Ezeket látta már?

Ennyi lépést kellene naponta megtenni az egészségünk érdekében

daganat, séta, sport, rák

A kutatók azt vizsgálták, mennyit kellene naponta sétálnunk az egészségünk érdekében.

A Nature Medicine című szaklapban korábban megjelent tanulmány szerint a napi séta segíthet megelőzni a hízást, és csökkenti olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A Vanderbilt Egyetem kutatói a 6042 felnőtt amerikai által viselt aktivitáskövető eszközök átlagosan négyéves adatait vizsgálták, hogy összehasonlítsák szokásaikat és egészségügyi eredményeiket. A kutatók megállapították, hogy a napi legalább 8200 lépés megtétele összefüggésbe hozható az elhízás, a depresszió, az alvási apnoé és a savas reflux alacsonyabb kockázatával. Ráadásul az előnyök minden további 1000 lépéssel növekedtek. A gyaloglás a 2-es típusú cukorbetegség, és a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával is összefüggött, de úgy tűnt, hogy az előnyök napi 8000-9000 lépés között érik el a maximumot.

A vizsgálatban olyan emberek vettek részt, akiknek már volt Fitbit nevű okoseszközük. A kutatók szerint a résztvevők valószínűleg aktívabbak voltak, mint az általános lakosság, de úgy vélik, hogy megállapításaik valószínűleg mindenkire érvényesek, és talán még inkább érvényesek a kevésbé aktív emberekre.

"Az a tény, hogy ebben az aktív mintában robusztus összefüggéseket tudtunk kimutatni a lépések és a betegségek között, azt sugallja, hogy még erősebb összefüggések létezhetnek a mozgásszegényebb populációban" - hangsúlyozták a szerzők, sőt ha diétával és más egészséges életmódbeli szokásokkal kombináljuk, a séta segíthet a fogyásban és a súly megtartásában is.

A kutatások megerősítik azokat a kiterjedt korábbi bizonyítékokat, amelyek szerint a gyaloglás csökkentheti az olyan okok miatti korai halálozás kockázatát, mint a rák és a szívbetegségek, és segíthet megelőzni a demenciát és más, korral összefüggő kognitív hanyatlást is.

Az EgészségKalauz már korábban beszámolt arról, hogy a napi 10 000 lépés népszerű célkitűzése nem tudományos alapokon nyugszik, és a hirdetők fejlesztették ki az első kereskedelmi forgalomban kapható lépésszámláló forgalmazására.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

20 figyelmeztető jel, hogy azonnal kezdjen edzeni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mozgás

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához