Ezeket látta már?

Nem kell szuperhősnek lennie: ezzel az 5 szokással harmonikusabb lehet az élete

harmónia, életmód, szokások

A jó szokások kialakításához egyáltalán nem kell akaraterő, bölcsesség vagy különleges erő - ilyen egyszerűen megváltoztathatja a saját életét.

Legtöbben azt feltételezzük, hogy azoknak a szuperhősöknek, akik mindig képesek edzeni , egészségesen táplálkozni, levizsgázni és gyermekeiket időben felvenni, emberfeletti önkontrollal kell rendelkezniük.

A jó szokásokkal rendelkező embereknek ritkán kell ellenállniuk a kísértésnek, hogy lustálkodjanak a kanapén, zsíros ételt rendeljenek, halogassák a feladatokat, vagy nézzenek meg még egy vírusvideót, mielőtt kirohannának az ajtón. Ennek az az oka, hogy az agyukban a főpilóta átveszi az irányítást, kiküszöbölve a kísértést az egyenletből. A jó szokások kialakítása után alig vagy egyáltalán nem kell akaraterő a bölcs választáshoz.

Jól hangzik, igaz? Az egyetlen bökkenő az, hogy a jó szokások kialakítása erőfeszítést és betekintést igényel. Szerencsére a tudomány útmutatást is kínál a kezdéshez.

Íme néhány tudományosan alátámasztott ösvény a harmonikus út felé

1. Tűzzön ki egy konkrét célt

Számít, hogyan határozza meg azt a célt, amelyről azt reméli, hogy szokássá válik. A kutatások kimutatták, hogy az olyan célok, mint a „rendszeres meditáció”, túl absztraktak . Hasznos lesz, ha pontosabban fogalmazza meg, hogy pontosan mit is szeretne csinálni, és milyen gyakran.

Ne azt mondja, hogy „Rendszeresen fogok meditálni”. Helyette inkább azt, hogy „Minden nap 15 percig meditálok.”

Ha falatnyi cél, kevésbé ijesztő az indulás, és könnyebben láthatja a fejlődést.

2. Készítsen részletes tervet

Most, hogy kitűzött egy konkrét célt, ideje átgondolni, hogy hogyan tudja majd követni. A tudósok bebizonyították , hogy többet tud haladni a célja felé, ha nem csak azt dönti el, hogy mit fog csinálni, hanem azt is, hogy mikor, hol és hogyan fogja elérni.

Az olyan terv, mint a „30 percig tanulok spanyolul, heti öt napon” rendben van. De egy olyan részletes, jelzéseken alapuló terv, mint például: „Minden munkanapon lefekvés előtt, 30 perc spanyolt tanulok”, sokkal valószínűbb, hogy szokássá válik.

Az ilyen terv elkészítése csökkenti annak az esélyét, hogy elfelejtse betartani, mert a tervben szereplő mikor és hol jelzésként szolgál majd az emlékezetét megmozgató cselekvéshez.

Még jobb: jegyezze fel tervét a naptárába, hogy digitális emlékeztetőt kapjon. A kialakult, hiperspecifikus terv arra is kényszeríti, hogy előre lássa és manőverezze az akadályokat, és bűnösebbé tegye a halogatást.

3. Tegye szórakoztatóvá az ismétlést

Amikor egy új szokás kialakítására törekszünk, legtöbbünk túlbecsüli akaraterejét és kijelöli a végső cél eléréséhez vezető leghatékonyabb utat.

Tegyük fel, hogy azt reméli, hogy rendszeres edzéssel fittebb lesz – valószínűleg olyan edzésprogramot fog keresni, amely gyors eredményeket hozhat. Ám a kutatások azt mutatják, hogy ha hosszabb ideig kitart, végül többet érhet el, mint ha csak arra összpontosít, hogy hogyan tegye szórakoztatóvá a cél elérését .

Például, ha több gyümölcsöt és zöldséget szeretne enni, úgy is megteheti, hogy a fánkos reggelit, ízletes turmixokra cseréli, amelyek több adag gyümölcsöt és zöldséget kombinálhatnak egyetlen finom italban.

Az egyik kiváló módja annak, hogy a cél elérését szórakoztatóvá tegyük, ha kipróbáljuk a „kísértés-csomagolásnak” nevezett módszert.

Fontolja meg, hogy csak azt a kényeztetést hagyja élvezni, amelyre vágyik, miközben a célja felé halad. Például csak engedje meg magának, hogy a kedvenc műsorát nézze az edzőteremben, vagy élvezze a kedvenc podcastjait, miközben egészséges ételeket készít.

A kísértés-csomagolás javítja a követést; a cél elérését az öröm, nem pedig a fájdalom forrásává alakítja.

4. A rugalmasság elősegítése

Mire egy viselkedést pilóta üzemmódba kapcsolunk, sokan meglehetősen következetes rutinokba esnek. Hajlamosak vagyunk tanulni vagy a gyógyszereinket ugyanabban a napszakban és ugyanazon a helyen bevenni.

Ám amikor a szokásépítés kezdeti szakaszában jár, kutatások azt mondják fontos, hogy tudatosan iktass be némi változékonyságot a rutinba.

A sikeres szokásépítés egy adott viselkedés gyakori megismétlésen múlik , és ha a rutinod túlságosan törékennyé válik, ritkábban fogod követni. A rugalmas szokás azt jelenti, hogy még akkor is megteheti, amire szüksége van, ha éppen nincs olyan jó napja – mondjuk egy forgalmi dugó a gyerekek iskolába vivése közben, ami akadályozza a reggeli meditációt. Nem baj, ha aznap kimarad, ne váljon szorongássá a rutinkövetés.

A rugalmasság egyik hasznosnak bizonyult módja, ha „vésztartalékot” ad magának. A sürgősségi tartalékok korlátozott számú kiszabadulási kártyát jelentenek azokra a napokra, amikor tényleg nem tud belemenni a 10 perces meditációba, rendszeres kocogásba vagy spanyol gyakorlatba.

5. Találja meg a megfelelő típusú szociális támogatást

Ez a lépés nyilvánvaló, de néha figyelmen kívül hagyják. Keresse mások támogatását, mondja el a céjait barátjainak, családtagjainak, erősen befolyásol ugyanis bennünket a körülöttünk lévő emberek viselkedése.

A jó szokások ragályosak , ezért próbáljon meg elkapni néhányat úgy, hogy olyan emberekkel találkozik, akik egy kicsit ön előtt járnak például a tanulási görbén.

Ha elsőre nem megy, ne adja fel!

Mindannyian a saját gyorsaságunkban alakítjuk ki a szokásainkat, de az egyszerűbb és gyakran ismétlődő viselkedéseknél, mint például a kézfertőtlenítés, gyorsabb szokások kialakítására számíthatunk, mint az összetettebb viselkedéseknél, mint például az edzőteremben való járás, ami átlagosan hónapokig tarthat. Kapcsolja be az agyában a pilótáját!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

életmódForrás: CNN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához