Ezeket látta már?

Hipoglikémia

2010.08.03. Módosítva: 2016.10.28.

A hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent, melynek következtében a sejtek tápanyagellátása hiányt szenved.

A hipoglikémia előfordulása

Hipoglikémia

A hipoglikémia gyakran jelentkezik cukorbetegségben. Provokálhatja alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, súlyos májbetegség, gyomorműtét utáni állapot.

A hipoglikémia okai

Cukorbetegségben leggyakrabban a vércukorszint csökkentő kezelés vagy pedig a nem megfelelő táplálékbevitel következménye. Számos mechanizmus működik szervezetünkben, elsősorban hormonok, melynek célja a normális vércukorszint fenntartása. Amennyiben ezek a mechanizmusok nem megfelelőek, kialakulhat az alacsony vércukorszint.

A hipoglikémia tünetei

A tünetek súlyossága függ az alacsony vércukorszint mértékétől, kialakulásának gyorsaságától, valamint az időtartamától. Az émelygésen, hányingeren, verejtékezésen, szapora szívműködésen, acetonos leheleten, zavartságon át akár eszméletvesztés is kialakulhat.

A hipoglikémia lefolyása

Fontos mielőbb a hipoglikémia rendezése és a normális vércukorszint helyreálltása. Amennyiben ez időben megtörténik, semmiféle maradéktalanul elmúlnak a tünetek.

A hipoglikémia diagnózisa

Amennyiben a tünetek és a körülmények alapján felmerül hipoglikémia lehetősége vércukorméréssel felállítható az azonnali diagnózis.

A hipoglikémia kezelése

Eszméleténél lévő beteg esetében szájon át tömény cukros oldattal rendezhető a hipoglikémia. Eszméletlen betegnél vénásan bevitt cukor adása szükséges.

A hipoglikémia megelőzése

Cukorbetegség esetén fontos a kezelés mellett a diéta és az étkezések pontos idejének betartása. Bármilyen tünet jelentkezése esetén, amikor felmerül a gyanú a hipoglikémiára azonnal törekedni kell a vércukor normalizálására annak érdekében, hogy a súlyosabb tünetek kialakulását megelőzzük és minél gyorsabban visszaálljon a normális vércukorszint.

Élet a hipoglikémiával

Amennyiben valakinél fokozott a hajlam az alacsony vércukorszintre, javasolt, hogy mindig legyen nála cukor, valamint egy kis kártya a dokumentumai között, melyen szerepel, hogy cukorbeteg. Mindkét dolog életmentő lehet.

Egyéb tudnivalók a hipoglikémiáról

A hipoglikémia tünetei összetéveszthetőek a részegség tüneteivel, ami az utcán rosszul lévő cukorbetegek felismerését nehezítheti. Ha ilyet látunk, mindig gondoljunk hipoglikémia lehetőségére is!

Forrás:

Petrányi: Belgyógyászat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához