Rossz hírt közöltek a kutatók a barna rizsről – gyermekek számára veszélyes is lehet

Orvostudományi kutatások
2025. május 14. 12:24

Ön szokott barna rizst enni?

Az egészséges életmód részeként sokan választják a barna rizst, a fehér helyett, hiszen annak annak magasabb a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint segíthet az optimális vércukorszint fenntartásában, ami különösen fontos a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciával küzdők számára. Friss kutatások azonban azt mutatják, hogy a barna rizs több arzént tartalmazhat, ami a gyermekeknél aggodalomra adhat okot.

Felnőttekre nem, ám gyerekekre veszélyes lehet

A Risk Analysis című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint bár a barna rizs arzéntartalma nem jelent komoly egészségügyi kockázatot a felnőttek számára, különös figyelmet érdemel a kisgyermekeknél, mivel növeli az élelmiszerekből származó arzén expozícióját.

A szakértők szerint azonban a változatos, kiegyensúlyozott étrenddel mindez csökkenthető.

- A változatos étrend minősége kulcsfontosságú az összes nehézfém, köztük az arzén hatásainak minimalizálásához – mondta Julie Jones PhD, CNS , a St. Catherine Egyetem elismert tudósa és professor emerita professzora a Health-nek .

Miért tartalmaz a barna rizs több arzént, mint a fehér?

A kutatások ennek oka, hogy a barna rizsen ott van a külső korparéteg, ahol az arzén felhalmozódik (a fehér rizs esetében ezt a réteget eltávolítják).

A tanulmány szerzője , Christian Scott PhD , a Michigani Állami Egyetem Élelmiszertudományi és Humán Táplálkozástudományi Tanszékének posztdoktori kutatója összesítette az ezzel kapcsolatok korábbi eredményeket és összehasonlította a barna és fehér rizs arzéntartalmát az amerikai fogyasztási adatok alapján. Az eredmények szerint a barna rizs fogyasztása magasabb arzénexpozícióhoz vezet, különösen az 5 év alatti gyermekek esetében, akik a legtöbb rizst fogyasztották testtömegegységre vetítve. Ez nem azért van, mert a kisgyerekek sok rizst esznek, hanem azért, mert testtömegükhöz képest lényegesen több ételt fogyasztanak, mint a felnőttek.

Miért veszélyes az arzén?

Az arzén hosszú távú, alacsony szintű expozíciója is komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. Ez egy mérgező nehézfém, amely felhalmozódhat a szervezetben, és idővel különböző betegségek kialakulásához vezethet. Egyik legnagyobb veszélye, hogy rákkeltő hatású, és növeli a bőr-, tüdő-, máj-, és húgyhólyagrák kockázatát. Emellett az arzén károsíthatja az idegrendszert, ami neurológiai problémákhoz vezethet, például memóriazavarokhoz, koncentrációs nehézségekhez és mozgási zavarokhoz. Az arzén expozíció továbbá szív- és érrendszeri betegségekhez is kapcsolódhat, beleértve a magas vérnyomást és szívbetegségeket. Nem utolsósorban, a gyermekek különösen érzékenyek az arzén hatásaira, ami gátolhatja a normális fejlődést és növekedést, valamint káros hatással lehet az immunrendszerükre. Mindezek a tényezők összességében indokolják, hogy miért fontos az arzénnak való kitettség minimalizálása és az élelmiszerekben található szintjeinek szigorú ellenőrzése.

Mit jelent ez a barna rizs fogyasztására nézve?

Bár a kutatás elsőre aggodalomra adhat okot, jó hír, hogy a tanulmány szerint a legtöbb ember számára a barna rizsben található arzén „korlátozott aggodalomra ad okot”. „Az átlagos felnőtt számára tehát csupán minimális egészségügyi kockázatot jelent.

Ráadásul Matt Taylor, az NSF élelmiszer-tanácsadásért felelős vezetője szerint az ételekből származó arzénmérgezés ritkán fordul elő, mivel az arzénszintek általában alacsonyak és szigorúan szabályozottak.

Azonban, hogy a gyermekek kevesebb arzénhoz jussanak, a következőket javasolják:

  • váltson rizs alapú gabonapelyhekről nem rizs alapú alternatívákra
  • kerülje a barna rizssziruppal édesített babatápszereket,
  • főzés előtt alaposan öblítse le a rizst
  • főzze a rizst jó nagy mennyiségű vízben, például használjon 6-10 csésze vizet minden 1 csésze rizshez (bár ez némi vitamin- és ásványi anyag-veszteséget okozhat)

Ettől függetlenül egészséges a barna rizs

Bár a barna rizs arzéntartalma magasabb, ez nem csorbítja értékességét az egészséges étrend szempontjából. Segít ugyanis az emésztés szabályozásában és a bélrendszer egészségének megőrzésében, valamint igen nagy a vitamin- és ásványianyag-tartalma, beleértve a B-vitaminokat, a magnéziumot és az antioxidánsokat, amelyek hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez. Továbbá, a barna rizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér rizsnek, ami azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek vagy inzulinrezisztenciával küzdenek, mivel segít az optimális vércukorszint fenntartásában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Kutatás# táplálkozás# étkezés# egészséges étrend# egészséges táplálkozás# arzén# rizs# barna rizs

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk