Ezeket látta már?

Mi legyen a férjem körmével? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

köröm, körömleválás, orvos válaszol, körömágy-gyulladás

Ezen a kérdésen mosolyogtak a legtöbbet tegnap a "Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoportban" — és nem azért, mert a probléma vicces.

Kedves Orvosok! Eddig csak csendes és lelkes rajongója voltam Önöknek, de most kivételesen én is kérnék egy kis segítséget: A férjem sajnos az “Asszony! Hagyjá’ a hülyeségekkel! Egyszer már vótam’ orvosnál, többet nem megyek, inkább toljá’ ki a temetőbe talicskával, ha megförmedtem.” típusú egészségtudatossági kategóriába tartozik, így én érdeklődnék a nevében. Még a covid előtt rendszeresen járt focizni (...bár az elszenvedett sérülések alapján azt mondanám, hogy ez inkább ilyen Hunger Games - Boomer Edition volt…szerintem többször rúgtak bele egymásba, mint a labdába.). Ezen időszak alatt többször is megsérült a nagylábujján a köröm. Az első néhány alkalommal egy ideig szép szivárványos volt, aztán lenőtt. Az utolsó alkalommal sajnos nem volt ilyen szerencsés, hónapokig vérömleny(nek tűnő képződmény) volt a körme alatt, majd egy idő után az egész besárgult, a felületén pedig több hullám van, mint a tengerben.

Fájdalmas, benőtt körmök? Ezt teheti otthon ellene - olvasson tovább!

Én már akkor halottnak nyilvánítottam a körmöt, amikor először megláttam, de az ember rendes keresztényként még nagyon reménykedett a feltámadásban, úgyhogy türelmesen várakoztunk. Néhány napja úgy néz ki, mintha elkezdett volna leválni a köröm, úgyhogy ultimátumot adtam a Zembernek:

A) Elmegy orvoshoz a körmével és leszedeti.

B) Elmegy és csináltat a körmének egy lakcímkártyát, aztán beszállhat az is lakbérbe, mert szerintem az már régen nem az ő testrésze, hanem egy teljesen új entitás.

Nah most erre a Zember azt mondta, hogy ő nem megy mégegyszer orvoshoz a körmével, merthogy tinédzser korában neki csak úgy LETÉPTÉK a körmét érzéstelenítés nééélkül. És örüljek, hogy a lába egyáltalán megmaradt utána. (Kb. előadta a Fűrész c. film láblevágós jelenetét.) Egyébként nem egy félős fajta (a pókot puszta kézzel megfogja, plusz mer koszos kézzel enni…ha nem látom, meg még 6+ év után is szét meri hagyni a szennyest :D). Szóval mondtam neki, hogy nem arra gondoltam én se, hogy a sarki hentessel texasi láncfűrészes stílusban lenyunnyantjuk le a körmét, hanem mondjuk egy bizalmat sugárzó aurájú sebész kultúráltan megműti neki adekvát érzéstelenítéssel. Aztán felőlem rituális viking temetést is rendezhetünk a körömnek, beletesszük egy gyufásdobozva, meggyújtjuk és leküldjük a Dunán. Utána veszek neki a kínaiban felmatricázható műlábkörmöt is meg mindent. (Nekem a Hello Kitty’s tetszik, de jófej vagyok, ő választhat). Az ember még egyelőre a tagadás - hárítás - elfojtás állapotai között váltogat, de én már látom rajta, hogy kezd megtörni.

Körömágy-gyulladás oka, tünetei és kezelése - kattintson!

A kérdéseim a következőek lennének:

  1. Ilyen esetben várhatóan az egész körmöt eltávolítják-e vagy valami azért marad belőle (ha másnak nem, elrettentésnek)?
  2. Érzéstelenítést szoktak-e alkalmazni a beavatkozás során?
  3. Általában mennyi a gyógyulási ideje egy ilyen beavatkozásnak?
  4. Milyen márkájú talicskát ajánlanak, ha esetleg sikertelen lenne a műtét?

Igény esetén csatolok fotót kommentben mindenről is, de a megtekintését csak 18 év felettieknek és erős idegzetűeknek ajánlom. Előre is hálásan köszönjük a segítséget! :)

Kedves kérdező! A lábköröm lassabban nő mint a kézé. A sérült köröm meg nagyon lassan. Ha már elkezdett leválni és eddig vártak a levétellel, akkor még egy kicsit várhatnak, mert lehet hogy fájdalom nélkül leválik. A körömlevételnél alkalmaznak érzéstelenítést.

További cikkek a rovatból:

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához