Ezeket látta már?

Csupán két teáskanál ebből az erős gyökérből és a bélrendszere hálás lesz érte

Konyhai alapanyagok
2025. szeptember 02. 13:54
mire jó torma hatás

Ne csak húsvétkor jusson eszébe az asztalra tenni!

Vannak ételek, melyek általában az ünnepekkor kerülnek az asztalra. Ilyen a torma is, melyet az átlagos hétköznapokon csak kevesen fogyasztanak - ez pedig nagy kár, mivel számtalan jótékony hatással bír.

A torma értékes összetevői

A torma évezredek óta része az európai, ázsiai és észak-amerikai kerteknek. Bár sokan gyomnövénynek tartják, gyökere valódi tápanyagbomba. A vastag, kemény, világossárga belsejű gyökérben kalcium, kálium, foszfor, vas és magnézium rejlik. Vitaminok közül A-, B- és C-vitaminban gazdag, emellett glükozinolátokat, illóolajokat és természetes antibakteriális enzimeket is tartalmaz.

A boltok polcain többféle változatban találkozhatunk vele: friss gyökér, üvegben reszelt forma vagy szárított, fűszerként használt por. Egészségügyi szempontból azonban a friss, reszelt gyökér a legértékesebb.

Természetes segítség megfázásra és reumára

A torma a népi gyógyászatban évszázadok óta bevált gyógynövény. Reszelve enyhíti a megfázás és a légúti fertőzések kellemetlen tüneteit. Illóolajai tisztítják a légutakat, mérséklik az orrfolyást, miközben antibakteriális és vírusellenes hatóanyagai erősítik a szervezet védekezőképességét. A tormából készített szirup hatékony köhögés, torokfájás vagy akár hörghurut esetén is.

De nemcsak a légutaknak segít: frissen reszelve és a bőrre kenve csillapítja az ízületi fájdalmat, reumát, köszvényt, sőt izomfájdalmak vagy isiász esetén is jótékony lehet. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt külsőleg alkalmazva természetes fájdalomcsillapítóként működik - írja az Onet.

Támogatja az emésztést

Már az ókorban is ismerték emésztést serkentő erejét. A torma fokozza az emésztőnedvek termelődését, gyorsítja az anyagcserét és segíthet a székrekedés megelőzésében. Különösen jól illik nehezebb, zsíros ételek mellé, hiszen csökkenti a puffadást és könnyíti a gyomor munkáját.

Gasztronómiai sokoldalúság

A torma pikáns íze remekül passzol húsokhoz, halakhoz, tojásokhoz és sajtokhoz. Nélkülözhetetlen része a házi felvágottaknak, pástétomoknak, kolbászoknak, ugyanakkor levesek, pörköltek, mártások és mártogatósok ízét is feldobja. Grillezett húsokhoz vagy akár egyszerű szendvicsekhez is különleges ízélményt ad.

Négy ok, amiért érdemes napi két teáskanál tormát fogyasztani

  1. 1 Természetes antibakteriális védelem: a torma olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek elpusztíthatják a kórokozó baktériumokat, köztük azokat is, amelyek egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben, például az Escherichia coli-t.
  2. 2 Rákmegelőző hatás: a gyökérben lévő kénvegyületek és kvercetin segíthetnek gátolni a daganatos sejtek növekedését, különösen a gyomor-, a nyelőcső- és a tüdőrák esetében.
  3. 3 Jobb emésztés és anyagcsere: kéntartalmú összetevői serkentik az epe- és gyomornedv-termelést, így könnyítik a nehezebb ételek emésztését. Kutatások szerint a rendszeres tormafogyasztás a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában is segíthet.
  4. 4 Arcüreg- és légúti panaszok enyhítése: a csípős ízért felelős illékony anyagok fertőtlenítik és tisztítják a légutakat, enyhítve a torlódást és megkönnyítve a légzést.

Kinek nem ajánlott?

Bár a torma rendkívül egészséges, nem mindenkinek javasolt. A gyomorfekélyben, gyomorhurutban, vesebetegségben vagy májproblémákban szenvedőknek érdemes kerülniük. Szoptatás idején szintén nem ajánlott a fogyasztása.

Tipp: így reszelje a tormát könnyek nélkül

A friss torma erős illóolajokat bocsát ki, amelyek irritálhatják a szemet. Ha reszelés előtt néhány percre hűtőbe teszi, vagy közvetlenül a konyhai szellőző mellett dolgozik vele, sokkal kevésbé lesz kellemetlen az előkészítés.

Tudta? A torma italba is keverhető

A torma nemcsak húsokhoz vagy főtt ételekhez illik. Kísérletezhet úgy is, hogy egy csipet reszelt tormát ad zöldség- vagy céklaléhez. Ez frissítően csípős ízt ad, és egyben serkenti az emésztést.

Mire jó a torma? Ezért egyen belőle jó sokat!
Figyelmébe ajánljuk

Mire jó a torma? Ezért egyen belőle jó sokat!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# torma # étkezés # táplálkozás # egészség # egészséges étkezés # konyhai alapanyagok # reumás fájdalom # emésztésjavító # emésztésserkentő

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés