Ezeket látta már?

Feljavítja a zabpelyhet is: így főzzünk kendermagolajjal

A hidegen sajtolt kendermagolajban rengeteg fontos zsírsav található meg.

A zöldes árnyalatú, diós aromájú kendermagolaj kellemes kiegészítője lehet az étrendünknek, változatosabban készíthetünk el a segítségével néhány ételt, és emellett számos pozitív egészségügyi hatását is élvezhetjük! Szponzorált tartalom

Néhány szabályt érdemes azonban betartani, mert így nemcsak az olaj minőségét őrizhetjük meg hosszabb ideig, de az egészségünknek is jobbat tehetünk! A kendermagolaj általában hidegen préselt, finomítatlan. Sötétebb, erősebb az íze és az illata, mint más, gyakran használt növényi olajoknak, ezért kezdetben ne használjunk belőle nagyobb mennyiségeket, míg hozzá nem szokunk.

Mire lehet használni a kendermagolajat?

A kendermagolaj nagyszerű lehet például salátákhoz, vagy mártogatóshoz (akár magában, friss gyökérkenyérrel vagy ciabattával is fogyaszthatjuk), de készíthetünk vele pestót vagy humuszt is. A különlegességeket kedvelők kipróbálhatják a kendermagolajjal készült majonézt is! Mivel az íze nagyon erős lehet, édes ételekhez kevésbé javasolják.

A köreteket is ízesíthetjük kendermagolajjal, egy kis mennyiséget keverjünk például párolt zöldséghez, rizshez vagy akár bulgurhoz! Kásák tetejére is tehetjük, így akár a nem édes zabkását is változatosabbá tehetjük vele.

Legyünk azonban óvatosak a kendermagolajjal, mert bizonyos elkészítési módokhoz nem alkalmas: ne hevítsük, ne süssünk vagy pirítsunk benne más ételeket, mert már viszonylag alacsony hőmérsékleten is megváltozik az íze és természetesen az is, hogyan hat az egészségünkre (természetesen, felmelegíteni fel lehet, de a rántott húst inkább másban süssük meg).

Miért is olyan egészséges a kendermagolaj?

A kendermag, illetve a belőle préselt olaj vitaminokban, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban (omega-3-ban és omega-6-ban) rendkívül gazdag, ráadásul ez utóbbiakat a lehető legoptimálisabb arányban tartalmazza. Már egyetlen evőkanálnyi olaj naponta segít biztosítani a szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, ezzel védi a szív- és érrendszert, csökkenti a gyulladások rizikóját, kiegyensúlyozó hatással van a koleszterinszintre és a hormonrendszerre, emellett pedig az idegrendszerünkre és a immunrendszerünkre is jótékony hatással van.

Forrás: http://hempies.hu/