Ezeket látta már?

Miért hízunk egészségesebb élelmiszerek mellett is?

Diéta
2023. november 07. 10:05
túlsúly, hízás, fogyás, evés

Miközben az élelmiszergyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket, hogy azok az egészségtudatos vásárlók igényeinek is megfeleljenek, mégis egyre több a túlsúlyos és elhízott ember. Mi állhat az ellentmondás hátterében?

A magyarok többsége elhízott

A lakosság súlyproblémáit tekintve Magyarország a fejlett államok élvonalába tartozik: jelenleg a férfiak 77, a nők 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott[1]. Az Európai Unió átlagában sem sokkal jobb a helyzet, hiszen tízből hat európai lakost érinti a jelenség, amely a diabétesz, egyes daganatok vagy éppen a szív- és keringési rendszer betegségek kockázatának jelentős növekedését okozza. Az adatok ráadásul tovább romlanak, az EU-ban és nálunk is gyorsan emelkedik a túlsúly gyakorisága, nem meglepő tehát, hogy az egészségügyi szakemberek és a kormányzat illetékesei kiemelt figyelmet fordítanak a kedvezőtlen tendencia megfordítására.

Eközben az élelmiszerkínálat alaposan átalakult: a feldolgozott élelmiszerek esetén egyre népszerűbbé váltak a korszerűsített összetétellel, például csökkentett energia- és/vagy cukortartalommal készített, esetleg speciális táplálkozási igényeknek eleget tévő (mentes, vegán stb.) termékek. Tehát miközben jelentős részben egészségesebbnek tekinthető termékek kerülnek a polcokra, valami miatt mégsem javul érdemben a táplálkozással összefüggő egészségi állapotunk.

„Elsősorban erre a paradoxonra szerettünk volna választ keresni. Ha ugyanis egyszerre tudjuk szemlélni a magyarok táplálkozását az élelmiszerfogyasztás és a bevitt tápanyagok szintjén is, könnyebben vesszük észre az előttünk álló kihívásokat az egészségértés, ezen belül a kiegyensúlyozott étrend tudatosításának terén” – mondta Antal

Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, aki a témáról rendezett tudományos tanácskozás egyik szervezője volt.

A valóságnál egészségesebbnek gondoljuk magunkat

Kiderült, hogy az elmúlt másfél évtized alatt jelentősen nem változott a napi energiabevitelünk, ami nagyjából 2400 kcal. Az elmúlt években növekedett az átlagos lépésszám, és többen is sportolnak. Viszont étrendünkben az ajánlottnál kisebb a szénhidrátok, de magasabb a zsírok aránya. Valamivel kevesebb hozzáadott cukrot fogyasztunk, amit alátámasztanak az üdítőitaloknál mért forgalmi adatok is: ezek szerint ma már sokkal népszerűbbek az energiaszegény vagy -mentes üdítők, mint a hagyományos változatok. A Magyar Üdítőital és Ásványvíz Szövetség adataiból kiderült, hogy 2010 és 2022 között a csökkentett energiatartalmú és kalóriamentes üdítőitalok aránya 23-ról 62 százalékra emelkedett, és a termékek 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma összesen 45,5%-kal csökkent. Az így kifejlesztett termékek gondos innovációval, korszerű alap- és segédanyagok felhasználásával készülnek, összetételük megfelel minden egészségügyi előírásnak.

Tokaji Károlyné, a KSH osztályvezetője szerint hajlamosak vagyunk egészségesebbnek gondolni magunkat a valóságosnál:

Több mint 60 százalékunk véli jónak vagy nagyon jónak az egészségi állapotát, és azt is tapasztaltuk felméréseink során, hogy a súlyunkat is hajlamosak vagyunk kedvezőbbnek ítélni annál, amit a mérleg mutat. Eközben viszont a fiatal felnőttek körében az átlagosnál kevesebb azok száma, akik minden nap esznek zöldséget vagy gyümölcsöt.”

Kevésbé vagyunk tudatosak

Az, hogy a valóságosnál jobbnak érezzük táplálkozásunkat és egészségünket, hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé tudatosan választunk élelmiszereket, vagy nem figyelünk a mértékre. Miközben ugyanis nem változott számottevően a napi energia- és tápanyagbevitelünk, az üdítőitalokon túl számos termék fejlesztésénél gondoltak az egészségesebb összetételre, a gabonapelyhektől a húsárukon át egészen a közkedvelt gyorskiszolgáló éttermek kínálatáig, mint ahogy az a konferencia előadásaiból is kiderült.

Számos jel utal tehát arra, hogy az egészségtelen táplálkozás főbb okait a fejekben, azaz a gondolkodásunkban kell keresni. Például hajlamosak vagyunk az elhízásért egyes élelmiszercsoportokat hibáztatni, azonban a valóság az, hogy ennek kialakulásában több mint száz tényező játszik kisebb-nagyobb szerepet. A szakértők egyetértettek abban, hogy a jövőben nagy hangsúlyt kell fektetni az életmódra vonatkozó ismeretek minél szélesebb körben való terjesztésére, hiszen az egészségi állapotunkat döntő részben, 30-60 százalékban az életmódunk határozza meg.

„A kormányzat elkötelezett a lakosság egészségtudatosságának és egészségműveltségének fejlesztése mellett. Terveink között szerepel egy országos egészségfejlesztési hálózat kialakítása, amely többek között az egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás terén nyújthat tanácsokat és segítséget a hozzájuk fordulóknak” – mondta dr. Baticz Orsolya, a Belügyminisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője.

[1] Országos

Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2019, OGYÉI (https://ogyei.gov.hu/otap2019/)

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Előfordul, hogy apró, fekete pontokat lát? Ez a betegség is okozhatja



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: TÉT Platform Egyesület
# fogyás # túlsúly # hízás # diéta

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés