Rossz az emésztése? Hívja segítségül a köményt!

#kömény #emésztésserkentő #görcsoldó #fűszer
2020.09.22.

A kömény szint mindannyiunk fűszerespolcán megtalálható, azonban jó, ha tudjuk: gyógynövényként is a segítségünkre lehet!

A kömény közkedvelt fűszernövény hazánkban, nem hiányozhat a zamatos húslevesből, a főzelékből és a desszertnek kínált péksüteményeinkből sem. Keletről származik, akárcsak a legtöbb fűszer, de a saját konyhakertünkben is megterem. Szerte a világon ismerik és használják, azok, akik jártasak a különböző konyhaművészetekben, felfedezhetik a mexikói, észak-afrikai és a thai ételek ízvilágában egyaránt.

Görcsoldásra, emésztésserkentésre

A kömény tápanyagban rendkívül gazdag, kálium, kalcium és vas tartalma kiemelkedő. Gyomortáji panaszok esetén kiváló: jótékony hatással van az emésztésre, étvágygerjesztő és görcsoldó. Ezen kívül szélhajtó és gyomorerősítő tulajdonságairól is híres, sőt, illóolajának karvont tartalma miatt hozzájárul a belek méregtelenítéséhez is - többek között ennek köszönhető, hogy teaként is szívesen fogyasztják.

Így segít a szervezetünknek az oregánó

A tea elkészítéséhez csupán fél teáskanálnyira van szükség a magokból, amiket 2 dl forrásban lévő vízzel kell leönteni, majd állni hagyni fél órára. Ezt követően már szürcsölhetjük is a gyógyító teát. A forró italt az étkezések előtt ajánlott elfogyasztani, mivel így könnyebben tudja kifejteni kedvező hatását. Emellett más teakeverékekben is megtalálható.

Forrás: EgészségKalauz