Ezeket látta már?

Ezekre figyeljen, ha el szeretné kerülni az ízületi fájdalmakat!

ízületek gerincfájdalom csontok gyulladás mozgás duzzanat

Tíz olyan tényezőre hívjuk fel a figyelmet, amit jobb elkerülni, ha kímélni szeretnénk az ízületeinket.

Bizonyos életkor fölött szinte mindenkit érintenek az ízületi problémák, pedig egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a fájdalmak megelőzéséért vagy késleltetéséért.

1. Túlsúly

Testünk minden egyes kilója négy kilogrammnyi plusz súlyt jelent a térdnek, emellett a hátat, a csípőt és a lábat is megterheli. A túlsúly tehát az ízületek kopásához, gyulladásához vezethet, amit a merev, duzzadt, fájdalmas térdek, bokák, csípőízületek jeleznek.

2. Magas sarkú cipő viselése

Minél magasabb sarkú a cipő, járás közben annál inkább előrebillen a súlypont. Emiatt a combizmoknak keményebben kell dolgozniuk, hogy egyenesen tartsák a térdet, amelyre feszítő erő hat. Aki mindennap magas sarkú cipőt hord, annál nagyobb eséllyel alakul ki az ízületek merevségével és deformitásával járó fájdalmas oszteoartritisz (degeneratív ízületi betegség).

3. Nehéz táskák cipelése

A túlságosan nehéz oldaltáska vagy hátizsák cipelése nyak- és vállfájdalmat okozhat. Ha rendszeresen ugyanazon az oldalon hordjuk a megpakolt táskát, akkor az állandó húzás túlfeszíti az izmokat, és kifárasztja az ízületeket, ráadásul a nagy súly felborítja az egyensúlyt, és torzítja a járást.

4. Rossz testtartás

A görnyedt ülés, állás a szokásosnál nagyobb terhelést jelent az izmoknak, ízületeknek, és megterheli őket. Tartsuk egyenesen a hátunkat, a vállat pedig húzzuk hátra, és engedjük lefelé.

5. Túl sok idő a számítógép előtt

A számítógép előtt ülve megfájdulhat a nyak, a könyök, a csukló, a hát és a váll. A rossz testtartás mellett a problémát az okozza, hogy túl sokáig maradunk ugyanabban a testhelyzetben, ami túlterheli az izmokat, és a gerincet alkotó porckorongokra is nyomást gyakorol. Óránként érdemes felállni és megmozgatni a nyakat, a vállat, a karokat és a lábakat.

6. Rossz izmok használata

Ha túlságosan megterheljük a kis izmokat, annak az ízületek fizetik meg az árát. Ha ki kell nyitni egy nehéz kaput, az ujjaink helyett jobb a vállunkat segítségül hívni. Amikor felemelünk egy nehéz tárgyat a padlóról, hajlítsuk be a térdet, és a lábizmokkal toljuk felfelé a súlyt.

7. A sportolás hiánya

Negyvenéves kor fölött a csontok fokozatosan vékonyabbá és törékenyebbé válnak. Ezt ellensúlyozza az erőnléti edzés, ami az izomépítés mellett lassítja a csontvesztést, és beindítja az új sejtek növekedését. Mindez együttesen stabilizálja az ízületeket, így kisebb lesz a sérülések valószínűsége.

8. Alvás hason fekve

A hason fekvés hátrafelé feszíti a fejet, és összenyomja a gerincet. A fej hosszabb ideig egy irányba néz, s mindez nyomást gyakorol a nyakra, a vállízületekre és az izmokra.

9. Rossz alvás

Egy tanulmány kimutatta, hogy ízületi gyulladásban szenvedő emberek fájdalmai egy-egy nyugtalan éjszaka után felerősödtek. A kutatók véleménye szerint az elégtelen alvás gyulladást vált ki a szervezetben, ami idővel ízületi problémákhoz vezethet. A folyamat megértéséhez további vizsgálatokra van szükség, de a szakemberek addig is a jó alvás egészségmegőrző szerepére figyelmeztetnek.

10. Dohányzás

A dohánytermékekben lévő nikotin csökkenti a csontok és a porckorongok vérellátását. Hatására a szervezetben kevesebb – a csontépítéséhez szükséges – kalcium képes felszívódni, emellett a nikotin lebontja a csontképződésre is ható ösztrogént. Mindez törékenyebbé teszi a csontokat, és ártalmas az ízületeknek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a mozgástípussal csökkentheti a rák kockázatának esélyét

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ízülti gyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához