Ezeket látta már?

Koronavírus - a magánegészségügy is átállt veszélyhelyzeti üzemmódra

magánegészségügy, koronavírus, covid, járvány, covid-teszt, vizsgálat, ellátás

A magánegészségügy is kiveszi a részét a járvány elleni küzdelemben.

Továbbra is magas az igény COVID-tesztekre a magánklinikákon, van olyan szolgáltató, ahol szeptember óta háromszorosára nőtt a tesztet igénylők száma. A szűrővizsgálatok mellett a magánegészségügy fontos szerepet játszik Magyarországon a poszt-COVID betegségekben szenvedők vizsgálatában és ellátásában is – derül ki a Dokio és partnerei adataiból.

A járvány újabb berobbanása óta a magánegészségügyi szolgáltatók is átálltak egyfajta veszélyhelyzeti üzemmódra. Ez elsősorban a szigorúbb fertőzésvédelmi protokollok bevezetését jelenti, részben pedig a COVID-19-specifikus kapacitások növelését.

„A járvány elleni küzdelemből a magánegészségügy elsősorban a tesztelésekkel veszi ki a részét” – mondta Radnóczi Gergely, a Dokio online egészségplatform társalapítója. „Egyik partnerünk, a Tesztállomás arról számolt be, hogy minden elérhető COVID-teszt (PCR, antigén, ellenanyag) iránt növekedett az érdeklődés. A szeptember heti átlaghoz képest a PCR tesztet kérők száma megtriplázódott, az antigén és ellenanyagtesztet igénylők száma pedig másfélszeresre nőtt. Ezt a növekvő igényt a Dokio.hu online időpontfoglaló rendszerén beérkezett foglalások számának növekedése alapján mi is tapasztaltuk az utóbbi időszakban.”

A PCR-tesztet továbbra is elsősorban hivatalos dokumentum kiállításához kérik az emberek, például utazás miatt. Antigén-tesztre főleg olyanok jelentkeznek, akik attól tartanak, hogy megfertőződhettek, és ezt szeretnék mielőbb ellenőrizni. Az ellenanyag vizsgálatot pedig sok esetben oltottak kérik azért, hogy ellenőrizzék a vírus elleni védettségi szintjüket.

„Ha valaki arról szeretne megbizonyosodni, hogy a beadott oltás után rendelkezik-e megfelelő számú antitesttel, akkor az oltási időpont után két héttel érdemes ellenagyag vizsgálatot végeztetni” – tette hozzá Németh Emese, a Tesztállomás marketing munkatársa.

A COVID-tesztek eredményét manapság már rövid időn belül készhez kapják a páciensek:

PCR-tesztek esetén 24 órán belül, de sok esetben már aznap megvan az eredmény, az antigén-tesztekét pedig akár negyedórán belül megtudhatják az igénylők. Az ellenanyag-teszt vérvételt és laborvizsgálatot foglal magában, ennek az eredményére 1-2 napot kell várni.

A Dokio több magánegészségügyi partnere a tesztelésen túl a koronavírus utóhatásaitól szenvedő betegek ellátásában is részt vesz.

„Nagyon sokan jönnek el Covid Centrumunkba, ahol a különböző tesztek és gyorstesztek mellett a fertőzésen átesettek részletes kivizsgálására is lehetőséget biztosítunk” – mondta Kiss András, a Budai Egészségközpont marketing és értékesítési igazgatója.

Koronavírus-variánsok – alfától omikronig: egyre „veszélyesebb” verziók jelennek meg?

„Érezhetően megnőtt a forgalom COVID-dal kapcsolatos panaszok és tünetek miatt a radiológiai osztályunkon is, a szakorvosi vizsgálatok közül pedig a belgyógyászat, a pulmonológia, a kardiológia, a fül-orr-gégészet, a neurológia és a pszichológia iránt nőtt az érdeklődés” – tette hozzá, rámutatva, hogy a fertőzésen átesetteknél kialakulhatnak az úgynevezett poszt-COVID betegségek, azaz olyan a vírus által okozott elváltozások, amelyek számos szervet érinthetnek.

A Dokio magánegészségügyi partnereinél egyelőre a járvány miatt nem szünetelnek a korábbi szolgáltatások. A Budai Egészségközpont visszajelzése alapján egyedül a tüdőfunkció-vizsgálatot és terheléses EKG-vizsgálatot kellett leállítani központi állásfoglalás alapján. Minden más vizsgálatra azonban a megfelelő védelmi intézkedések mellett továbbra is érkezhetnek azok a páciensek, akiknél nem merül fel az aktív Covid-fertőzés gyanúja.

A járvány idei őszi hulláma óta a Budai Egészségközpont többi osztályán is szigorúbb beléptetési protokollt vezettek be, mind a munkavállalókra, mind a páciensekre vonatkozóan. Az aktív COVID-ra jellemző panaszokkal érkező betegeket a központi eljárásrend szerint a háziorvoshoz kell küldeni, ezért a magánklinikán a betegfelvétel most mindig a diszpécser-szolgálat bevonásával együtt történik: minden esetben kikérdezik a pácienseket a tüneteikről. Ezután a klinikára hőkamerás kapun keresztül léphetnek be, a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők pedig egy biztonsági kérdőívet töltenek ki.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához