A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Epilepszia, eklampszia

#eklampszia #epilepszia
2009.10.08. Módosítva: 2016.12.22.

A görcsroham elnevezés azon vázizomzat görcsével járó tüneteknek a megnevezése, melyek hirtelen kezdődnek, erős és akarattól független izomösszehúzódással járnak.Kisgyermeknél (39 °C feletti) magas lázas állapotban lép fel. Bár súlyos tünetnek néz ki, a láz esetén csak egy alkalommal észlelt görcsroham rendszerint nem komoly. Természetesen fontos az azonnali lázcsillapítás, hogy a további görcsöket és az általuk előidézett idegrendszeri károsodásokat megelőzzük.

Hirdetés

Az epilepszia, eklampszia tünetei

Eszméletvesztés, a szemek fennakadnak.Hirtelen létrejövő végtag-izommerevség, melyet kb. 5 percen át tartó rángógörcs kísér.Néha a beteg a székletét/vizeletét maga alá engedi.Eszméletét visszanyerve a beteg hányhat, ingerlékeny/aluszékony vagy mély álomba merül. Felébredve tünetmentes.

Az epilepszia, eklampszia esetleges komplikációi

SérülésekAspiráció: a hányadék a légutakba jut.Agykárosodások, amennyiben a görcsrohamok elhúzódóak vagy gyakoriak.

Az epilepszia, eklampszia kiváltó okai

Leggyakoribb okokMagas láz.Epilepszia (görcsrohamok ismétlődésére való hajlam), melynek okai ismeretlen eredetűek.Agyműtét vagy agydaganat következtében létrejövő agysérülés.

Mit tehet Ön epilepszia, eklampszia esetén

(Az észlelő személy:) A környezetből távolítsunk el minden kemény/éles tárgyat, hogy megelőzzük a roham alatti sérüléseket! Ne fogjuk le a beteget, és ne tegyünk semmit a fogsorai közé! (Ritkán fordul elő, hogy a roham alatt a nyelvüket megharapják.)Ha a roham megszűnt, fordítsuk a beteg fejét egyik oldalra, nehogy hányadéka a légutakba kerüljön! Közvetlenül a roham után ne etessük/itassuk a beteget!Roham után, láz esetén, 15-20 percen át, vagy amíg a testhőmérséklet nem csökken 38 °C alá, állott vizes borogatást alkalmazzunk!Orvoshoz kell fordulni, ha a beteg gyermek vagy először jelentkezett a roham.Ha a roham elhúzódó, a legközelebbi orvost vagy ügyeletet kell hívni.

Mit tehet az orvos epilepszia, eklampszia esetén

Nyugtató injekciókat ad.Meghatározza az okot.Kórházba utalja a beteget, ha szükséges.

Az epilepszia, eklampszia megelőzése

Kisgyermeknél magas láz esetén megelőzhető a roham lázcsillapítók adásával, vagy 38,5 °C láz felett állott vizes borogatással.Ismert epilepsziára rendszeresen gyógyszert kell szedni.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.