Ezeket látta már?

Ezért lenne fontos, hogy a gyerek otthon reggelizzen, ne az iskolában

reggeli, gyerek

Az otthoni reggeli jobb pszichoszociális egészséget eredményezhet a gyerekek és serdülők körében.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy tanulmányról, ami bebizonyította, mennyi pozitív hozadéka van annak, ha a gyerekek nem az iskolában, hanem otthon reggeliznek:

"Egy új spanyol tanulmány a Frontiers of Nutrition szaklap 08. 23-i számában kimutatta, hogy az otthoni, kiegyensúlyozott reggeli jobb pszichoszociális egészséget eredményezhet a gyermekek és serdülők körében.

Az eredmények arra utalnak, hogy a reggeli kihagyása vagy házon kívüli elfogyasztása a fizikai és mentális egészségügyi problémák magasabb kockázatával járt együtt.

A pszichoszociális egészség az érzelmi, szociális és fizikai jólét leírására használt kifejezés. Ez magában foglalja a pszichológiai, valamint a szociális és kollektív jóllétet.

Az új tanulmányban 3772 spanyolországi gyermek és tinédzser pszichoszociális egészségét mérték az Erősségek és Nehézségek Kérdőív (SDQ) segítségével, 5 alskálával:

- érzelmi problémák

- magatartási problémák

- hiperaktivitás

- kortársakkal való problémák

- szociábilis viselkedés

A résztvevőket minden területen pontozták. A reggeli étkezési szokásokat, például a helyszínt és az ételválasztást szintén pontozták.

A reggeli kihagyása és a pszichoszociális egészségügyi problémák közötti összefüggést már korábban leírták a szakirodalomban. Az a tény azonban, hogy a házon kívül elfogyaztott reggeli nagyobb pszichoszociális egészségügyi problémákkal társulhat, e tanulmány új eredménye.

Egyes élelmiszercsoportok, például tejtermékek vagy gabonafélék kihagyása nagyobb pszichoszociális egészségügyi problémákkal járt együtt, míg mások (például a feldolgozott húsok) negligálása alacsonyabb pszichoszociális problémákkal szövődött.

Az eredmények arra utalnak, hogy fontos, hogy a reggelit – ha lehetséges – otthon fogyasszuk, beleértve bizonyos ételeket (például tejtermékeket, gabonaféléket), míg másokat (pl. feldolgozott húsokat) minimalizáljunk."

Olvasson tovább! Meglepő állítással álltak elő a szakértők: ekkor kell reggeliznie, ha fogyni akar

Hivatkozás: López-Gil JF, Smith L, López-Bueno R and Tárraga-López PJ (2022) Breakfast and psychosocial behavioural problems in young population: The role of status, place, and habits. Front. Nutr. 9:871238. doi: 10.3389/fnut.2022.871238

https://www.frontiersin.org/.../10.../fnut.2022.871238/full

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához