Ezeket látta már?

Rossz a keringése, magas a vérnyomása? Egyen céklát!

cékla, céklalé, vashiány, vitamin, értágító, vérnyomáscsökkentő, keringés, szív

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, ráadásul az is kiderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó. Miért ilyen egészséges a cékla?

A Tour de France kerékpárversenyen aztán igazán minden másodperc számít, és mindenki mindent megtesz a sikerért, a legújabb karbonszálas aerodinamikus kerékpár-modelleken át a táplálkozástudomány csodáig. Az angliai Exeter Egyetem tanulmánya szerint a céklalé fogyasztása hatásos lehet például a kerékpárversenyzők teljesítményének növelésében. Ezt vizsgálták szimulált versenyhelyzetben a kutatók.

Így zajlott a szimuláció

Kilenc kerékpárversenyző (férfi) vett részt két távon: 4 km, illetve 16 km. Minden távot kétszer tettek meg a versenyzők, minden alkalommal a verseny előtt fogyasztottak fél liter céklalevet. A versenyzők nem tudták, hogy egyik alkalommal a céklalé teljes értékű volt, másik alkalommal azonban a kutatók előzetesen eltávolították a benne lévő nitrátokat.

Vizsgálták a a versenyzők VO2 értékeit (oxigénfelhasználását), ez a legjobb paraméter, ami mutatja az erőkifejtés mértékét verseny közben. Az eredmények szerint mintegy 3%-kal javult a teljesítményük wattban mérve, a teljes értékű céklalé fogyasztása után. Ez az eredmény egy valódi versenyhelyzetben bizony lényeges különbséget adhat!

Ha vashiányos, gondoljon a céklára! Olvasson tovább!

A céklalé természetes nitrátforrás, élettani hatásai jótékonyak: értágító hatású, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést. Az izomszövetben csökkenti az oxigénigényt terhelés idején. Az Exeter Egyetem kutatói további vizsgálatokat végeznek mindezek pontosítására.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zöldségek, gyümölcsök: ennyivel csökkent a vitamintartalmuk a kutatók szerint

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyümölcs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához