Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kánikula veszély, hétfőtől 3 napos hőségriasztást adtak ki

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, időjárás-érzékenység, hőséh, hőguta, migrén, fejfájás

38 C-fok is lehet árnyékban - az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki országos tisztifőorvos!

Vasárnap sem érkezik front, de nagyon meleg lesz, és a szervezetre ez extrém terhelést ró!

Ilyen idő lesz vasárnap

Vasárnap: A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 C-fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk.

2022.06.26. VASÁRNAP

délelőttnincs front
délutánnincs front

Vasárnap sem érkezik front, de a kánikulának még napokig nem lesz vége, sőt! A nagy meleg a következő napokban kissé még fokozódik is, ami azt jelenti, hogy szerdán és csütörtökön helyenként a 38 C-fokot is elérheti az árnyékban mért hőmérséklet!

A szervezetünkre nagy veszélyt jelent a kánikula!

Idejének nagy részét lehetőség szerint pihenéssel töltse, a legjobb, ha a meleg órákban egyáltalán nem merészkedik ki a szabadba, és inkább árnyékos, hűvös helyen tölti ezt az időszakot. Az idősekre és a kisgyerekekre is fordítson fokozott figyelmet!

Ezt a tartós hőterhelést még az egészséges szervezet is nehezen viseli!

Az országos tisztifőorvos 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki

A krónikus betegek és a szívbetegek a legveszélyeztetettebbek, de szinte mindenki megtapasztalhatja a forróság terhelő hatását. A tartós igénybevétel a fejfájást is fokozhatja, illetve nagyon sokan szenvednek keringési panaszoktól is! Ebben az időjárási helyzetben több, egymástól független tünetet is megtapasztalhatnak, sőt intenzív panaszokra is fel kell készülni. Emellett sokaknál fáradékonyság, dekoncentráltság és alvászavar jelentkezhet - írja a Meteo Klinika.

Szabadtéri tevékenységek

A déli órákban kerülendő a tűző napsütés, fontos, hogy hűvös, árnyékos helyen töltsük a legmelegebb órákat! A napszúrás és a hőguta veszélye mellett a kiszáradás kockázata is rendkívül nagy.

UV-sugárzás

A déli órákban nagyon erős UV-sugárzás várható. Ne tartózkodjon a tűző napon, ha mégis elengedhetetlen a kint tartózkodás, akkor legalább 50-es faktorszámú napolajat használjon még a városokban is, fokozottan ügyelve a kisgyerekek és az érzékenyek bőrére!

Pollenhelyzet

A csalán és a pázsitfűfélék pollenje mellett az útifű virágpora is egyre többeknek okozhat problémát.

Légszennyezettség

A levegőminőség a nagyvárosokban tovább romolhat, az ózonkoncentráció növekedhet meg.

Balesetveszély

A közlekedésben a nagy meleg által kiváltott koncentrálási problémák, a kialvatlanság, türelmetlenség jelenti a legnagyobb veszélyt. Aki hosszú útra indul, készítsen be sok folyadékot, valamint vezessen a szokásosnál is óvatosabban. Javasolt gyakoribb, rövidebb pihenők beiktatása is. Élőlényt soha ne hagyjon bezárt járműben a napon, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika