3 étel, ami megnöveli a súlyos betegségek kockázatát – már kis mennyiségben is

Táplálkozás
2025. július 22. 14:34

Már napi egy hot dog vagy egy doboz üdítő is jelentősen növelheti a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának esélyét az idő múlásával.

A Nature Medicine folyóiratban publikált friss tanulmány új szintre emeli a táplálkozás és a krónikus betegségek kapcsolatának megértését. A kutatók arra jutottak, hogy már egészen alacsony mennyiségű feldolgozott hús, cukorral édesített ital vagy transzzsírt tartalmazó termék fogyasztása is növeli az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú diabétesz, a vastagbélrák vagy az ischaemiás szívbetegség.

- Nem szabad napi rendszerességgel ilyen típusú ételeket beiktatni az étrendbe, sőt, a legjobb, ha csak ritkán fogyasztjuk őket– nyilatkozta a Health magazinnak McKale Montgomery táplálkozástudományi szakember.

Már kis mennyiség is fokozza a kockázatot

A kutatás több mint hatvan korábbi tanulmány adatain alapult, amelyek a három kritikus élelmiszercsoport – feldolgozott húsok, cukrozott italok és transzzsírok – és három fő egészségügyi kockázat közti összefüggést vizsgálták. Az eredmények egyértelműek: már minimális fogyasztás is fokozott rizikóval jár.

A legfontosabb adatok:

  • Feldolgozott húsok: napi 0,6–57 gramm (körülbelül 1–5 szelet bacon) 7–11%-kal növelte a diabétesz és a vastagbélrák kialakulásának esélyét.
  • Napi 50 gramm (pl. egy hot dog): 30%-kal emelte a 2-es típusú cukorbetegség, 26%-kal a vastagbélrák kockázatát.
  • Cukros italok: napi 1,5–390 gramm (körülbelül egy doboz üdítő) fogyasztása 8%-kal növelte a diabétesz, és kisebb mértékben a szívbetegség kockázatát.
  • Transzzsírok: a napi energiabevitel 0,25–2,56%-át kitevő mennyiség is 3%-os többletkockázatot jelentett az ischaemiás szívbetegségre.

Miért károsak ezek az ételek és italok?

Bár a pontos biológiai mechanizmusok még nem minden esetben tisztázottak, a tudósok többféle elméletet is felvetnek.

Feldolgozott húsok

A virsli, kolbász és szalámi nemcsak telített zsírokban és sóban gazdag, hanem olyan technológiákkal készülnek – mint a füstölés, pácolás, magas hőmérsékletű sütés –, amelyek során rákkeltő vegyületek keletkezhetnek. Ezek az anyagok károsíthatják a sejtek DNS-ét. Emellett a nitrátok és nitritek, amelyek gyakori adalékanyagok, összefüggésbe hozhatók a bélrendszeri daganatokkal. A vörös húsokban lévő hemvasról pedig egyes kutatások kimutatták, hogy irritálhatja a vastagbél nyálkahártyáját.

Cukros italok

A cukorral édesített italok – legyen szó üdítőről vagy gyümölcsléről – könnyen vezetnek testsúlygyarapodáshoz, mivel a folyékony kalóriák nem keltik a teltség érzetét. Rebecca Blake dietetikus szerint emiatt az ember hajlamos több kalóriát bevinni, mint amennyire valóban szüksége van. Emellett a hozzáadott cukor megbolygathatja a bélflóra egyensúlyát, ami gyulladásos folyamatokat és anyagcserezavarokat indíthat el.

Transzzsírsavak

Az iparilag előállított transzzsírok – például sütemények, ropogtatnivalók, fagyasztott pizzák alkotóelemei – emelik a rossz (LDL) koleszterin szintjét, miközben csökkentik a jó (HDL) koleszterin értékét. Ez a kettős hatás különösen káros a szív- és érrendszerre.

- Mindkét irányban rontja az értékeket, ami együtt jelentősen fokozza a szívbetegség kockázatát – tette hozzá Montgomery.

Mennyi az elég?

A kutatók jelenleg is dolgoznak azon, hogy meghatározzák a biztonságos határértékeket, de a jelenlegi ajánlások a lehető legalacsonyabb fogyasztást javasolják.

A WHO ajánlása szerint, aki húst eszik, annak érdemes visszafognia a feldolgozott húsok fogyasztását a vastagbélrák megelőzése érdekében. Amennyiben mindenképp szeretne ilyen ételeket enni, havi 1–2 alkalomnál ne legyen több. Szakértők szerint ha megfelelő a rost- és fehérjebevitel, és általában kontroll alatt tartja a cukor- és zsírfogyasztását, akkor időnként belefér egy-egy hot dog vagy cukros ital.

Mit fogyasszon helyettük?

  • friss zöldségek és gyümölcsök
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • sovány húsok, például baromfi vagy hal
  • diófélék és magvak
  • cukros üdítők helyett citromos víz
Magas a koleszterinszintje? Ez a 4 étel kifejezetten ártalmas lehet
Figyelmébe ajánljuk

Magas a koleszterinszintje? Ez a 4 étel kifejezetten ártalmas lehet

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# táplálkozás# étkezés# egészséges étrend# káros ételek# feldolgozott élelmiszerek# Cukorbetegség# vastagbélrák

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk