Ezeket látta már?

13 C-vitamin terméket vizsgáltak meg laborban - ezeket nem javasolják

C-vitamin, étrend-kiegészítő, élelmiszer, színezék, aggályos édesítőszer

Több termék esetén találkozott kifejezetten káros komponenssel Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség.

A C-vitamin rendkívül fontos a szervezet számára, azonban nem képes azt előállítani, így annak beviteléről nekünk kell gondoskodnunk. Különösen napjainkban, amikor az élelmiszerek vitamintartalma jelentősen csökkent és napi szinten kell szemben néznünk a minket erő stressz hatásokkal, fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a C-vitamin pótlására.

Nem mindegy azonban, hogy milyen terméket választunk, a különböző márkák között komoly minőségbeli különbségek lehetnek - írja a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ). Legfrissebb tesztükben ezért véletlenszerűen kiválasztottak 13 C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt, amit laboratóriumi vizsgálatnak vezetek alá, hogy megállapítsák, a csomagoláson feltüntetett C-vitamin-tartalom megfelel-e a valóságnak.

A C-vitamin étrendkiegészítő, élelmiszer

A C-vitaminok étrend-kiegészítők, és bár első ránézésre sokakat emlékeztetnek a gyógyszerekre, jogi értelemben valójában élelmiszernek és nem gyógyszernek minősülnek. A jelenleg hatályban levő európai uniós szabályozás szerint ugyanis az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat.

Hogy miért is érdekes ez? Az étrend-kiegészítők a gyógyszerekhez képest sokkal könnyebben kerülhetnek forgalomba, a forgalmazásukhoz ugyanis engedélyeztetésre nincs szükség, elegendő csupán bejelentéssel élni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé. Jó tudni, hogy az OGYÉI a bejelentett termékeket nem vizsgálja, így a notifikáció önmagában nem elegendő annak kiszűrésére, hogy jó minőségű termékek kerüljenek fogalomba. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megbízható termékeket vásároljunk, melyhez segítségül szolgál legújabb, 13 étrend-kiegészítő C-vitamin tartalmát vizsgáló tesztünk is.

Ezt tanácsolják

Az étrend-kiegészítő első alkalommal történő kiválasztásakor érdemes olyan helyen vásárolni, ahol megfelelő szakértelemmel rendelkező személyektől választ kaphatunk a készítménnyel kapcsolatos kérdéseinkre. Egy gyógyszertárban például minden fontos információt megkaphatunk a termékeket illetően és akár szakmai segítséget is kérhetünk a számunkra legmegfelelőbb termék kiválasztásához.

Jó az összetétele? Betiltott színezék, aggályos édesítőszerek

A termékek minőségét persze nem csak a vitamintartalom, de az egyéb összetevők jelenléte is nagyban befolyásolja. Sajnos több termék esetén találkoztunk kifejezetten káros komponenssel (titán-dioxid) is, továbbá színezékekkel, cukorral és édesítőszerekkel. Mondanunk sem kell, hogy ezek mind-mind felesleges összetevői az étrend-kiegészítőknek. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az étrend-kiegészítőket egészségünk támogatása érdekében fogyasztjuk, felmerülhet a kérdés, hogy miért választanánk színezékkel és édesítőszerrel vagy cukorral készített termékeket.

Megbízhatunk a mesterséges édesítőszerekben?

A mesterséges édesítőszerek megítélése még napjainkban is igen ellentmondásos. Számos kutatás bizonyítani igyekszik azok biztonságosságát, ugyanakkor több szakmai fórumon is olvashatunk a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos aggályokról.

Kutatások kimutatták az összefüggést az édesítőszerek és az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a szívbetegségek között, ráadásul a daganatos megbetegedések kockázata sincs egyértelműen kizárva. Mindezeken túl egy többfajta mesterséges édesítőszert vizsgáló kutatás kimutatta, hogy az átlagos fogyasztásnál jóval nagyobb mennyiségben bevitt szacharin, az aszpartám, az aceszulfám-k, valamint a szukralóz is károsodást okoz a bélbaktériumok sejtmembránjában.

Érdemes figyelembe venni tehát, hogy a mesterséges édesítőszerek hatásai még nem ismertek teljes egészében.

Kockázatos színezékek - felesleges összetevők

"Sajnálatos módon két termék esetén is találkoztunk titán-dioxid jelenlétével (Bioheal és Dr. Chen Soft gyomorkímélő C-vitamin), melyet fehér színt adó színezékként használnak."

A fő probléma ezzel, hogy a titán-dioxid élelmiszerekben (így étrend-kiegészítőkben) történő felhasználását az EU 2022 februárjában hatályba lépő rendelete betiltotta, annak kockázatai miatt. Az anyag lehetséges rákkeltő hatással rendelkezik, továbbá a krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén fokozhatja a gyulladást.

Miért lehet mégis titán-dioxidot tartalmazó termék még mindig forgalomban?

Az EU rendelete értelmében még 2022. augusztus 7-ig előállíthatók voltak titán-dioxidot tartalmazó élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak. Érdemes ezért átböngészni a termékek címkéjét és elkerülni a titán-dioxidot tartalmazó élelmiszerek vásárlását.

Egy másik problémás színezékkel is találkoztunk az egyik termékben (Dr. Chen Soft gyomorkímélő C-vitamin), a narancssárga S-el, melynek biztonságossága vitatott. Allergizáló hatásához nem fér kétség, emellett pedig emésztőrendszeri bántalmakat, hányást, hasmenést is okozhat. A színezék kapcsán kimutatták, hogy kapcsolatba hozható a gyermekek körében kialakuló hiperaktivitással. Erre tekintettel az ilyen színezéket tartalmazó termékek esetén a termék csomagolásán fel kell tűntetni, hogy az „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

Miért jó a lassú felszívódású C-vitamin?

A teszt készítése során lassú felszívódású termékekkel is találkoztak, érdemesnek találva közelebbről is bemutatni ezek működését.

Minthogy a C-vitamin vízben a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet nem képes azt elraktározni, azaz a felesleges mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből. A C-vitamin ráadásul az egyik leggyorsabban kiürülő vitamin, ezért különösen nagyobb dózis esetén nagyon fontos, hogy az adagolás megfelelő legyen. Alapvetően egyszerre 500 mg-nál nagyobb mennyiségben nem érdemes C-vitamint bevenni, hanem nagyobb C-vitamin igény esetén ezt a mennyiséget pótolni 3-4 óránként.

Ilyenkor érdemes lehet továbbá lassú felszívódású vitamint választani, amely meghatározott időtartamon keresztül folyamatos felszívódást biztosít. Az ilyen készítményeket speciális bevonattal látják el (például zsírok, viaszok), melyeket az emésztőenzimek fokozatosan bontanak le, így folyamatosan képes a C-vitamin felszabadulni azokból. Jó tudni, hogy lassú felszívódású C-vitaminok fogyasztása esetén akár 50%-kal több C-vitamint tud felhasználni a szervezet.

Lassú felszívódású vagy liposzómás c-vitaminok – különböző kategóriák

A lassú felszívódású C-vitaminoktól meg kell különböztetni a liposzómás C-vitaminokat. Ezek fő jellemzője, hogy az átlagosnál jóval nagyobb, akár 90%-os felszívódást is képesek biztosítani. A liposzóma egy gömb alakú foszfolipid molekula, melynek a közepén található a vízben oldott C-vitamin. A foszfolipidek alkotják a sejtek membárnját is, így a liposzómák segítségével a C-vitamin közvetlenül jut el a sejtek belsejébe. A liposzómás C-vitamin másik nagy előnye, hogy az oldott C-vitamint tartalmazó foszfolipid réteg megvédi a hatóanyagot a lebomlástól és az oxidációtól, így az sértetlenül juthat el a sejtekbe.

A vitamintartalom mértékéről

Jelenleg jogszabály határozza meg, hogy az étrend-kiegészítőkben mely vitaminok és ásványi anyagok használhatók fel, továbbá azt is, hogy mennyi ezek minimális mennyisége az ajánlott napi adag vonatkozásában. Ez konkrétan azt jelenti, hogy legalább az ajánlott napi bevitel 15%-át kell tartalmaznia a készítménynek.

Hogyan vizsgálják a vitaminokat?

A készítmények vitamintartalmának vizsgálata úgynevezett kromatográfiai vizsgálat, mégpedig folyadék kromatográfia útján történik. A kromatográfia keverékek elválasztására szolgáló módszer. Folyadék kromatográfia esetén a folyadékban oldott anyag át halad egy statikus fázison, melynek során a vizsgálandó anyag elválik a többitől, így annak mértéke megállapítható lesz.

A tűréshatárokról

Jelenleg jogszabály nem határoz meg tűréshatárokat a csomagoláson feltüntetett és a laboratóriumban mért értékek összehasonlítása vonatkozásában. Természetesen a fogyasztók tájékoztatása nem lehet valótlan vagy megtévesztő. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során mérési bizonytalanságokkal is számolni kell. Ezt a bizonytalansági faktort is figyelembe véve készítette el az Európai Bizottság az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápérték tűréshatárának megállapításához segítséget nyújtó útmutatóját, melyben az étrend kiegészítők vitamintartalmának ellenőrzése során alkalmazandó határértékeket is megállapította. Ez különböző mértékű eltérést enged pozitív és negatív irányába. Egészen pontosan 50%-kal lehet magasabb a mért érték a feltüntetetthez képest, és 20%-kal lehet kevesebb annál. Fontos kiemelni, hogy az útmutató jogi kötőerővel nem rendelkezik, azonban iránymutatásul szolgál a hatóságok számára az uniós jogszabályok betartásának ellenőrzésében.

Itt a teszt kiértékelése

A laborvizsgálat szerencsére példaértékű eredménnyel zárult, valamennyi termék jól vizsgázott a teszten. Kifogásolni valót azonban sajnálatos módon találtunk a termékek kapcsán. Két termék titán-doixidot tartalmazott, melynek felhasználását az EU 2022 elején meghozott döntésével betiltotta. Bár a termékek a fent leírtak alapján jogszerűen vannak forgalomban, azok fogyasztását az egészségügyi kockázatokra tekintettel nem javasoljuk. Ugyancsak aggályos a termékek cukor- és édesítőszer tartalma is, különös tekintettel arra, hogy az édesítés szükség esetén természetes módon is megoldható, ahogy például az Almavit termékénél is láthattuk, amely almakivonatot tartalmaz.

"Összességében azt javasoljuk, hogy igyekezzünk természetes összetevőket tartalmazó készítményeket választani legyen szó bármilyen élelmiszerről és különösen hangsúlyos, hogy tudatosan járjunk el akkor, amikor az egészségünket támogató készítmények kiválasztásáról döntünk." - írták.

A teszthez véletlenszerűen választottak ki 13 C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt. A teszthez véletlenszerűen választottak ki 13 C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt. Forrás: FÉBÉSZ
A C-vitamin termékeket laboratóriumi vizsgálatnak vezették alá. A C-vitamin termékeket laboratóriumi vizsgálatnak vezették alá. Forrás: FÉBÉSZ
A vizsgálat célja az volt, hogy az adott készítmény csomagolásán feltüntetett C-vitamin-tartalom megfelel-e a valóságnak. A vizsgálat célja az volt, hogy az adott készítmény csomagolásán feltüntetett C-vitamin-tartalom megfelel-e a valóságnak. Forrás: FÉBÉSZ

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sütőtök és gomba: C-vitaminban, D-vitaminban gazdag ételek

Forrás: FÉBÉSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához