Ezeket látta már?

Így egyen, ha nem akar elmeszesedett ereket!

érelmeszesedés, szív- és érrendszeri betegségek, koszorúér-betegség

Változatlanul az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri betegségek, különösen a koszorúér-betegség jelenti a vezető halálokot világszerte. Mit (t)ehetünk ellene?

A szív- és érrendszeri betegségek a férfiakat és a nőket egyaránt érintik, Európában a 75 évnél fiatalabb populációban a nők 42 százalékánál, míg a férfiak 38 százalékánál a szív-érrendszeri okok állnak a halálozás hátterében. Bár a fejlettebb országokban csökken a szív-és érrendszeri eredetű halálozás, Közép-Kelet-Európában, beleértve hazánkat is, változatlanul magas.

Mit tehetünk ellene?

A szív- és érrendszeri halálozások miatt kiemelt jelentősége van a megelőzésnek, mely igen hatékony módszer, hiszen a rizikófaktorok befolyásolásával 50%-nál nagyobb mértékű koszorúér-eredetű halálozás csökkenést lehetne elérni, míg a hatékony kezelés 40%-os kockázatcsökkenést eredményezne. A preventív erőfeszítéseknek élethosszig kell tartania, a születéstől kezdve (vagy már korábban is) a nagyon idős korig. A populáció-szintű, illetve a nagy rizikójú egyénekre koncentráló preventív stratégiáknak ki kell egészíteniük egymást: a kizárólag a nagy kockázatra szorítkozó prevenció kevésbé hatékony, emiatt a teljes populációra kiterjedő prevencióra, az egészséges életmóddal kapcsolatos széles körű oktatásra van szükség.

Az érelmeszesedés életmódváltással javítható

Az orvosok igen gyakran emlegetik a nem-gyógyszeres kezelést, az szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében.

Az életmódváltás magába foglalja:

 • az egészséges étrendet,
 • a rendszeres testmozgást,
 • a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülését, és
 • a testsúlycsökkentést.

Emellett kiemelt jelentősége van a rendszeres szűrővizsgálatoknak, még tünetmentes, "látszólag" egészséges állapotban is, hiszen a magas vérnyomás, a kóros vérzsír-eltérések nem okoznak panaszokat, nem véletlen emlegetik őket "néma gyilkos"-ként.

Candida pusztító diéta? Garantáltan beválik! Kattintson!

Az Európai Kardiológus Társaság (ESC) módszertani ajánlása alapján a szív- és érrendszert érintő egészséges étrend legfőbb összetevői a következők:

 • A telített zsírsavak fogyasztása ne érje el a teljes energiabevitel 10%-át, helyette többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása javasolt. Az Amerikai Szívtársaság még ennél is kevesebb, 7% alatti arányban határozza meg a telített zsírsav-fogyasztást.
 • A transz-zsírsavak fogyasztását le kell szorítani a lehető legkisebb mértékre: feldolgozott élelmiszerekből származó transz-zsírsavakat lehetőség szerint egyáltalán ne fogyasszunk, és természetes forrásból is csak a teljes energiafogyasztás 1%-ánál kevesebbet.
 • Csökkenteni kell a napi sófogyasztást: <5 g/nap.
 • Naponta 30-45 g rostfogyasztás javasolt, mely főleg teljes kiőrlésű gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsből származzon.
 • Naponta 200 g gyümölcs fogyasztása javasolt (2-3 alkalommal).
 • Naponta 200 g zöldség fogyasztása javasolt (2-3 alkalommal).
 • Hetente két alkalommal javasolt hal fogyasztása, ebből az egyik alkalommal olajos halat részesítsük előnyben.
 • Javasolt az alkoholfogyasztás korlátozása: férfiaknak naponta 2 pohár (20 g/nap), illetve nőknek naponta 1 pohár (10 g/nap)...
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához