Ezeket látta már?

Magas vérnyomás: így csökkentheti gyógyszer nélkül

magas vérnyomás, gyógyszer, nélkül, túlsúly, vérnyomás csökkentése

Az életmód orvoslás jelentősen képes gyógyítani a különböző civilizációs betegségeket, elsősorban a táplálkozás- és mozgásterápia eszközeivel, a gyógyszeres kezelésekkel és más gyógyító eljárásokkal együttműködve.

Napjainkban a magas vérnyomás civilizációs betegségnek tekinthető, hiszen szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal, az elhízással és az egészségtelen táplálkozással. Ilyen civilizásiós betegség az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás is. Magyarországon a felnőttek 20%-a, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. A betegségre való hajlam közel 40%-a genetikailag meghatározott, de a hajlam még nem maga a betegség, így a hipertónia természetes módszerekkel is csökkenthető.

Mivel a magas vérnyomás betegség sok esetben teljesen tünetmentes, elhanyagolt esetben előfordulhat, hogy csak a stroke, a szívinfarktus, vagy éppen a veseelégtelenség hívja fel a figyelmet a betegségre. Hazánkban ez rendkívül komoly probléma, hiszen a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. Tény, hogy a betegségre való hajlam 40 százalékban genetikailag meghatározott, de egyre többen ismerik fel, hogy az életmódjukkal kordában tarthatják, sőt akár vissza is fordíthatják a folyamatot.

A mozgás és a testtömeg csökkentés összhangja

Nemzetközi szakmai irányelvek szerint az emelkedett vagy első fokozatú (140-159/90-99 Hgmm) magas vérnyomásnál az életmód megváltoztatása önmagában is tartós csökkenéssel jár már 3 hónap után is.

Mit tehet a vérnyomás csökkentése érdekében?

  • Ha a BMI (testtömegindex) indokolttá teszi csökkentse a testsúlyát. Könnyedén kiszámíthatja a BMI-értékét kalkulátorunk segítségével. A normális testsúly 18,5 és 24,99 BMI közé esik, míg 25-29,9 között túlsúlyról, 30-34,99 között I. fokú elhízásról, 35-39,99 között II. fokú elhízásról, míg 40 BMI fölött III. fkú (súlyos) elhízásról beszélünk. Kutatások bizonyítják, hogy már öt kiló fogyás is csökkenti a magas vérnyomásértékeket.
  • Mozogjon! Heti 5-7 alkalommal végzett, minimum 30 percig tartó aerob állóképességi edzés, átlagosan 5-10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. A magas intenzitással járó edzéstípusokkal (például gyors futással, kerékpározással, ugrálással) azonban óvatosan kell bánni, és csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha már rendelkezünk egy alap fittségi szinttel és nem áll fennt komolyabb szívbetegség. Napjainkban az aerob edzés mellett az izomfejlesztés is fontossá vált, amely révén a sokszor gyengébb izomzat képessé válik a feladatok teljesítésére. Az izomzat fejlődésével még tovább növelhető a cukor- és zsíranyagcsere aktivitása is, amely további pozitív előnyökhöz juttatja a szervezetet. A megfelelően beállított vérnyomás esetén szakember segítségével elkezdhető a mozgás. 
  • Táplálkozzon egészségesebben! A szív- és érrendszer szempontjából optimális táplálkozás az elsősorban növényi alapú, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, omega-3 tartalmú élelmiszerek (tengeri halak, lenmag) és többszörösen telítetlen zsírsavak, olajos magvak fogyasztására épül fel. Fontos szempont továbbá a sóbevitel korlátozása (napi sómennyiség 2-3 gramm alá csökkentése), illetve ezzel párhuzamosan ajánlatos visszaszorítani a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, cukros üdítő, alkohol fogyasztását is. Ezen alapelveket veszi figyelmbe az ún. DASH-diéta vagy a mediterrán diéta, amely dietetikus segítségével személyre szabva még hatékonyabbá tudja tenni az étrendet.
Forrás: Kardioközpont