Ezeket látta már?

Hogyan éljünk sokáig? A keleti tanok szerint ez a hosszú élet titka!

életmód, japán, egészség, harmónia, hosszú élet titka

A Nagomi életfilozófia egy olyan japán eredetű megközelítés, amely az egyszerűséget, a harmóniát és az örömet helyezi középpontba az élet minden területén.

Ez az elv mély gyökerekkel rendelkezik Japán hagyományaiban és a mindennapi életükben megtalálható.

Ez a japán életfilozófia egy olyan megközelítés, amely az egyszerűséget, a harmóniát és a tudatosságot helyezi középpontba az élet minden területén. Egy olyan életmód, amely segít az embereknek megtalálni az örömet az apró dolgokban, és elérni az egyensúlyt és a harmóniát a testükben, lelkükben és környezetükben. A Nagomi életstílus hozzájárulhat az egészséghez, a boldogsághoz és teljességhez is az életben. Egy inspiráló példa lehet mindannyiunk számára, hogy egyszerűbben és tudatosabban éljünk.

A hosszú élet titka

Egy évtized óta először 2022 augusztusában csökkent a japánok várható élettartama, – adta hírül tavaly több sajtóorgánum. Való igaz, hogy tapasztalható némi apadás a japánok várható élettartamában: 2020-hoz képest. 2022-ben a férfiak élettartama 81,47 évről 0,09 évvel, a nőké 87,57 évről 0,14 évvel csökkent. Mindez betudható az országon végigsöprő koronavírus járványnak.

Viszont a keleti világrész, még mindig előkelő helyet foglal el az átlagosan várható élettartam versenyében: jelenlegi, 2023-as adatok szerint, Japán a harmadik helyen szerepel a tabellán, s nem sokkal marad el a második Makaótól és első Hong Kongtól. Japánban jelenleg 84,95 év a várható élettartam mindkét nem számára, míg Makaóban 85,51, Hong Kongban pedig 85,83.

Míg a nyugati országok leginkább a technológiai fejlődésben látják az örök élet titkát, addig keleten, egy bizonyos életfilozófia segíti az embereket a mindennapok teljesítésében.

Például a japánok titka ugyanis nem pirulákban vagy hasonló „gyorssegélyekben” keresendő, sokkal inkább egy holisztikus szemléletnek, az úgynevezett Nagominak köszönhető.

„A Nagomi annak a ténynek a felismerése, hogy a jó közérzet számos elemtől függ, és ezen elemek közti egyensúly megteremtése elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez” – írja idén januárban megjelent kötetében Ken Mogi japán neurológus.

E életfelfogás szerint, úgy kell megtalálnunk az egyensúlyt az életben, hogy egyesítsük annak legfontosabb elemeit úgy, hogy mindeközben hűek maradunk önmagunkhoz. Egyensúlyra azonban csak úgy találhatunk, ha tisztába kerülünk saját vágyainkkal és szükségleteinkkel.

Mogi szerint a Nagomi fényében a japánok másképp állnak hozzá bizonyos „problémákhoz”, mint a nyugati kultúra képviselői.

„Ha D-vitamin hiányunk van, hajlamosak vagyunk annyival elintézni a dolgot, hogy beveszünk egy D-vitamin tablettát, ahelyett, hogy kimennénk a szabadba és tennénk egy sétát. A japánok viszont nem restek ezt megtenni, sőt, külön szavuk is van erre a tevékenységre: erdei fürdőzésként hivatkoznak a természetes fényben való sütkérezésre.”

A szakértő szerint, a testünkre összességében jobb hatással van a természetes fény, arról nem beszélve, hogy jobb és fenntarthatóbb módon működik hosszú távon, mint a tabletta.

Hara hachi bu – Enni csak módjával!

A fizikai jóllétünk nemcsak azon múlik, hogy olykor kimerészkedünk a napra, hanem azon is, mivel táplálkozunk. A Nagomi életfelfogás szerint, minden étkezésnél a hara hachi bu elvét érdemes követni, amely szó szerint azt jelenti, hogy „80%-os gyomor.”

Magyarul, a japánok nemcsak a tengeri herkentyűk fogyasztásának köszönhetik vékony, szálkás alkatukat, hanem annak is, hogy hiába van előttük egy teli tál étel, abból csak annyit fogyasztanak el, hogy nagyjából nyolcvan százalékra legyen tömve a hasuk.

„Ez egy ésszerű stratégia a túlevés elkerülésére. Mivel van némi késlekedés aközött, hogy bevesszük a szánkba az ételt és az bekerül a vérkeringésbe, a szervezetünk a 80%-os szabálynak köszönhetően azt az üzenetet kapja, hogy eleget ettünk. A hara hachi bu szellemiség dióhájban az étvágy "nagomisítását" jelenti,” – véli Mogi.

Egyensúlyt hozunk létre a vágyaink és a tényleges szükségletein között. Az étkezésben is!

Ikigai – Megtalálni mindenben az örömet

Lélektanilag sem mindegy, hogy állunk hozzá az élethez: a Nagomi életfelfogás szerint, az úgynevezett ikigai az egészséges lélekhez vezető út nyitja. Az ikigai lényegét tekintve nagyon hasonlít Csíkszentmihályi Mihály flowelméletéhez, vagy a ma divatos mindfullnesshez: a japán ideológia szerint igyekezzünk mindenben megtalálni az örömet, amit épp csinálunk, legyen szó akár kutyasétáltatásról, arról, hogy levisszük a szemetet vagy megisszuk a reggeli első korty kávét.

A tudós szerint az ikigai lényege magasabb szinten a rugalmasság és befogadás: nemcsak a körülöttünk lévő világgal, hanem magunkkal kapcsolatban is.

Mogi azonban óva int az ikigai félreértelmezésétől: „ez nem egy olyan ideológia, amelynél egy konkrét listát kell írnunk arról, mit KELL tennünk és mit nem szabad. Az ikigai lényege pont az, hogy mindegy, ha nem vagyunk jó zenészek vagy esetleg hamisan énekelünk: ha momentán az éneklés tesz minket boldoggá, bátran énekeljünk!”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

életmód orvoslás

Forrás: Bluezones