Ezeket látta már?

Hogyan mérsékelhetjük a második szívinfarktus esélyét? Ezek a kardiológus tanácsai

szívinfarktus szívroham megelőzés kardiológus életmód gyógyszerek

Mi az, amit érdemes megtennünk, és mi az, amit inkább iktassunk ki az életmódunkból, hogy csökkenthessük az újabb szívinfarktus kialakulásának az esélyét?

Bár szerencsére egyre jobbak a szívinfarktuson átesettek életkilátásai és teljes felépülésének esélyei, tény, hogy a korábbi szív-érrendszeri esemény kockázati tényezőként merül fel egy újabb esemény bekövetkezéséhez. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa azokra a lépésekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel csökkenthetjük a rizikót.

1. Szedjünk pontosan a felírt gyógyszereket

Szívinfarktus után nagy valószínűséggel egy életen át tartani fog a gyógyszeres kezelés, amelynek célja a jó állapot stabilizálása, az újabb esemény (például stroke, újabb infarktus) megelőzése. Éppen ezért nagyon fontos, hogy pontosan szedjük be a felírt gyógyszereket, se a dózist, se a típust ne változtassuk, még akkor sem, ha jobban vagyunk. Vaskó doktor szerint ilyenkor célszerű egyeztetni az orvossal, aki kontrollvizsgálatok után maga rendeli el a változást, ha szükséges. Praktikusan ismerni kell a szedett gyógyszerek nevét és a hatásmechanizmusukat. Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A gyógyszerszedés orvos által ismertetett részleteit érdemes leírva is magunknál tartani.

2. Működjünk együtt az orvossal

Kimondottan nagy hangsúlyt kell helyezni az orvos-beteg együttműködésre – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - Orvosként arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni és figyeljék a szervezetük reakcióit, és számoljanak be róla, mert fontos visszajelzés. Megfelelő életmóddal, gyógyszerekkel és rendszeres kontrollal nagyon jó állapot tartható fenn, és jelentősen csökken az ismételt infarktus kockázata is.

3. Vegyünk részt rehabilitációs programon

Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy szívinfarktus után a betegek szívének állapota és fizikai teljesítőképessége akkor javult a legjobban, ha a rohamot követően már egy hét múlva elkezdték a mozgatást és a rehabilitációs program három hónapnál tovább tartott. Az egyéni értékekre alapozott, személyenként kidolgozott mozgás- és életmódterv pedig a későbbiekben jelentősen hozzájárul az életminőséghez, kis túlzással ezen múlik, hogy teljes életet élhet-e a páciens, vagy élete végéig „betegállományban” marad.

4. Csökkentsük a szívinfarktus rizikófaktorait

Közismert, hogy a mozgáshiány, a dohányzás, a magas koleszterin- és vérnyomás, a nem megfelelő táplálkozás, a túlsúly mind komolyan veszélyeztetik az egészséget, különösen a szív-érrendszert. Éppen ezért mindent meg kell tenni, hogy ezeket a rizikófaktorokat kiiktassuk, vagy legalább csökkentsük. Ebben komoly segítség lehet az életmód orvoslás, amelynek keretében személyre szabott iránymutatást kaphatunk a számunkra optimális és biztonságos életmód kialakításához. A biztonságosság szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni egy szívinfarktuson átesett páciens esetében, ezért is nagyszerű lehetőség, ha életmód orvos, dietetikus, mozgásterapeuta irányítják az életmódváltást. Nem szabad megfeledkezni a stresszről, mint önálló rizikófaktorról, amelynek kezelésében jelentős támogatást nyújthat például egy stresszcsökkentő életvezetési tréning.

5. Keressünk támogatókat

Aki komoly traumát élt át – és ez lehet egy betegség is – annak talpra állásának egyik fontos támogatója a közösség. Legyen szó családról, barátokról, betegcsoportokról, vagy akár egy tréning közösségéről, minél erősebb körülöttünk a szociális háló, a segítő közeg, annál több erőnk lesz a teljes felépüléshez és azt követő új életmód kialakításához.

6. Így táplálkozzon

  • Csökkentse a sóbevitelt! Érdemes a só bevitelét 4000 mg/nap alá csökkenteni, hogy csökkentsük a stroke kockázatát. Az előre csomagolt élelmiszerek címkéjén mindig ellenőrizze a sótartalmat, hiszen a napi bevitel nagy részét "rejtett" módon fogyasztjuk előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek formájában.
  • Fogyasszon naponta 4-6 adag gyümölcsöt és zöldséget! A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet fogyasztók esetében egyértelműen kisebb esély van a szélütés kialakulására a gyümölcsöt és zöldséget keveset fogyasztókkal szemben.
  • Táplálkozzon változatosan! Amerikai ajánlás szerint gyümölcsben, zöldségben, telítetlen zsírsavakban gazdag étrend, mely tartalmaz halakat, teljes értékű gabonákat, olajos magvakat, esetleg kis mértékű alkoholt előnyös a stroke megelőzése szempontjából. Ezzel szemben kerülni érdemes a telített zsírokat, vörös húsok nagy mértékű fogyasztását és a finomított gabonákat. A mediterrán diéta hatásai az alacsony zsírtartalmú étrenddel szemben előnyösebb a stroke megelőzését illetően. Így csupán a telített zsírok fogyasztását javasolt kerülni, míg mérsékelten a telítetlen zsírokat érdemes az étrendbe illeszteni, például olajos magvak, tengeri halak, hidegen sajtolt növényi olajok.
  • Részesítse előnyben a telítetlen zsírsavakat! A telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon szeretné csökkenteni a koleszterinszintjét, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltani, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használja! Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.
  • Növelje a kálium bevitelét! Számos klinikai tanulmány igazolta, hogy a káliumbevitel növekedése vérnyomáscsökkenést eredményez a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egyhelyben ül, és ezt érzi közben? Ilyen, amikor tényleg a szívroham kerülgeti!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stroke

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához