Ezeket látta már?

Mennyi vitamin tűnt el a zöldségekből? Egy magyar kutatás megdöbbentő eredménye

Dietetika
2022. november 14. 21:04
sárgarépa

Egy magyar szakember arra kereste a választ, hogy a szervezetünk számára rendkívül fontos B-vitaminokból, pontosan mennyi található, napjaink néhány zöldségében.

A zöldség vagy gyümölcs szó hallatán, szinte mindenkinek a vitamin és az egészség ugrik be elsőnek, ami nem is csoda, hiszen a zamatos ízvilág mellett, annak tudatában fogyasztjuk, hogy magas a vitamintartalmuk.

Az elmúlt években azonban több nemzetközi kutatás igazolta, hogy néhány évtized leforgása alatt, drasztikusan lecsökkent a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek vitamin és tápanyagtartalma. Az 50-es és 60-as években összegyűjtött adatok, valamint az erre vonatkozó tanulmányok egy részét Brian Halweil, a Worldwatch Institute kutatója “Still no free lunch” címen összegezte és vonta le 2007-ben azt a riasztó következtetést, hogy a gyümölcsök és zöldségek nem olyan táplálóak, mint korábban. Példaként említette, hogy az 1950-es évek 1db narancsának, az akkoriból, tehát a 2007-es évek narancsaiból 21db felelt meg.

Sokkoló eredményt hozott egy friss hazai kutatás

Hajdú Péter Táplálkozástudományi Szakember a Debreceni Egyetem Táplálkozás-és Élelmiszertudományi Doktori Iskola Phd hallgatója a napokban publikálta kutatásának eredményét. A szakember arra kereste a választ, hogy a szervezetünk számára rendkívül fontos B-vitaminokból, pontosan mennyi található, napjaink néhány zöldségében.

Három, hazánkban is kedvelt és naponta fogyasztott, ismerten magas B-vitamin tartalommal rendelkező zöldség- a brokkoli, a sárgarépa és a spenótot került górcső alá egy erre szakosodott, akkreditált, nemzetközi laboratóriumban (SGS).

De miért is fontosak a zöldségekben keresett B-vitaminok?

A B2-vitamin más néven riboflavin egy olyan fontos vitamin, amely antioxidáns tápanyagként működik, ezért segít megelőzni a szív- és érrendszeri, valamint neurológiai betegségek kialakulást, valamint fontos szerepet játszik még számos anyagcserefolyamatban.

A B3-vitamin, amit niacin vitaminnak vagy niacinamidnak is hívnak, nem csak szervezetünk energiaellátásában vállal jelentős részt, hanem óv a sejtszintű sérülés ellen, valamint fontos az egészséges szív és anyagcsere fenntartásában.

A B5-vitamint (pantoténsav): sokszor „stresszellenes” vitaminként aposztrofáljak, mivel a mellékvese hormonok termelésében játszik kulcsszerepet, valamint az immun- és idegrendszert is támogatja.

A B6-vitamin más néven piridoxin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin. Részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, a fehérjeszintézisben, és ingerület átvívó anyagok, például a szerotonin szintézisében. Segít továbbá felszabadítani az elraktározott energiát és fenntartani az egészséges anyagcserét, az idegműködést, májfunkciót.

Mennyi a hivatalosan ajánlott napi vitamin adag

A felnőttek számára hivatalosan ajánlott napi vitamin bevitel referencia értékeket az alábbi táblázat szemlélteti:

VitaminMennyiség
B2-vitamin1,4 mg
B3-vitamin16 mg
B5-vitamin5 mg
B6-vitamin1,4 mg

Mit mutat számokban a realitás most, 2022-ben

A Budapesten véletlenszerűen vásárolt, tehát nem reprezentatívnak számító zöldségek B-vitamin tartalma - az akkreditált laboratórium által megállapított hivatalos vizsgálati eredmény alapján:

Zöldségek B-vitamintartalma

Zöldségek B-vitamintartalma

Forrás: sgs hungária


Mit is jelent mindez?

A fenti hivatalos laboreredmények tényszerűen azt mutatják, hogy a mért zöldségekben csak meglepően kis mértékben vannak B-vitaminok jelen.

Ha pedig az ajánlott napi B-vitamin adagot összevetjük a vizsgált zöldségek valós vitamin tartalmával, akkor még szomorúbb képet kapunk, ugyanis ennyit kellene megennünk:

A B2-vitamin szükségletünkhöz:

  • sárgarépából naponta 7,77kg-ot, vagy
  • brokkoliból naponta 2,25kg-ot, vagy
  • spenótból naponta 1,18kg-ot.

Az összes B-vitamin (B2, B3, B5, B6) szükségletünkhöz:

  • sárgarépából naponta 3,58kg-ot, vagy
  • brokkoliból naponta 1,67kg-ot, vagy
  • spenótból naponta 2,02kg-ot.

Amennyiben pedig mindhárom zöldségből vegyesen fogyasztanánk akkor 2,70kg-al kellene naponta megbirkózni.

A természet kínálta zöldségeken kívül más megoldás is van a vitaminbevitelre. Igy például étrend-kiegészítők, tabletták/gyógyszerek vagy italok, formájában, amelyek B-vitamin tartalma sokkal magasabb lehet a zöldségekénél.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Sajtóközlemény
# vitamin # sárgarépa # brokkoli # spenót

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés