Ezeket látta már?

Sokan nem is gyanakszanak: ezek a hétköznapinak hitt tünetek is utalhatnak szívproblémára

szívprobléma szívbetegség tünet jel lábdagadás

Ha ezen panaszok bármelyikét észleli, feltétlen forduljon orvoshoz!

Világszerte a leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza. Az emberek nem alszanak eleget, túl sokat dolgoznak, egészségtelenül étkeznek és nem mozognak eleget. Testünk folyamatosan olyan jeleket küld nekünk, amelynek nem vagyunk igazán tudatában. Vagy figyelmen kívül hagyjuk őket, vagy úgy döntünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket. Az emberi szervezet is folyamatosan igényli az odafigyelést. Mint ahogyan a személyautónkat is rendszeres karbantartjuk és évente szervizbe hordjuk, úgy a saját testünkkel is ezt kellene tenni.

A halálozások 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, emiatt 2019-ben mintegy 64 ezer ember hunyt el Magyarországon. Sajnos a hazai lakosság 30 százaléka magas vérnyomástól szenved, illetve átlagosan évente 22 ezren kapnak infarktust, míg további 2000-en agyvérzést.

Ezek az adatok is mutatják, milyen nagy szükség van a szív- és érrendszer folyamatos szűrésére. Ez általában a belgyógyász vagy kardiológus feladata. Ilyenkor általában készül egy nagy laborvizsgálat, amelyből felmérhetők az esetleges rizikófaktorok (például: húgysav-, vércukorszint, vérzsírok szintje stb.). A vérvételt érdemes kiegészíteni terheléses és nyugalmi EKG-val, vérnyomás-ellenőrzéssel, szívultrahanggal és indokolt esetben egyéb célzott vizsgálatokkal.

Mivel a helytelen életmód (elhízás, alkoholfogyasztás és dohányzás) már 40 éves kor körül érezteti a hatását, így efölött az általános szív- és érrendszeri szűrés évente javasolt.

A szívbetegségekre utaló jelek sokfélék lehetnek, ezért összeállítottunk egy listát a figyelmeztető jelzésekről.

1. Fáradtság

A fáradság legbanálisabb magyarázata, hogy biztos nem alszik eleget, de nem mindig ilyen egyszerű a helyzet: a fáradtság néha szívbetegséget, vagy egyéb rendellenességet jelezhet. Aki már egy könnyű gyaloglás során is kifárad, nagyobb rizikóval rendelkezik a szív-érrendszeri betegségek szempontjából – áll a Journal of the American Heart Association cikkében. Amerikai kutatók mérték fel 625, átlagosan 68 éves személy fizikai állapotát, 4,5 évvel azután, hogy az adott személyeknél elvégeztek egy kardiológiai rizikóbecslést. A felmérés egy „extrém lassú séta” során történt, ami egy 5 perces gyaloglást jelentett a futógépen, kb. 2,4 km/óra sebességgel. Ez annyira kicsi megterhelést jelent, ami egy egészséges személynek akkor is könnyedén teljesíthető, ha teljesen kimerült állapotban van. Az összehasonlító vizsgálatok azt mutatták, hogy akiknél korábban magas szív-érrendszeri kockázatot állapítottak meg, azok néhány év múlva sokkal gyorsabban és könnyebben kifáradtak. (A vizsgálattal szembeni kritika egyik állítása éppen az, hogy a fáradékonyságot nem mérték fel a vizsgálat elején, csak 4,5 évvel a kockázatbecslés után.)

Azok az emberek, akiket már egy egészen könnyű mozgás is kifáraszt, nagyobb eséllyel néznek szembe a szívbetegségekkel. Azok az emberek, akiket már egy egészen könnyű mozgás is kifáraszt, nagyobb eséllyel néznek szembe a szívbetegségekkel. Forrás: shutterstock.com

2. Ájulás

Nem jellemző a rendszeres ájulás. Ha rendszeresen elájul, forduljon kardiológushoz. A lehető leggyorsabban meg kell tennie, mert az ájulás szívproblémák tünete lehet. A vérnyomás csökkenése ájulást okozhat, ami a vér oxigénszintjének csökkenéséhez vezethet. Ha gyakran elveszíti az eszméletét, orvoshoz kell fordulnia.

Az ájulásnak számtalan oka lehet. Az eszméletvesztést számos tényező okozhatja, beleértve a fájdalmat, a kiszáradást vagy a túlzott fizikai aktivitást - és szívproblémák tünete is lehet Ha a kézenfekvő okok kizárhatók, érdemes megvizsgálni, nem szív- és érrendszeri okok állnak-e az eszméletvesztés mögött. Az orvosok először azt próbálják tisztázni, hogy nincs-e valamilyen strukturális szívbetegség vagy ritmuszavar a háttérben. A páciens korábbi betegségeinek ismertetése mellett fontos ennek eldöntéséhez a rosszullét pontos leírása: milyen körülmények között, meddig tartott, van-e jelen visszamaradó tünet – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

– A kardiológiai kivizsgálásnál természetesen megmérjük a vérnyomást, 12 elvezetéses EKG-t készítünk, szükség lehet szívultrahangra és terheléses EKGvizsgálatra is a pontos diagnózis felállításához. Ritmuszavar esetén további vizsgálatok is kellenek, mint például a 24 órás EKG monitorozás, bizonyos elektrofiziológiai vizsgálatok. Akiknél szívritmuszavarra lehet következtetni, szóba jöhetnek még más szakmákkal való konzultációk (pl. endokrinológiai vizsgálat a pajzsmirigy túlműködés kizárására), hogy a kezelés a ritmuszavar okának megfelelően kezdődhessen meg.

omikron, covid, koronavírus, tünetei, ájulás, köhögés, orrfolyás, fáradékonyság A legfontosabb, hogy vegyük komolyan a tüneteket, hiszen megfelelő és időben elkezdett kezeléssel sokkal súlyosabb bajtól óvhatjuk meg magunkat. Forrás: shutterstock.com

3. Hirtelen súlygyarapodás

Mindenkinek, aki mostanában sokat hízott, őszintén fel kell mérnie maga előtt, hogy ez a túlevés vagy szívbetegség következménye-e. A szívbetegség egyik tünete a folyadék felhalmozódása a szervezetben. Lehet, hogy észrevett némi puffadást, és ezt súlygyarapodásként könyvelte el? Kövesse nyomon, mit fogyaszt naponta, s így meg tudja állapítani, hogy súlygyarapodása összefügg-e az étrenddel vagy sem.

túlsúly, hízás, férfi Hirtelen testsúlynövekedés nem csak zsírlerakódás miatt léphet fel, hanem vízvisszatartás miatt is. Vesebetegségek, szívbetegségek ödémaképződés miatt is tapasztalhat hirtelen súlygyarapodást. Forrás: Getty

4. Étvágytalanság, Hányinger

A szívbetegség kockázatának egyéb jelei közé tartozik az étvágytalanság, hányinger és emésztési zavar. Ha először tapasztalja ezeket a tüneteket, tanácsos figyelemmel kísérni őket, és szükség esetén orvosi segítséget kérni. Más betegségek, például a gyomorhurut is okozhatják ezeket a tüneteket, ezért nem mindig a szív a hibás (akár terhességi tünet is lehet). Figyeljen rá, hogy más szívbetegségre utaló tünet is társul-e hozzá?

hányinger, szívroham, nők, gyomorfájás A diagnózis felállításához a fizikális vizsgálaton kívül szükséges laboratóriumi vizsgálat, EKG, mellkasröntgen, szívultrahang vizsgálat. Fontos a beteg folyamatos monitorizálása. Forrás: Shutterstock

A szívelégtelenség legfőbb tünetei a fáradékonyság, nehézlégzés (először terhelésre kialakuló, majd nyugalomban is) és a bokaödéma. Ezen kívül számos más panasz is előfordulhat: mellkasi fájdalom, gyengeség, szédülés (főként helyzetváltoztatáskor, felálláskor), szívdobogásérzés, fekvő helyzetben légzési probléma, cianosis (az ajkak, bőr kékes elszíneződése az oxigénhiánytól), köhögés, vérköpés, étvágytalanság, haspuffadás, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, éjszakai vizelés, pánik, ájulás, zavartság, csökkent szellemi működés.

5. Szabálytalan szívverés

A szívdobogásérzést számos dolog okozhatja. Ez lehet az adrenalin ideiglenes felfutása vagy hangulatváltozás. Ha mindössze csak egy pillanatra tapasztalunk heves szívdobogás, kimaradt lüktetést vagy megbolondult ritmust, minden bizonnyal átmeneti állapotról van szó, és nem tartós megbetegedésről vagy életveszélyes állapotról. Ha viszont észreveszi, hogy szívverése rendszeresen ingadozik, haladéktalanul orvosi segítséget kell kérnie. Az aritmia a szabálytalan szívverés orvosi neve. Ez komoly probléma, mert a kezeletlen aritmia stroke-hoz vezethet. A lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia, ha ez a tünet jelentkezik.

pulzus A szív normális működési ritmusának megváltozása a pulzuson is észlelhető, amennyiben méréskor a pulzushullámok nem szabályos időközönként követik egymást, nem ritmusosak, akkor szívritmuszavar áll fenn. Forrás: pulzus

6. Tartós köhögés

Bár a tartós köhögés zavaró lehet, sok ember figyelmen kívül hagyja. Tudta, hogy a hosszan tartó köhögés szívbetegség jele is lehet? Amikor a szív küzd azért, hogy vért juttathasson a szervezetbe, az a tüdőt is érintheti, ami tartós köhögést eredményez. Ha köhög, fontos megjegyezni a köpet színét. A rózsaszín és fehér köpet olyan tünet, amely miatt mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ha a köhögése rosszabbodik, amikor éjszaka lefekszik, az szívproblémára utalhat.

A köhögésnek gyakran kardiológiai oka van: sokszor jelentkezik szívbetegségek előrehaladott stádiumaiban. A köhögésnek gyakran kardiológiai oka van: sokszor jelentkezik szívbetegségek előrehaladott stádiumaiban. Forrás: shutterstock.com

7. Hideg verejték, izzadság

A hideg verejték mindig valami komolyabb betegség előjele - gyakori tünete a szívrohamnak. Az izzadás a test normál hőmérsékletszabályozási módszere. Az izzadás hatására a szíved erősebben dolgozik és több vért pumpál. Ha hideg verejtékezik, ne késlejedjen orvoshoz fordulni. Amellett, hogy a hideg verejtékezés a szívbetegség markere, fertőzés, neurológiai betegség vagy rosszindulatú daganat tünete is lehet. Az orvoshoz fordulás segíthet kitalálni, hogyan kezelje hideg verejtékét, akár gyógyszer, akár stressz okozta.

A hideg verejtékezéstöbbféle is lehet, a hidegrázástól az éjszakai izzadáson át egészen a diaforézisig, amit betegség vagy valamilyen gyógyszer is kiválthat. Tulajdonképpen arról van szó, hogy úgy kezdünk izzadni, hogy közben fázunk. A hideg verejtékezéstöbbféle is lehet, a hidegrázástól az éjszakai izzadáson át egészen a diaforézisig, amit betegség vagy valamilyen gyógyszer is kiválthat. Tulajdonképpen arról van szó, hogy úgy kezdünk izzadni, hogy közben fázunk. Forrás: shutterstock.com

8. Duzzadt, ödémás lábak

Főleg nyáron gyakori jelenség a lábak bedagadása, amelyet úgy tartunk számon, mint apró, zavaró kellemetlenséget, pedig a lábak rendszeres duzzanata szívproblémákat jelezhet. Az ödémát a folyadékvisszatartás okozza, és ebben a folyamatban a lábak és a lábfejek a test leginkább érintett területei, mivel olyan távol vannak a szívtől. A lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, ha a duzzanat nem múlik, vagy súlyosbodik.

A mindkét lábat érintő elváltozás mögött az egész szervezetet érintő eltérés, betegség állhat. Legtöbbször valamilyen szív- és érrendszeri problémát jelez, a nehézláb érzés, ödémás láb például jellegzetes visszér tünet, különösen a nyári melegben, vagy a tartósan ülő- és állómunkát végzőknél.

A láb dagadása azonban szívelégtelenséget is jelezhet, erre gondolni kell, ha a beteg fáradékonyságra, légszomjra és mellkasi szorító érzésre is panaszkodik. Fontos hangsúlyozni, hogy ha a duzzanat csak az egyik lábat érinti, akkor mielőbbi, sürgősségi orvosi ellátás javasolt, mert ilyen esetben valamilyen sérülés, vagy akár mélyvénás trombózis is lehet a háttérben!


A láb duzzanata akár szív-, vesebetegség, visszér probléma vagy limfödéma jele is lehet. A lábdagadás kivizsgálásáról és a limfödéma okairól dr. Kósa Éva, a Trombózis – és Hematológiai Központ angiológusa beszélt. A láb duzzanata akár szív-, vesebetegség, visszér probléma vagy limfödéma jele is lehet. A lábdagadás kivizsgálásáról és a limfödéma okairól dr. Kósa Éva, a Trombózis – és Hematológiai Központ angiológusa beszélt. Forrás: shutterstock.com

9. Alvászavar

Az alvászavarok többsége gyógyítható, és nincs negatív következménye. Lehetséges azonban, hogy az alvászavart szívbetegség okozza. Ennek eredményeként az álmatlanságot komolyan kell venni, mert számos egészségügyi problémához vezethet. Azok, akiknek nehézségei vannak az elalvással vagy az elalvással, forduljanak orvoshoz. Lehetséges, hogy egy személy alvás közbeni légzési nehézségét a tüdejében lévő folyadék okozza. A mellkasi kellemetlen érzés a szívdobogás gyakori oka.

10. Ínygyulladás

Az ínygyulladás általában nem ad okot aggodalomra, de ha a kellemetlen érzés a szájban elviselhetetlenné válik, fogorvoshoz kell fordulnia. A szívbetegség kellemetlen érzést okozhat. Minden fájdalmas szájpadlással kezdődik, ami a kórokozók jelenlétét jelzi a keringésben. Ez vérrögök kialakulásához vezet. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a fogászati ​​és a szív- és érrendszeri egészség gyakran összefügg. Létfontosságú, hogy rendszeresen ellenőriztesse fogait, mert a szájhigiénia kihat az egész szervezetre.

11. Horkolás

Legtöbbször nem is veszi észre, hogy horkol, a párja azonban buztosan tud mesélni róla. Nemrégiben a Radiological Society of North America kongresszusán ismerhették meg az érdeklődők azt a tanulmányt, amely szerint mind a horkolás, mind az alvási apnoé, vagyis az éjszakai légzéskimaradás károsíthatja a szív-érrendszeri funkciókat. Ráadásul a veszély jobban fenyegeti a nőket, mint a férfiakat. A szív ilyenkor egy rövid időre szünetet tart, mielőtt visszatér a megszokott ritmusához. Célszerű orvoshoz fordulni, és kideríteni, hogy áll-e szívbetegség mögötte, mert ha elég korán észlelik, akkor kezelhető.

Mind a horkolás, mint az úgynevezett alvási apnoé a szív-érrendszer funkcióinak romlásához vezethet, főként a nőknél Mind a horkolás, mint az úgynevezett alvási apnoé a szív-érrendszer funkcióinak romlásához vezethet, főként a nőknél Forrás: shutterstock.com

12. Fájdalom a karokban és a felsőtestben

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a rossz testtartás, a napi feszültség, stressz jele az egész, amikor fájdalmat érez a karokban és a felsőtestben. Egyrészt, igaz lehet, másrészt viszont, a fájdalom szívrohamot jelenthet. Az érintett helytől függően a fájdalom balra vagy jobbra sugározhat. Alkalmanként a jobb kart is érintheti. Néhány szívinfarktuson átesett személy száj- és hátfájásra panaszkodott.

szívroham Amennyiben a mozgásszervi és egyéb okok kizárhatók, a nagylabor vizsgálat, a nyugalmi EKG, a szívultrahang tovább vihet az okok feltárásában. Forrás: Shutterstock

13. Légszomj

Az elhízás gyakran a légszomjhoz kapcsolódik. Pánikrohamot vagy szívrohamot kaphat, ha légszomja van annak ellenére, hogy nem tesz semmi szigorúat. Ha a légutak nem működnek összhangban a szív- és érrendszerrel, az közeledő vagy fennálló szívbetegség jele. A tüdőben lévő levegő hiánya miatt ebben a helyzetben nehéz a légzés.

légszomj, nehézlégzés, koronavírus, légzési nehézség A légszomj akár nyugalomban is jelentkezhet. Leggyakrabban ilyenkor valamilyen tüdő- vagy szívbetegség okozza a panaszt. Súlyos szívelégtelenségben már nyugalomban is van nehézlégzés. A beteg piheg, csak ülni képes. A fekvő helyzetben jelentkező légszomj felülésre javul. Forrás: Getty

14. Mellkasi fájdalom

A szívfájdalom a szívroham vagy szívbetegség gyakori tünete. Fokozott óvatossággal járjon el, ha kényelmetlenül érzi magát, vagy légzési problémái vannak. Azonnal menjen a sürgősségi kórházba, ha a fájdalom hirtelen és figyelmeztetés nélkül jelentkezik. Különféle fájdalmak jelentkezhetnek: lehet szorító érzés vagy égő érzés is. Ha a tünetek pihenés közben jelentkeznek, és néhány percig elhúzódnak, akkor elképzelhető, hogy szívrohamot kap. Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb orvosi segítséghez jusson.

A mellkasi fájdalom, melyet szívroham és gyomorégés esetén érzünk, hasonló, más tünetek ugyanakkor egyértelműsíthetik a diagnózist. A mellkasi fájdalom, melyet szívroham és gyomorégés esetén érzünk, hasonló, más tünetek ugyanakkor egyértelműsíthetik a diagnózist. Forrás: EgészségKalauz

15. Nyílt sebek

Mivel a nyílt sebek gyorsan elfertőződhetnek, a lehető leghamarabb kezelni kell őket. Ha a fekélyek vagy sebek nehezen gyógyulnak, vagy nem gyógyulnak maguktól, annak oka lehet az aortoiliacalis betegség vagy az aorta elzáródása is. Ez a rendellenesség ischaemiát vagy a szövetek vér- és oxigénellátásának csökkenését okozhatja, szövetelhaláshoz, vagy a legrosszabb esetben a végtag amputációjához vezethet.

magas koleszterinszint, szívinfarktus, stroke Az ischaemiás szívbetegség esetén a gyógykezelés alapja mindenkor a szívizom vérellátásának növelése és a megfelelő oxigénbevitel. Forrás: shutterstock.com

Az ischaemiás szívbetegség a szívizom valamely területének elégtelen vérellátásából eredő betegség, mely hosszú távon a koszorúerek megbetegedését okozza (érelmeszesedéshez vezet). A működő szívizom oxigénhiányban szenved, ami idővel teljesítménycsökkenéséhez, majd egyes szívizomsejtek elhalásához vezet. Az ischaemiás szívbetegség akut formája lehet a szívinfarktus, míg krónikus megnyilvánulásai közé sorolható az infarktust követő állapotok, mint az angina pectoris, ingerátadási és szívritmuszavarok.

16. Lábujj fájdalom

A lábujjfájdalom első pillantásra ártalmatlannak tűnhet, de nem az. A nyugalmi lábujjfájdalom, amelyet nem a szűk cipő okoz, egy veszélyes rendellenesség, az úgynevezett aortoiliacalis elzáródás jele lehet. A szívbetegség kizárása érdekében orvoshoz kell fordulni. Minél hamarabb kezelik a súlyos betegséget, annál nagyobb az esély a pozitív kimenetelre.

A kék vagy szürke ujjbegyek vagy a lábujjak színének megváltozása rossz keringésre utalhat. Emögött beszűkült vagy elzáródott erek, illetve velünk született szívbetegség is állhat. A kék vagy szürke ujjbegyek vagy a lábujjak színének megváltozása rossz keringésre utalhat. Emögött beszűkült vagy elzáródott erek, illetve velünk született szívbetegség is állhat. Forrás: shutterstock.com

Ha a lábban, vádliban jelentkező fájdalom eleinte csak járáskor, később már nyugalomban is jelentkezik, könnyen lehet, hogy perifériás artériás betegség áll a háttérben. Ez pedig egy olyan, érszűkülettel járó betegség, ami kezeletlenül könnyen stroke-hoz vagy szívinfarktushoz vezethet.

17. Görcs a fenékben és a combban

A görcsöket gyakran a magnéziumhiány okozza. A görcsöket fizikai aktivitás vagy megfázás is előidézheti. Az is lehetséges, hogy szívprobléma okozza. A Pittsburghi Egyetem Orvosi Központja (UPMC) szerint, ha jelentős görcsök lépnek fel a fenekében, combjában vagy vádlijában, miközben normálisan sétál, forduljon orvoshoz, mivel ez aortoiliacus elzáródásos betegségre utalhat. Az orvos segíthet kideríteni, mi okozza a szenvedését.

A perifériás verőérbetegség tünetei között fáradtság, fáradékonyság, nehézségérzet, lábszárban, a comb és a fenék izomzatában jelentkező görcsök lehetnek, melyek mozgásra fokozódnak, nyugalomban csillapodnak. A perifériás verőérbetegség tünetei között fáradtság, fáradékonyság, nehézségérzet, lábszárban, a comb és a fenék izomzatában jelentkező görcsök lehetnek, melyek mozgásra fokozódnak, nyugalomban csillapodnak. Forrás: shutterstock.com

18. Nem nő a szőr a lábakon

A gyenge szőrnövekedés vagy a szőrtelenség a lábakon a perifériás artériás betegség jele. Ez a szív- és érrendszeri betegség plakk felhalmozódását okozza az artériákban, ami korlátozott véráramlást eredményez a lábakban és a lábakban. A dél-karolinai McLeod Egészségügyi Szolgálat szerint a szőrhullás a lábakon ennek az állapotnak a tünete. Ha a haja hirtelen hullani kezd, érdemes kardiológushoz is elmenniel, hogy a sok más lehetséges betegség mellett kizárja a szívproblémákat is.

A perifériás artériás betegség (PAD) a periférián, vagyis a szívtől távolabb lévő erek szűkületét jelenti. A perifériás artériás betegség (PAD) a periférián, vagyis a szívtől távolabb lévő erek szűkületét jelenti. Forrás: shutterstock.com

19. Köpetes köhögés

A tünet a rendszeres váladék köhögése. Valakinek a köpetének színe sokat elárulhat egészségi állapotáról. A bakteriális fertőzést sötétsárga/zöld köpet jelezheti. Az American Heart Association szerint a rózsaszínes-fehér köpet jelezheti a folyadék felhalmozódását a tüdőben, ami a szívbetegség tipikus tünete. Általában ez egy közönséges megfázás. Ha azonban nem biztos benne, kérjen orvosi tanácsot. Teszteket fognak végezni annak megállapítására, hogy miért köhög.

köhögés, oka, kóros tünetei, kezelése, tüdőbetegség, koronavírus, fertőző betegség, reflux A köhögésnek gyakran kardiológiai oka van: sokszor jelentkezik szívbetegségek előrehaladott stádiumaiban. Forrás: Shutterstork.com

20. Vizelési inger éjszakánként

Ha észreveszi, hogy az éjszaka közepén rendszeresen felkel, és a mosdót kell használnia, első lépésként próbáljon kevesebb folyadékot inni lefekvés előtt. Ha a probléma ennek ellenére is fennáll, orvoshoz kell fordulni. A Mayo Clinic szerint - jóllehet nem ez a betegség jut elsőként róla eszünkbe - a fokozott vizelési inger a szívelégtelenség egyik jele is lehet. Sokkal jobb, ha megvizsgáltatja magát, és kiderül, hogy minden rendben van, mint hogy figyelmen kívül hagyja a problémát, és később bánja meg.

wc, gyakori vizelési inger A gyakori éjszakai vizelés krónikus vagy gyulladásos vese¬betegséget, cukorbetegséget, prosztata-megna¬gyobbodást és akár kezdődő szívelégtelenséget és a magas vérnyomást talaján jelentkező keringési elégtelenséget is jelezhet. Forrás: Shutterstock

21. Mellkasi kényelmetlenség

Számos tényező okozhat mellkasi kényelmetlenséget, például a zsíros ételek fogyasztása utáni savas reflux is, ugyanakkor a tartós mellkasi kényelmetlenség szívroham jele lehet. Ha mellkasi fájdalmat érez, az American Heart Association javasolja, hogy forduljon orvoshoz vagy menjen a sürgősségi osztályra. Könnyű figyelmen kívül hagyni a szívroham figyelmeztető jelzéseit, és előfordulhat, hogy a segítség túl későn érkezik.

gyomorégés, reflux, rekedtség, krónikus torokfájás, asztma, keserű szájíz Akik reflux-szal küzdenek, tudhatják, hogy ez a betegség mellkasi fájdalmat, sőt akár szívinfarktushoz hasonló tüneteket is képes produkálni. Forrás: Shutterstork.com

22. Erektilis diszfunkció

Ez a körülmény rendkívül lehangoló lehet a férfiak számára. Az erekciós zavart szívbetegség okozhatja. A Harvard Medical School szerint az erekció további vérellátást tesz szükségessé. Amikor az artériák elmeszesednek, a véráramlás megszakad. Az erekciós zavarban szenvedő férfiaknak a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulniuk. Lehetséges, hogy szakértőt irányítanak hozzájuk. Ha kellő időben kezelik, további betegségek kizárhatók.

oltási reakció, vakcina, oltás, covid, koronavírus, tünetei, vakcinainfó A merevedési zavar, potenciazavar (erektilis diszfunkció) hátterében szív- és érrendszeri betegség is állhat. Az erektilis diszfunkció első tünetként, a jellegzetes szívpanaszok nélkül is figyelemfelkeltő. Forrás: Shutterstork.com

23. Feledékenység és zűrzavar érzet

A feledékenységet és a zavarodottságot sokféle körülmény okozhatja. Az American Heart Association szerint a szervezet nátriumszintjének változásait bizonyos anyagok vérszintjének változásai válthatják ki. Ez zavartságot és memóriavesztést okozhat. Az alultápláltság, a vitaminok és ásványi anyagok hiánya, valamint a fáradtság mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak az állapot kialakulásához. A legjobb, ha felkeres egy orvost a megfelelő vizsgálat elvégzése és a szívproblémák kizárása érdekében.

feledékenység, memóriajavítás, gyógynövény, étel, sodoku Súlyos szívelégtelenség: Sok szívelégtelenségben szenvedő páciens tapasztal feledékenységet, memóriagondokat, gondolkodásbeli problémákat. Forrás: Shutterstork.com

24. Alvási apnoe

Ha ebben az esetleg halálos betegségben szenved, a légzése leáll, és újraindul, miközben alszik. Fáradtan ébred egy teljes éjszakai alvás után, mert hangosan horkol? Ezek a jelek és tünetek alvási apnoét jelezhetnek. Az alvászavar minden második pitvarfibrillációban vagy szívelégtelenségben szenvedő személyt érint. Ez a magas vérnyomás tünete is lehet. Forduljon orvoshoz, ha hangosan horkol, hogy kizárja az alvási apnoét.

horkolás, alvási apnoe Akkor is érdemes zsakemberrel konzultálni, ha a családtagjaink, partnerünk panaszkodik a nagyon hangos, szinte elviselhetetlen horkolásunkra, melyet akár egy másik szobában is hallani lehet! Forrás: Shutterstork.com

25. Pánikrohamok

A szívrohamokat és a pánikrohamokat gyakran félreértik, mert tüneteik nagyon hasonlóak. mindkettő légszomjat, mellkasi szorítást, pánikot, izzadást és általános rossz közérzetet okoz. A pulzusszám növekedése, a fizikai gyengeség és a szédülés szintén pánikrohamra vagy szívrohamra utal. A szívinfarktus veszélyét ki kell zárni. A professzionális orvosi diagnózis segíthet abban, hogy megkapja a problémájához szükséges ellátást, amely lehet pánikroham vagy valami más.

stressz, pánikroham, szívprobléma, mellkasi fájdalom, infarktus A pánik miatt kialakuló mellkasi fájdalom jellemzően éles, hirtelen kezdődő, csupán tízből egy esetben fordul elő ennek az ellenkezője, amikor lassan, fokozatosan alakul ki. Forrás: Shutterstock

26. Hirtelen mellkasi fájdalom

A közeledő szívrohamot mellkasi nyomás és fájdalom jelezheti. A pitvarfibrilláció jele a tompa mellkasi fájdalom. Ha ezt tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz. A pitvarfibrillációban szenvedő személyeknél fokozott a stroke kockázata. Ne várj tovább; tegyen lépéseket még ma. Még akkor is, ha a probléma csak néha jelentkezik, orvosnak kell kivizsgálnia.

stroke, szívinfarktus, szívbetegség A tünetek időben történő felismerése és a gyors reakció kulcsfontosságú a betegség és a rehabilitáció szempontjából. Forrás: Getty

27. Nehéz légzés

A légzési problémák, különösen alvás közben, a fő tünet. A légzés során nem lehet kellemetlen érzés, amikor az izmok ellazulnak. Ha fekvés, alvás vagy akár enyhe tevékenységek végzése közben légzési problémái vannak, forduljon orvoshoz. Az American Heart Association szerint a vér összegyűlik a vénákban, ha nem tud semmilyen áramlást követni. Ez folyadék felhalmozódásához vezethet a tüdőben, ami szívproblémákhoz vezethet.

petefészekrák, tünetei, alhasi fajdalom, légszomj, légzési nehézség, kísérő tünet Légzési nehézség: ez a probléma nem csak fizikai aktivitás, de akár pihenés vagy éppen lefekvés során is jelentkezhet, a tüdőben felgyülemlő folyadék miatt. Forrás: Shutterstork.com

28. Hirtelen migrén

A migrén lüktető vagy erős lüktető fájdalmat válthat ki a fej egyik oldalán. A migrén manapság nagyon sok embert érint, és sokféle körülmény okozhatja. A migrén szívbetegséget, stroke-ot vagy vérrögöt is jelezhet. Ha migrénjét hányinger, hányás vagy szédülés kíséri, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. Ebben a helyzetben minden másodperc számít.

fejfájás típusai és kezelésük A migrén és a kardiovaszkuláris betegségek közötti kapcsolat erősebb a nőknél, valamint azoknál, akik a rohamok során úgynevezett auratüneteket is tapasztalnak. Forrás: egeszsegkalauz.hu

29. Hátfájás

Manapság általános, gyakori probléma a hátfájás. Gyakran figyelmen kívül hagyják viszont, hogy a hátfájás szívbetegség jele is lehet. Ha a kellemetlen érzés a mellkasban vagy a hát felső vagy alsó részén kezdődik, ez közeledő szívrohamot jelezhet. A nők indikációit és tüneteit sajnos nehezebb felismerni, mint a férfiakét. Ha hol az alsó, hol a felső részen érzi a fájdalmat, netán az egész háti szakaszon, de úgy, hogy közben valójában nem tudja meghatározni a pontos helyét, az szívroham kezdeti jele is lehet. Különösen akkor, ha a fájdalom a mellkasban kezdődött, és onnan terjedt tovább. Ha a fájdalom nagyon erős és hirtelen jelentkezik, beszéljen az orvosával, ha pedig állkapocsfájdalmat is érez, valamint hányingere van és szédül, vagy fulladni kezd, azonnal menjen kórházba!

hátfájás, derékfájás,izom, ízület, gyulladás, hátfájdalom A hátfájdalmat szinte mindenki ismeri, mindenki találkozik vele néhányszor az életében, és a leggyakrabban valamilyen ártalmatlan oka van. Pedig akár szívbetegséget is előrejelezhet. Forrás: Shutterstork.com

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így derítheti ki, hogy mi okozza az erős, szapora szívdobogást

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívbetegség

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához