Ezeket látta már?

Hátfájás

Hátfájás, derékfájás miatt keressük fel szinte leggyakrabban orvosunkat. Általában alkalmi, rövidebb ideig tartó, de igen kellemetlen tünet. Egyrészt a nehéz fizikai munka okozhat túlterhelést a hátnak és vezethet panaszokhoz. Másrészt, és ma már ez a gyakoribb, a többségében ülő életmód az alapja a hátfájás kialakulásának, ugyanis kedvezőtlen terhelés éri a gerincoszlopot. Noha a hátfájás sok esetben rövid ideig tart és oka is ártalmatlan, az érintettek számára mégis nagyon kellemetlen probléma.

A hátfájás tünetei

Hátfájás

A gerinc bármely szakaszában felléphet a fájdalom. A hátfájást leggyakrabban tompa, mély fájdalomnak érzik, ami a gerinc mozgásakor felerősödik, néha a karokba vagy a lábakba kisugárzik. A köhögés és a nevetés is felerősítheti a fájdalmat. A legtöbb esetben a panaszok enyhülnek fekvéskor, hiszen a gerinc terhelése felszabadul. Azonban az is előfordulhat, hogy a fájás hosszabb fekvés után fokozódik.

A hátfájás esetleges szövődményei

Sok esetben a hátfájás ártalmatlan és néhány nap illetve hét alatt magától elmúlik. Néhány kiváltó ok súlyos komplikációhoz vezethet, mint például bénulások vagy a gerincoszlop fokozatos "szétmorzsolódása" csontritkulásban.

A hátfájás kiváltó okai

A hátfájásnak több oka is lehet. Leggyakrabban rossz tartás és gyenge hátizommal kombinálva, ami a hátizomzat feszüléséhezés a gerincoszlop nem egyenletes terheléséhez vezet. A "fáradt hát" a hosszú ülést, állást jellemzi.

  • Az izomfeszülés gyakran pszichés terhelés terhelés hatására is erősödik( stressz, munkahelyi, családi problémák).
  • Szalagsérülés, ami a szalagok megnyúlásához vagy előreeséséhez vezet.
  • Korfüggő változások a gerinc ízületeiben.
  • A csigolyák törése, baleset vagy csontritkulás miatt.
  • Ficam
  • Menstruáció, terhesség
  • Belső szervek megbetegedése, pl. gyomorfekély, hasnyálmirigy gyulladás, szívinfarktus vagy az aorta beszakadása (aneurizma ruptúra).
  • Pszichés betegségek
  • Különböző faktorok súlyosbíthatják a hátfájást. pl. dohányzás.

Mit tehet Ön hátfájás esetén

Az erős hátizmok tehermentesitik a gerincet. Ezért szükséges a hátizomzat edzése hátfájásos panasz esetében,ami speciális háti torna vagy megfelelő, rendszeresen folytatott sportolás. Erre alkalmas pl. az úszás, és a szertorna. Figyelni kell, hogy az éjszakai alvás során a nyak megfelelő alátámasztást kapjon. Különleges párnák, hengerpárnák biztosítják a nyaki izomzat ellazulását az éjszakai alvás során. Hátfájáskor valamelyik oldalunkon kell aludni, párnát téve a két térd közé. A legkedvezőtlenebb fekvési helyzet a hason történő alvás. A meleg alkalmazása segíti az izomzat ellazulását (pl.:fürdők, pakolások, borogatások formájában). Segít a "természet" is, pl. fájdalomcsillapító gyógyteák fogyasztása. A fizioterápiás és hidroterápiás kezelés hozzájárul a az izom lazításához és ezáltal a fájdalom csillapításához. Erős fájdalom esetében fájdalomcsillapító gyógyszer bevétele vagy fájdalommentes helyzet felvétele is segíthet.

Mit tehet az orvos hátfájás esetén

Az orvos a beteget kikérdezi és megvizsgálja, hogy kiderítse a hátfájás okát. Néhány esetben speciális vizsgálatokra van szükség, mint amilyen a gerincröntgen, vérvizsgálat vagy a hát CT-vizsgálata. A hátfájás oka szerint különböző kezelési lehetőségek állnak az orvos rendelkezésére. Fizioterápiát rendelhet a hátizomzat erősítésére, adott esetben rövidtávú ágynyugalamat a a túlterhelt gerincoszlop védelmére. Gyógyszerek a fájdalom csillapítására vagy a feszült izomzat lazítására is a terápia részét képezhetik. Bizonyos esetekben kórházi tartózkodás is szükséges a hátfájás kivizsgálására és kezelésére.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához