Ezeket látta már?

Termékenységi problémák

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Termékenységi problémáról beszélünk, ha egy évnyi rendszeres, fogamzásgátló módszereket mellőző szexuális életet követően sem sikerül a teherbeesés. A termékenységi probléma oka kereshető a férjben, a feleségben, sőt mindkettőjükben is.A nők optimális gyermekvállalási életszakasza húszas éveikre esik, míg ötven körül járva a menopauza időszakának bekövetkeztével megszűnik a peteérés. Ezzel szemben a férfi termékenyítőképesség időskorban is fennmarad, de az ondó minősége az életkor előrehaladtával romlik.A férfi és a női termékenységet egyaránt érintő további tényezők az alábbiak:Általános egészségi állapot, pl. elhízás, pajzsmirigybetegség, nem megfelelően kezelt cukorbetegség;Lelki tényezők, pl. szorongás, stressz;Dohányzás/alkoholfogyasztás.

A termékenységi problémák kiváltó okai

Nőknél:Peteérési zavarok.Petevezeték elzáródás, legtöbbször valamilyen fertőzés szövődményeként.Méhdaganat/hegesedés, amely gátolja a megtermékenyített petesejt megtapadását.A méhnyak nyálkahártyája megakadályozhatja a hímivarsejtek továbbjutását.Endometriosis ( a méhnyálkahártya rá nem jellemző helyeken történő megjelenése), amely az ivarszervek érintett területein gyulladásokhoz/hegesedéshez vezethet.Férfiaknál:Nem termelődik elegendő egészséges ivarsejt.Az ondóvezeték (a heréket a hímvesszővel összekötő vezeték) elzáródása.Impotencia (a hímvessző merevedésre vagy merev állapotban maradásra való képtelensége).

Mit tehet Ön termékenységi problémák esetén

Menjen el orvosához!

Mit tehet az orvos termékenységi problémák esetén

Tanácsokat ad.Mindkét partnerben kivizsgálja a terméketlenség okát/okait. Ez a következőket foglalja magában:Kórelőzmények felvétele, pl. mumpsz, menstruációs problémák, nemi betegségek valamely korábbi vagy a jelenlegi életszakaszban.Szervi kivizsgálást végez.Vérvizsgálattal megállapítja, hogy fennáll-e valamilyen hormonális zavar.Férfiaknál megállapítja, hogy a van-e megfelelő számú egészséges spermium az ondóban. Ha nincs, kivizsgálja ennek okát.Nőknél megállapítja, hogy van-e peteérés.Megvizsgálja, hogy a petevezeték nincs-e elzáródva.Megvizsgálja, hogy a méhnyak nyálkahártyája lehetővé teszi-e az ivarsejtek átjutását.Kezeli a terméketlenség okát:Peteérést serkentő gyógyszert ír fel.Kezeli az endometriosist.Kezeli a nemi szervek/húgyutak fertőzéseit.Kezeli a hormonális zavarokat.Műtétileg korrigálja a vezetékelzáródásokat mind a férfi, mind a női szervezetben.Szükség esetén in vitro megtermékenyítést alkalmaz (lombikbébi program).Szükség esetén mesterséges megtermékenyítést alkalmaz.

A termékenységi problémák megelőzése

Maradjon fiatalos és edzett, melyben nagy segítséget nyújt a kiegyensúlyozott táplálkozás és a testedzés!Amennyire csak lehetséges törekedni kell arra, hogy az első terhességre még a nő 30 éves életkora előtt kerüljön sor!Ne dohányozzon és kerülje a túlzott alkoholfogyasztást!Ne legyen depressziós és ne szorongjon, ha a terhesség nem jön össze olyan hamar, amennyire Ön szeretné! Lazítson, tanulja meg a stresszt kezelni (Lásd a Hogyan kezeljük a stresszt c. leírást)!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához