Ezeket látta már?

Májdiagnosztika: ezekkel a módszerekkel derítheti ki, hogy egészséges-e a mája

máj, zsugor, betegség, fájdalom

Hogyan diagnosztizálhatóak a máj betegségei? Elmondjuk!

A máj a szervezetünk legnagyobb és néhány szempontból talán legösszetettebb szerve is egyben. Számos feladata közül legfontosabb az ártalmas anyagok lebontása, átalakítása, majd azok kiválasztása. A máj nagy koleszteringyár is egyben. A máj megismeréséhez, kiismeréséhez nem elég egyetlen cikk - itt most a májat érintő betegségek közül a zsírmájat, az alkoholos májkárosodást és májzsugort mutatjuk be.

A zsírmáj, az alkoholos májbetegség, a májzsugorodás, az elsődleges epeút-hegesedés (primer biliáris cirrózis), az ismeretlen eredetű hegesedő epeútgyulladás (primer szklerotizáló kolangitisz) és az alfaj-antitripszin hiány mind olyan kórképek, amelyek a májat ért károsodás következtében alakulnak ki. Sok tényező károsíthatja a májat, de ezek között a betegségek között néhányban a károsodás természete nem ismert.

Bevezető – egy kis májdiagnosztika

 • Laboratóriumi vizsgálatok
 • Képalkotó eljárások
 • Májbiopszia

A laboratóriumi vizsgálatokban májfunkciós vizsgálatoknak nevezett "csoport", néhány fontosabb:

A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májunkat és a szerveinket A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májunkat és a szerveinket Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv a Családban

Képalkotó eljárások

ERCP: endoszkópos retrográd lolangio-pankreatográfia, azaz a fentről levezetett endoszkóppal kontrasztanyag bejuttatását követő felvétel készítése, (máj-hasnyálmirigy területe) két más eljárás is van, egyik műtét közben is alkalmazható. A CT és MR is kiváló felvételek készítésére alkalmas (pl. májdaganat, zsírmáj).

Májbiopszia

A májból való szövetminta vétele, amely akár műtét közben is lehetséges. Általában azonban a bőrön keresztüli beszúrásos mintavétel a gyakoribb, esetleg ultrahang v. CT segítségével. A májbiopszia nem veszélytelen eljárás, több órán át meg kell figyelni utána a beteget, felmerülhet esetleg hasüregi vérzés ugyanis, epecsorgás, hashártyagyulladás. Kb. két hétig célszerű "kórházközelben" maradni, épp az esetleges szövődmények miatt.

Zsírmáj, alkoholos májkárosodás, májzsugor

A máj károsodása következtében alakulnak ki, sok ilyen májkárosító tényező lehet, néhány esetben azonban nem ismeretes, hogy konkrétan mi is károsítja a májat.

A zsírmáj

Lényege, hogy a májsejtek belsejében túl sok zsírnemű anyag halmozódik fel. Általában nem okoz panaszt, esetleg felléphet sárgaság, hányinger, fájdalom, a has nyomásérzékenysége.

Mi utalhat zsírmájra? Általános fizikális vizsgálat során, ha a máj nagyobb, és egyéb tünetek nem észlelhetőek. Biopszia (fentebb) ezt megerősítheti. Önmagában a sejtek több zsírtartalma még nem okoz komoly problémát. Itt nem magát a májat, hanem a kiváltó alapbetegséget (pl. elhízás, túlsúly) célszerű kezelni, megoldani. Amennyiben ehhez fokozott, rendszeres alkoholfogyasztás társul a kórkép "átmegy" alkoholos májkárosodásba.

Mit lehet tenni zsírmáj ellen?

A zsírmáj a kiváltó okok megszűnésével (pl. alkoholfogyasztás mellőzésével) spontán visszafejlődhet. Éppen ezért a zsírmáj kezelésében a legfontosabb a kiváltó okok kezelése.

Kiemelt szerep jut az egészséges életmódnak, az alkoholfogyasztás elhagyásának. Zsírmáj esetén az E-vitamin szedése enyhíti a gyulladásos aktivitást, azonban nem gátolja meg a máj hegszövetes átalakulását. A folyamat általában akkor visszafordítható, ha a májsejtek kevesebb mint 2/3-a érintett.

Alkoholos májkárosodás

Itt a lényeg önmaga a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás. Hol vannak a határok? Az alkoholos májkárosodás a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében alakul ki. Az alkoholos májkárosodás gyakori, megelőzhető egészségügyi probléma. Általában az elfogyasztott alkohol mennyisége (mennyit és milyen gyakran) határozza meg a májban bekövetkező károsodás kockázatát és fokát.

A nők mája érzékenyebb, mint a férfiaké

A májártalmat kiváltó alkohol mennyiség egyénenként változó, de általánosságban elmondható:

 • Azoknál a nőknél, akik éveken át mindössze 20 gramm tiszta szesznek megfelelő alkoholt isznak naponta (2 dl bor, 4 dl sör vagy fél dl whisky), már májkárosodás alakulhat ki.
 • Férfiaknál a napi 60 gramm tiszta szesz (6 dl bor, 12 dl sör, másfél dl whisky) éveken át tartó mindennapos elfogyasztása okoz májkárosodást.

Az alkohol háromféle máj elváltozást hoz létre:

 1. zsírlerakódást (zsírmáj),
 2. gyulladást (alkoholos hepatitisz)
 3. és hegesedést (májzsugorodás, cirrózis).

Az alkoholból energia képződik, de alapvető tápanyagai nem tartalmaz („üres kalória"), csökkenti az étvágyat és a tápanyagok felszívódási zavarát okozza, mert mérgező hatása van a belekre és a hasnyálmirigyre. Ennek következményeként a rendszeresen alkoholt fogyasztókon a megfelelő étkezés híján táplálkozási hiányállapot alakul ki.

Tünetek, diagnózis: a rendszeres nagyivók első tünetei a 30-as éveikben, súlyosabb következményeik kb. 10 év múlva várhatók. Férfiakon pl. másodlagos nemi jellegüket módosíthatja (kevés tesztoszteron, emlőnövekedés).

A zsírmáj mint írtuk, tünetmentes. Az alkoholos májgyulladásra viszont jellemző: láz, sárgaság, fájdalom, magas fehérvérsejtszám kíséri, a bőrön póklábvénák. A hegesedéses károsodás (a májzsugor v. cirrózis) tünete kevés, szövődménye jellemző: májkapuvéna (portális) eredetű magas vérnyomás, később hasüregi folyadékgyülem, még későbben veseelégtelenség, kóma...

A kezelés lényege: az alkoholfogyasztást azonnal és teljesen abba kell hagyni! Ezt könnyű kimondani – nehéz megtenni, de egy bizonyos, ha megteszi, az elfajulás lassan rendeződhet, ha nem hosszú távon halálhoz vezet.

Májzsugor, azaz cirrózis

Nemcsak az alkohol lehet az oka, hanem számos egyéb:

 • Mértéktelen alkoholfogyasztás
 • Gyógyszermérgezés
 • Vegyszerek okozta mérgezés
 • Hepatitisz B, C
 • Autoimmun betegség
 • Epeúti elzáródás
 • Szív- érrendszeri zavarok
 • Enzim- és tárolási betegségek
 • Cukorbetegség
 • Hiányos táplálkozás
 • Vastúltengés (hemokromatózis)

Tünetek, diagnosztika: nem mindig jár tünetekkel! jellemző lehet a hányinger, étvágytalanság, epeműködési zavar esetén bőrviszketés, sárga csomók a bőrön, szemhéjkörnyéken. Vér felköhögése is jelentkezhet (nyelőcső elfajulás miatt), a többi tünetet az alkoholnál már leírtuk. Legjobb diagnosztikája az ultrahang, esetleg izotópdiagnosztika, végső szót a a biopszia mondja ki.

Kezelés: a cirrózis fokozatosan romló betegség, az ivás abbahagyása megállítja a romlást – de a meglévő hegek megmaradnak. Az ártalmas egyéb anyagokat (vegyszerek, gyógyszerek) ki kell iktatni! Teljesértékű táplálkozás és vitaminpótlás hasznos lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erre kell figyelnie, ha zsírmája van - másképp tovább károsodik a máj!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyomorbetegségek

Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv a Családban
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához