Ezeket látta már?

LIPSCHÜTZ-FEKÉLY N76.6 ICD-11: GA41.Y (AKUT VULVAFEKÉLY, AKUT GENITÁLIS FEKÉLY, AGU)

Lipschütz-fekély: oka, tünetei és kezelése

Lipschütz-fekély, vírus, fertőzés, oka, tünetei, kezelése, Epstein-Barr vírus, autoimmun betegség, mononukleózis

A Lipschütz-fekély egy igen ritka bőrprobléma, mely a külső női nemi szerveken kialakuló fájdalmas, fekélyes sebekkel jár együtt. Főként 15 évnél fiatalabb lányokat érintheti, és bár a tünetek mást sugallnak, nem szexuális úton terjedő betegségről van szó, hanem valószínűleg valamilyen vírusfertőzés szövődményéről.

A Lipschütz-fekély oka és kialakulása

A betegség pontos okát nem ismerjük. A legelterjedtebb elképzelés szerint a fekélyes sebek vírusfertőzés, elsősorban az Epstein-Barr vírussal való fertőzöttség, és az azzal összefüggő mononukleózis szövődményeként alakulnak ki. A fekély névadója, Benjamin Lipschütz osztrák orvos bakteriális felülfertőződéssel magyarázta a betegséget. Ezt azonban még nem sikerült bizonyítani.

A Lipschütz-fekély nem szexuális úton terjedő betegség.

Kiket érinthet a Lipschütz-fekély?

Az akut vulvafekély nagyon ritka betegség, és gyakran félre is diagnosztizálják (hiszen a tünetek más, szexuális úton terjedő vagy autoimmun betegségekre is utalhatnak), ezért nem lehet megmondani, évente hány fiatal lányt érint. A becslések szerint az Epstein-Barr vírus okozta, klinikai tüneteket mutató mononukleózissal diagnosztizált lányok egyharmadánál alakulhat ki Lipschütz-fekély.

Lipschütz 1913-ban írt le először egy akut betegséget, amely lázzal, genitális fekélyekkel és lymphadenopathiával járt egy serdülő lánynál. Az állapot főként a 20 évesnél fiatalabb személyeket érinti, mintegy 3 héten belül megszűnik, és általában átmenetileg influenzaszerű betegséggel vagy fertőző mononukleózis-szindrómával társul. Lipschütz 1913-ban írt le először egy akut betegséget, amely lázzal, genitális fekélyekkel és lymphadenopathiával járt egy serdülő lánynál. Az állapot főként a 20 évesnél fiatalabb személyeket érinti, mintegy 3 héten belül megszűnik, és általában átmenetileg influenzaszerű betegséggel vagy fertőző mononukleózis-szindrómával társul. Forrás: Shutterstork.com

A diagnosztizált betegek többsége 8 és 25 év közötti, bár az orvosi esetleírások másfél éves érintettről is tudnak. A lányok legnagyobb része nem élt nemi életet korábban, és nem volt szexuális abúzus áldozata sem.

A Lipschütz-fekély tünetei

A betegség legfőbb tünete a szeméremajkakon, az egyik vagy mindkét kisajkon kialakuló fekélyes seb. A kisajkak mellett a nagyajkak, a hüvely, sőt a húgycső is érintett lehet. A Lipschütz-fekély további jellemzői:

  • a seb rendkívül fájdalmas, a körülötte lévő terület igen érzékeny, kipirosodhat, megduzzadhat
  • a seb mérete akár 2,5 cm is lehet. Mérettől függően vagy egy-egy nagy, vagy több apró seb alakul ki a nemi szerven
  • a fekélyek kerekdedek vagy oválisak, szélük élesen elhatárolható a környezettől, gyakran enyhén bemélyednek
  • a sebeket sárgás, szürkés réteg boríthatja
  • a sebek váladékozhatnak
  • a fájdalmas fekélyek miatt a betegnek a vizeletürítés, sőt még a járás is nehezére eshet

A fekélyek vagy az azokból esetlegesen szivárgó váladék nem fertőző.

A Lipschütz-fekély diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálásának legfontosabb lépése, hogy más, hasonló tünetekkel is együtt járó betegségeket kizárjanak. Hasonló fekélyes sebeket okozhat többek között a nemi herpesz, a szifilisz, a Behcet-szindróma, a Crohn-betegség, de trauma vagy akár daganat is állhat a háttérben.

A kezdeti vizsgálat magában foglalhatja a teljes vérsejtszámot; bakteriális kultúra; szifilisz, EBV, HIV szerológiai vizsgálata; PCR vizsgálatok HSV-re; és szükség esetén bőrbiopszia fekély széléről. A kezdeti vizsgálat magában foglalhatja a teljes vérsejtszámot; bakteriális kultúra; szifilisz, EBV, HIV szerológiai vizsgálata; PCR vizsgálatok HSV-re; és szükség esetén bőrbiopszia fekély széléről. Forrás: Shutterstork.com

A Lipschütz-fekély lefolyása, kimenetele

A fekélyes seb kialakulását megelőzően 3-4 nappal láz, hidegrázás, általános rosszullét jelentkezhet. Nemi szerveket érintő tünetek (melyek pl. húgyúti fertőzésre utalhatnak) nincsenek. A fekélyes seb ezután jelenik meg, az egyik vagy mindkét kis- vagy nagyajkon.

A fekélyek a kezelést követő néhány napon belül gyógyulni kezdenek, és általában 3-4 héten belül teljesen el is múlnak. A legtöbb esetben nem marad utánuk heg.

A betegség kiújulására, szövődményekre nem kell számítani.

Hogyan kezelhető a Lipschütz-fekély?

Mivel a betegség oka ismeretlen, és a fekélyek maguktól, spontán gyógyulnak, a terápia általában csak támogató jellegű, vagyis a tünetek enyhítését célozza. A javasolt gyógymódok között találhatjuk a fájdalomcsillapító, érzéstelenítő kenőcsöket, az összehúzó és fertőtlenítő ülőfürdőket. A felülfertőződések ellen antibiotikumokat javasolhat a kezelőorvos. Az érintett területet óvni kell mindenféle irritációtól, így nem ajánlott sem a szoros, műszálas anyagból készült ruhadarabok viselése, sem pedig az illatosított tusfürdők, szappanok vagy betétek használata.

A kezelés elsősorban tüneti. Használhatók helyi antibiotikumok, valamint orális kortikoszteroidok és orális antibiotikumok különösen fájdalmas akut nemi fekélyek esetén. A kezelés elsősorban tüneti. Használhatók helyi antibiotikumok, valamint orális kortikoszteroidok és orális antibiotikumok különösen fájdalmas akut nemi fekélyek esetén. Forrás: Shutterstork.com

Súlyosabb esetben, mikor a beteg számára nehézkes és fájdalmas a mozgás, a járás vagy a vizeletürítés, rövid ideig tartó gyulladáscsökkentő (szteroidos) terápiára, illetve kórházi tartózkodásra is szükség lehet. A kórházban katétert helyezhetnek be a betegnek, hogy a felgyülemlett vizeletet elvezessék, ezzel megelőzzék a vizeletpangással összefüggő problémákat.

Források:

Ulcer of Lipschutz, a rare and unknown cause of genital ulceration, Facts, Views & Vision in ObGyn https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6260674/

Acute genital ulcers in nonsexually active young girls, Pediatric dermatology https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22300420/

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/264648-overview

Dermatology (Elsevier, 2018.), szerk: Jean L. Bolognia, Julie V. Schaffer, Lorenzo Cerroni

Forrás: egeszsegkalauz.hu