemészhez vinni a gyermeket, ha gyakran tapasztaljuk a jelenséget.

Ezeket a betegségeket jelzi a csipás szem - kattintson!

8. Szemvédelem

Játék és sport közben történik a szemsérülések csaknem fele. Egy amerikai kutatás rámutatott, hogy az ilyen jellegű sérülések körülbelül 90%-a megelőzhető lenne védőszemüveg használatával. A legnagyobb veszélyt a labdajátékok jelentik, mert a nagy sebességgel repülő labda becsapódása komoly sérüléseket képes okozni. Egy erősen megütött teniszlabda például akár a 251 km/h sebességet is elérheti. De úszáskor is javasolt az úszószemüveg viselés.

9. Biztonságos játékok használata

A fiatalabb gyermekeknél nagyobb a játékok okozta szemsérülés kockázata. Ezért törekedjünk arra, hogy biztonságos játékokat válasszunk számukra. Kerüljük a durva és éles játékokat, mert azok egy óvatlan pillanatban szemsérüléseket okozhatnak.

10. Sminkelési szokások kialakítása

Kiskamaszoknál gyakran fordul az érdeklődés a külsejük felé, ezzel párhuzamosan a sminkelés iránt is sokan érdeklődnek. A szemgyulladás megelőzésére érdemes már az elején jó sminkelési rutint elsajátíttatni a gyermekekkel. Vízvonalra, vagyis a szemhéjszél belső vonalára és a szempillák tövére ne használjanak szemceruzát. Lefekvés előtt mindig mossák le a sminket, különösen a szemkörnyékről. Esetleg a tartósítószer mentes műkönny használatát is praktikus lehet megismertetni velük, hiszen sminklemosás után, ez segít eltávolítani a szemfelszínről a rákerült festékmaradványokat.

+1 Rendszeres szemvizsgálat

A rendszeres szemvizsgálat segíthet a gyermekek látásproblémáinak meghatározásában. A kisiskolás gyermeket mindenképp érdemes szemorvoshoz vinni, hogy kiderüljön, van-e szükség szemüvegre. Egy 7-8 éves még nincs azzal tisztában, hogy milyen a tökéletes, tűéles látás, ezért nem fog jelezni, ha például homályosan látja a táblát. Ha fáj a feje, rossz a közérzete, nem tud kellőképpen koncentrálni, vagy ahogy korábban említettük sokat dörzsöli a szemét, lehetséges, hogy szemprobléma áll a háttérben.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához