Ezeket látta már?

Epilepszia, eklampszia

2009.10.08. Módosítva: 2016.12.22.

A görcsroham elnevezés azon vázizomzat görcsével járó tüneteknek a megnevezése, melyek hirtelen kezdődnek, erős és akarattól független izomösszehúzódással járnak.Kisgyermeknél (39 °C feletti) magas lázas állapotban lép fel. Bár súlyos tünetnek néz ki, a láz esetén csak egy alkalommal észlelt görcsroham rendszerint nem komoly. Természetesen fontos az azonnali lázcsillapítás, hogy a további görcsöket és az általuk előidézett idegrendszeri károsodásokat megelőzzük.

Az epilepszia, eklampszia tünetei

Eszméletvesztés, a szemek fennakadnak.Hirtelen létrejövő végtag-izommerevség, melyet kb. 5 percen át tartó rángógörcs kísér.Néha a beteg a székletét/vizeletét maga alá engedi.Eszméletét visszanyerve a beteg hányhat, ingerlékeny/aluszékony vagy mély álomba merül. Felébredve tünetmentes.

Az epilepszia, eklampszia esetleges komplikációi

SérülésekAspiráció: a hányadék a légutakba jut.Agykárosodások, amennyiben a görcsrohamok elhúzódóak vagy gyakoriak.

Az epilepszia, eklampszia kiváltó okai

Leggyakoribb okokMagas láz.Epilepszia (görcsrohamok ismétlődésére való hajlam), melynek okai ismeretlen eredetűek.Agyműtét vagy agydaganat következtében létrejövő agysérülés.

Mit tehet Ön epilepszia, eklampszia esetén

(Az észlelő személy:) A környezetből távolítsunk el minden kemény/éles tárgyat, hogy megelőzzük a roham alatti sérüléseket! Ne fogjuk le a beteget, és ne tegyünk semmit a fogsorai közé! (Ritkán fordul elő, hogy a roham alatt a nyelvüket megharapják.)Ha a roham megszűnt, fordítsuk a beteg fejét egyik oldalra, nehogy hányadéka a légutakba kerüljön! Közvetlenül a roham után ne etessük/itassuk a beteget!Roham után, láz esetén, 15-20 percen át, vagy amíg a testhőmérséklet nem csökken 38 °C alá, állott vizes borogatást alkalmazzunk!Orvoshoz kell fordulni, ha a beteg gyermek vagy először jelentkezett a roham.Ha a roham elhúzódó, a legközelebbi orvost vagy ügyeletet kell hívni.

Mit tehet az orvos epilepszia, eklampszia esetén

Nyugtató injekciókat ad.Meghatározza az okot.Kórházba utalja a beteget, ha szükséges.

Az epilepszia, eklampszia megelőzése

Kisgyermeknél magas láz esetén megelőzhető a roham lázcsillapítók adásával, vagy 38,5 °C láz felett állott vizes borogatással.Ismert epilepsziára rendszeresen gyógyszert kell szedni.

Forrás: EgészségKalauz