Ezeket látta már?

Alattomos hasnyálmirigyrák: íme, a legfőbb tünetei korai stádiumban

hasnyálmirigyrák hasnyálmirigy daganat korai tünete

A hasnyálmirigyrák korai stádiumában általában nem jelentkeznek tünetek, ami nagymértékben megnehezíti a betegség felismerését.

Milyen tünetek utalhatnak hasnyálmirigyrákra?

A hasnyálmirigyrák kiváltó oka egyelőre nem pontosan tisztázott, de ismert a betegség néhány kockázati tényezője. A betegség kezdeti stádiumában nagyon kevés tünetet produkál, azok is jellemzően teljesen általános jellegűek, leginkább egy tipikus gyomorrontáshoz hasonlíthatók, időszakos fellépéssel. Többek között ez is az oka annak, hogy a betegséget csak későn fedezik fel és jelentős halálozási számokkal rendelkezik.

Bizonyos kezdeti tünetek utalhatnak ugyan a betegség meglétére, de fontos tudni, hogy ezeket más betegségek is okozhatják - a tüneteket vegye komolyan, a pontos diagnózis érdekében pedig mindenképp forduljon orvoshoz!

A hasnyálmirigyrák kezdeti tünetei lehetnek:

Kattintson a galéria képeire és olvasson tovább!


Galéria


Bezárás
2023.11.21.

További figyelmeztető jel lehet még a cukorbetegség megjelenése, mivel a hasnyálmirigy daganata megzavarhatja az inzulinműködést. A cukorbetegség tünete a kifejezett szomjúság, a gyakori (főként éjszakai) vizelés, a fáradtságérzés és a fogyás vagy izomvesztés.

A hasnyálmirigyrák meglétére utalhat továbbá a sárgaságot kísérő viszketés, a hányinger és hányás, a bélműködés megváltozása, a láz és hidegrázás, az emésztési problémák és a vérrögképződés.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, különösen akkor, ha a tünetek hirtelen kezdődnek, forduljon a háziorvosához, aki szükség esetén gasztroenterológiára vagy onkológiai centrumba irányítja kivizsgálásra.

Ha a bőrének vagy a szemfehérjének színe sárgává változik, több mint két napja rosszul érzi magát, több mint hét napja hasmenése van, és egyéb aggasztó tüneteket észlel, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasnyálmirigyrák: így diagnosztizálják az egyik legsúlyosabb daganatos betegséget

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasnyálmirigyrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához