Ezeket látta már?

Magas koleszterin ellen a gyógyszer mellett ez is segíthet

mozgás, sport, magas koleszterin, séta

Bárki élhet ezzel a módszerrel!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a mozgás a koleszterincsökkentő gyógyszerek mellett is segíthet:

"A koleszterinszint-csökkentő sztatinok mellett akkor is biztonságos volt a mérsékelt intenzitású, de hosszú időtartamú mozgás, ha egyébként a sztatin szedése előzetesen izomfájdalmakkal járt.

Egy, a Journal of the American College of Cardiology szaklapban közölt tanulmányban 35 izomtünetről beszámoló sztatinszedő (akiknél a sztatinoktól izomfájdalmak alakultak ki), 34 izomtünetmentes sztatinszedő és 31 olyan személy vett részt, akik nem használtak sztatinokat.

Az izompanaszos résztvevők 80%-a férfi volt, átlagéletkoruk 64 év. Az izompanaszmentes résztvevők valamivel idősebbek, 68 évesek voltak, és 82%-uk volt férfi. A kontrollcsoport azonos korú volt, és a résztvevők 62%-a volt férfi.

Valamennyien egy mérsékelt intenzitású edzésprogramban vettek részt, amelyben mindenki naponta 30, 40 vagy 50 kilométert gyalogolt a saját maga által választott tempóban 4 egymást követő napon át.

Míg a kutatók azt találták, hogy az edzés utáni izomgyengeségből a regenerálódási idő hosszabb volt a sztatinszedőknél a kontrollcsoporthoz képest, az edzés egyéb hatásai minden csoportban azonosak voltak.

A vizsgálat a résztvevők CoQ10 szintjét is nyomon követte, amely a sztatinok által okozott izomproblémák lehetséges tényezőjeként szerepel. A kutatók azonban nem találtak különbséget a CoQ10-szintben a három csoport között, csakúgy, mint az izomteljesítményben, az izompanaszokban és az izomkárosodás paramétereiben (laktát-dehidrogenáz, kreatin-kináz, mioglobin, szív troponin I és N-terminális pro-brain nátriuretikus peptid) sem."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterin

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó