Ezeket látta már?

A SZÁJ SARKÁNAK GYULLADÁSA K13.0 ICD11: DA00.0 (CHEILITIS ANGULARIS, SZÁJGYULLADÁS, SZÁJ KIPÁLLÁSA)

Szájzug-gyulladás: oka, tünetei és kezelése

szájsarok-gyulladás, szájzug-gyulladás, Cheilitis angularis, candida, fertőzés, tünetei, kezelése, szájpenész

A cheilitis angularis a száj sarkának (pontosabban a két ajak találkozási pontjának, a szájzugnak) a fájdalmas gyulladása. Kialakulása részben a rossz szokásokra, a nem megfelelő higiéniára vagy irritációra vezethető vissza, de nagyon gyakran valamilyen fertőzés is jelen van, ez okozza a kellemetlen tüneteket.

A szájzug-gyulladás oka és kialakulása

A cheilitis összefoglaló megnevezés, mely az ajkak és a száj sarkait érintő gyulladásos betegségeket jelzi. Ezek a problémák számos okra visszavezethetők, azonban a betegség kialakulásának mechanizmusa általában rendkívül hasonló.

A száj sarkában összegyűlő nyál irritáló hatással van a bőrre, a nyál meg is száradhat az ajkakon vagy a száj sarkában, ez pedig idővel a bőr kiszáradását és kirepedezését okozhatja. A száraz, irritált, kirepedezett bőr zavaró és fájdalmas, és gyakran éppen azzal igyekszik ezeket a kellemetlen érzéseket az érintett enyhíteni, hogy tovább nyalogatja a száját, újra és újra benedvesíti az ajkait. Ezzel azonban csak tovább fokozhatja a fájdalmakat.

A nyirkos, meleg, esetleg kisebesedett környezet nagyszerű táptalaja lehet a különböző kórokozóknak is, melyek könnyebben fertőzhetik meg a bőrt és gyorsabban szaporodhatnak el, további kellemetlenségeket okozva. A cheilitis éppen ezért lehet akár gombás vagy bakteriális eredetű is.

Természetesen, közvetlen irritáció is hozzájárulhat a gyulladáshoz, például kozmetikumok vagy ételek okozta allergiás reakció, sérülés vagy fényérzékenység. A legtöbb esetben több tényező együttesen okozzák a cheilitist.

Mi minden állhat a cheilitis hátterében?

A száj sarkának gyulladása úgynevezett multifaktorális betegség, vagyis több tényező együttes megléte okozza a panaszokat. A probléma kialakulásában szerepet játszhat minden olyan folyamat, alapbetegség, környezeti hatás, rossz higiéniás szokás vagy elváltozás, mely miatt a száj kiszáradhat vagy éppen fokozott nyáltermelődés következik be. Ezek közé tartozik többek között:

 • dermatitisz
 • tápanyaghiány (elsősorban a B-vitaminok, a cink és a vas hiánya)
 • allergiás reakció
 • fényérzékenység és a napfényre adott felfokozott reakció
 • szájszárazság
 • rosszul beállított, kopott műfogsor
 • fogszabályozó
 • az arc alsó részének torzulása (veleszületett vagy szerzett) foghiány vagy fogkopás miatt
 • a bőr megereszkedése
 • dohányzás
 • alkoholizmus
 • rossz szokások, kényszeresség (az ajkak nyalogatása, harapdálása, állandó rágógumizás)
 • kisgyermekeknél az ujjszopás és a cumizás
 • hideg és szeles időjárás (ami miatt kiszárad, kirepedezik az ajak)

Az irritációt okozó tényezők mellett a legtöbb esetben valamilyen kórokozó túlszaporodása is hozzájárul a gyulladás kialakulásához. A kórokozó lehet gomba (leggyakrabban Candida albicans) vagy baktérium (legtöbbször a Staphylococcus aureus), és az is könnyen előfordulhat, hogy párhuzamosan több fertőzés is jelen van.

Epidemiológia

A száj szélének gyulladása világszerte ismert és viszonylag gyakori betegség, férfiakat és nőket egyaránt, megközelítően azonos arányban érint. A probléma a leggyakrabban a kisgyermekeket, illetve az idősebb korosztály tagjait érinti, de természetesen felnőtteknél is előfordulhat.

A szájzug gyulladásos berepedezése (cheilitis angularis) egy elég gyakori betegség, melynek kialakulásában szerepet játszhat, gombás fertőzés,vitaminhiányon és rossz szokások is. A szájzug gyulladásos berepedezése (cheilitis angularis) egy elég gyakori betegség, melynek kialakulásában szerepet játszhat, gombás fertőzés,vitaminhiányon és rossz szokások is. Forrás: Shutterstork.com

Kiket érinthet a szájsarok-gyulladás?

A szájsarok-gyulladás fokozottan veszélyeztetheti a csecsemőket és az idősebb korosztály tagjait, elsősorban azért, mert náluk több, a betegség kialakulásához szükséges tényező lehet jelen párhuzamosan.

Szintén nagyobb a rizikója a betegségre azoknak:

A felsorolt tényezők miatt számos olyan szerzett vagy veleszületett probléma, betegség, elváltozás van, amelynek kísérő tünete lehet a száj sarkának gyulladása. Ezek között találhatjuk többek között:

A szájzug-gyulladás tünetei

A cheilitis érintheti a száj egyik vagy mindkét sarkát, emellett pedig az ajak egyéb részeit is. Mivel nagyon sok minden állhat a gyulladás hátterében, a tünetek intenzitása is igen eltérő lehet. Van, akinél alig észrevehető, maximum zavaró a száj szélénél lévő sebecske, másoknál viszont az étkezést, beszédet is akadályozhatják a sebek és az ahhoz társuló fájdalom.

A szájzug-gyulladásáltalában legyengült immunrendszerű, vitaminhiányban szenvedőknél, kialakulásának a kockázatát növeli a szájpenész. A szájzug-gyulladásáltalában legyengült immunrendszerű, vitaminhiányban szenvedőknél, kialakulásának a kockázatát növeli a szájpenész. Forrás: Shutterstork.com

A leggyakoribb tünetek közé tartozik:

 • a száj sarkának, az ajkak bőrének kirepedezése
 • viszketés
 • fájdalom
 • az érintett terület kipirosodása, duzzanata és fokozott érzékenysége
 • a bőr megvastagodása, esetleg vastagabb, kemény hegek alakulhatnak ki rajta, melyek könnyen „felfakadnak”
 • a száj sarkának vérzése, váladékozása
 • kellemetlen szájíz
 • amennyiben fertőzés is kialakult, a száj sarkán lévő sebek sárgás vagy fehér színűek is lehetnek

A szájsarok-gyulladás diagnosztizálása

A száj sarkának gyulladását önmagában a klinikai tünetek alapján diagnosztizálják. Ugyanakkor, rendkívül fontos a háttérben meghúzódó ok vagy alapbetegség felderítése és kezelése. Különösen lényeges ez visszatérő vagy krónikus gyulladás esetén. A pontos és teljes diagnózishoz éppen ezért a laborvizsgálat, az allergológiai, bőrgyógyászati, fogorvosi vagy gasztroenterológiai vizsgálat, sőt esetenként a pszichológusi kivizsgálás is szükséges lehet.

Amennyiben a szájgyulladás elfertőződésére gyanakszik a kezelőorvos, szövetmintát vagy kenetet vehet a sebekről, hogy azokat megvizsgálva megállapíthassák, pontosan milyen kórokozó áll a problémák hátterében.

A cheilitis lefolyása és kimenetele

A száj sarkának gyulladása lassan kialakuló betegség, és a tünetek intenzitása nagy mértékben függ a külső és belső hatásoktól. Előfordulhat például, hogy időről időre egy kicsit javul a beteg állapota, más időszakokban viszont folyamatosan romlik. A kezdődő vagy enyhébb mértékű gyulladás gyorsan súlyosabbá válhat bizonyos ételek fogyasztása után, hideg és szeles időben vagy éppen napsütésben. Ilyenkor a kialakuló sebet jobban irritálják a környezeti hatások, amire a beteg – önkéntelen – válasza az ajkak nyalogatása vagy a sebek piszkálása lehet. Emiatt pedig még erősebb lesz az irritáció, intenzívebb a fájdalom, a beteg ördögi körbe kerülhet.

Az érintett felületek piszkálása, harapdálása, vakargatása pedig jelentős mértékben megnövelheti a felülfertőződések rizikóját is, hiszen az apró sérüléseken keresztül könnyebben jutnak be a szervezetbe a kórokozók.

A nyálban olyan emésztést segítő enzimek találhatók, melyek sebesedést okozhatnak, ha túl hosszan érintkeznek egy-egy bőrfelülettel. A nyálban olyan emésztést segítő enzimek találhatók, melyek sebesedést okozhatnak, ha túl hosszan érintkeznek egy-egy bőrfelülettel. Forrás: Shutterstork.com

Megfelelő terápia mellett a cheilitis jól kezelhető betegség. Ehhez azonban az szükséges, hogy ne csak a tünetekkel, hanem a kiváltó okkal is foglalkozzanak. Természetesen, mivel a kiváltó okok is sokfélék lehetnek, az is egyénenként eltérő, hogy mikor gyógyul meg valaki, lehet-e egyáltalán teljes gyógyulásra számítani, vagy valószínűsíteni kell, hogy időről időre vissza fog térni a gyulladás.

A szájzug-gyulladás komplikációi

A cheilitis az esetek legnagyobb részében szövődmények nélkül gyógyul. Esetenként azonban a sebek okozta fájdalom olyan intenzív lehet, hogy akadályozza az érintettet a beszédben vagy az evésben.

A száj sarkának gyulladása, különösen ha nem derítik fel és kezelik az alapbetegséget, rendszeresen kiújulhat, visszatérhet.

Gombás vagy bakteriális fertőzés esetén a lehetséges komplikációk közé tartozik a fertőzés továbbterjedése, pl. a száj körüli bőrre vagy a szájüregre.

A szájzug-gyulladás kezelései lehetőségei

A betegség kezelését több irányból szükséges megközelíteni: egyrészt, fontos a háttérben meghúzódó alapprobléma kezelése, másrészt, az esetleges fertőzés kezelése, harmadrészt a konkrét bőrproblémák helyi terápiája. Végül, lényeges lépés az esetleges rossz, helytelen szokások megváltoztatása. Ez ugyanis nemcsak a gyógyulást segítheti elő, de a cheilitis kiújulását is megelőzheti.

Az alapprobléma kezelése jelentheti a krónikus betegség kezelését, a nem megfelelő műfogsor javítását, a szedett gyógyszerek vagy a használt kozmetikumok felülvizsgálatát. Előfordulhat, hogy a rossz szokások, például az ajkak kényszeres nyalogatása mentális vagy lelki problémára, például szorongásra utal. Ilyenkor a terápiába pszichológus vagy pszichiáter szakembert is érdemes bevonni.

A legtöbb esetben a szájzugberepedés rövid időn belül elmúlik. Ha azonban krónikusan fennáll, akkor már szájzuggyulladásról (cheilitis angularis) beszélünk. A legtöbb esetben a szájzugberepedés rövid időn belül elmúlik. Ha azonban krónikusan fennáll, akkor már szájzuggyulladásról (cheilitis angularis) beszélünk. Forrás: Shutterstork.com

A fertőzés kezelése történhet helyileg alkalmazandó gombaellenes vagy antibakteriális krémekkel, ritkábban orálisan alkalmazott gyógyszerekkel.

A bőr helyreállítását, a tünetek enyhítését célzó helyileg alkalmazandó krémek, kenőcsök tartalmazhatnak mikrobaölő, hámosító, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat. A kezelőorvos emellett ún. barrier-krémet is javasolhat, mely megvédi a bőrt a nyál irritáló hatásától.

Krónikus, gyakran visszatérő vagy a hagyományos kezelési módszerek hatására nem javuló gyulladás esetén ezek mellett rendkívül fontos az alapos kivizsgálás, hogy az esetleges kiváltó okot is felderíthessék. Időnként a visszatérő cheilitis a legfőbb tünete a súlyos vashiányos vérszegénységnek, a különböző vitaminhiányoknak, vagy a felszívódási zavaroknak.

A cheilitis megelőzése

A betegség kezelésében és megelőzésében a rossz szokásoktól való megszabadulásnak rendkívül nagy a szerepe.

 • Szokjunk le a dohányzásról!
 • Használjunk rendszeresen jó minőségű ajakbalzsamot! Ahelyett, hogy nyalogatnánk a szánkat, inkább krémezzük be.
 • Vizsgáljuk felül fogmosási, szájhigiéniai szokásainkat (pl. hogy mennyi szájvizet használunk, vagy hogy megfelelően tisztítjuk-e a műfogsorunkat).
 • Ügyeljünk a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozásra, és arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk!
 • Ha az étrendünk egyhangú, vitaminszegény, érdemes megfontolni a B-vitaminokat, a cinket és a vasat tartalmazó étrend-kiegészítők szedését.

Mit tehetünk otthon a szájsarok-gyulladás ellen?

Néhány egyszerű, otthoni módszerrel hatékonyan küzdhetünk a száj szélének gyulladásával járó kellemetlen tünetek ellen. Mielőtt azonban bármelyiket alkalmaznánk, egyeztessünk ezekről az orvosunkkal! A házi módszerek nem helyettesíthetik az orvosi kivizsgálást és a gyógyszeres terápiát!

 • Óvatosan kenjük be a gyulladt rész mézzel! A méznek nyugtató hatásai vannak, és a fertőzések ellen is segít felvenni a harcot.
 • Hasonló gyógyító hatása lehet az aloe vera leveléből kinyomott zselés anyagnak.
 • A megtisztított, lehűtött uborka nyugtató és hidratáló hatású.
 • Az egyszerű, tiszta vazelin vagy kókuszolaj segíthet megvédeni a bőrt a nyál irritáló hatásaitól.
A kiváltó októl függően különböző otthoni kezelési lehetőségek jöhetnek szóba. Ha a probléma forrása valamilyen alapbetegség vagy hiányállapot, akkor természetesen elengedhetetlen annak orvosi kezelése. A kiváltó októl függően különböző otthoni kezelési lehetőségek jöhetnek szóba. Ha a probléma forrása valamilyen alapbetegség vagy hiányállapot, akkor természetesen elengedhetetlen annak orvosi kezelése. Forrás: Shutterstork.com

GYAKORI KÉRDÉSEK A SZÁJSAROK-GYULLADÁSÁRÓL

Fertőz-e a cheilitis?

A cheilitis nem fertőző betegség, a száj sarkának gyulladását nem kaphatjuk el mástól.

Szükség van antibiotikumra a száj gyulladásának gyógyításához?

Mivel a száj sarkának és az ajkaknak a gyulladását sok minden okozhatja, öngyógyszerezés előtt érdemes kivizsgáltatni magunkat! A gyulladás hátterében többek között allergiás reakció, gombás fertőzés vagy tápanyaghiány is állhat, ezek ellen az antibiotikum nemcsak felesleges (hiszen hatástalan), de kifejezetten káros is lehet! Amennyiben a gyulladást baktérium okozza, a kezelőorvos antibiotikumot ír fel.

Ha a berepedt szájzug elfertőződik, akkor bakteriális fertőzés esetén antibakteriális kenőcsök alkalmazandók, amennyiben vírusfertőzésről van szó, akkor antivirális, ha gombás fertőzésről, akkor pedig antimikotikus készítmények használatosak. Ha a berepedt szájzug elfertőződik, akkor bakteriális fertőzés esetén antibakteriális kenőcsök alkalmazandók, amennyiben vírusfertőzésről van szó, akkor antivirális, ha gombás fertőzésről, akkor pedig antimikotikus készítmények használatosak. Forrás: Shutterstork.com

Okozhatja-e a panaszokat allergia?

Igen, az irritáció és a gyulladás forrása allergiás reakció is lehet. A leggyakrabban előforduló allergiát kiváltó termékek közé tartoznak a fogkrémek, a kozmetikumok és bizonyos élelmiszerek. Akkor érdemes allergiára gyanakodni, ha egy-egy új termék használata után jelennek meg a tünetek, de előfordulhat az is, hogy csak hetekkel később alakul ki a gyulladás.

Kell speciális diétát követni cheilitis esetén?

Speciális étrendre nincs szükség, de néhány dologra érdemes odafigyelni. Mivel a száj sarkának gyulladása időnként hiánybetegségekre is visszavezethető, az étrendünk legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és kellően változatos. Válasszunk olyan alapanyagokat, melyek cinkben, vasban és B-vitaminokban gazdagok, ilyen például a zöld leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a belsőségek. Szintén fontos, hogy elegendő vizet fogyasszunk! A csípős, fűszeres vagy túlságosan savas fogásoktól a gyógyulás ideje alatt érdemes tartózkodni, mert ezek tovább irritálhatják az egyébként is sebes ajkakat.

Lehet-e kezelni műtéti úton az száj szélének gyulladását?

Előfordulhat, hogy az ajkak formája (pl. a túlságosan vékony, lefittyedő ajkak) maga is fokozza a gyulladások kialakulásának a rizikóját. Ilyenkor megfontolandó, hogy az ajkak formáját sebészi úton, például feltöltő injekciókkal megváltoztassák.

Források:

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/1075227-overview

Healthline https://www.healthline.com/health/angular-cheilitis

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/320053

Oral and Maxillofacial Pathology (Elsevier, 2009.) szerk.: Brad W. Neville, Douglas D. Damm, Carl M. Allen, Jerry E. Bouquot

Oral and Maxillofacial Diseases (2004.), szerk.: Crispian Scully, Stephen R. Flint, Stephen R. Porter, Khursheed F. Moos

Burket's Oral Medicine (Wiley, 2021.), szerk.: Michael Glick, Martin S. Greenberg, Peter B. Lockhart, Stephen J. Challacombe

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Forrás: egeszsegkalauz.hu